Foto: LETA
23. februāra naktī 82 gadu vecumā mūžībā devusies bijusī Krimināllietu departamenta senatore, Augstākās tiesas (AT) Goda tiesnese Valda Eilande, liecina AT publiskotā informācija.

Juristes darbu Eilande sākusi prokuratūrā, vēl būdama pēdējā kursa studente. Tiesu sistēmā Eilande nostrādāja 45 gadus.

Par tiesnesi viņa kļuva pārmaiņu laikā – 1989. gadā, Augstākajā tiesā sāka strādāt 1990. gadā. No 1995. gada bija tiesnese Krimināllietu tiesu palātā, bet no 2000. gada līdz 2009. gadam viņa bija senatore Krimināllietu departamentā.

Eilande bija aktīva tiesnese un darīja daudz vairāk par tiešo darbu. Ilgus gadus viņa bija AT plēnuma sekretāre un tiesnešu pārstāve Centrālajā vēlēšanu komisijā.

Viņa bija arī Latvijas Tiesnešu mācību centra valdes priekšsēdētāja un lektore, piedalījās likumu izstrādāšanas darba grupās, kopā ar kolēģi Pēteri Dzalbi sarakstīja Rokasgrāmatu kriminālprocesā tiesnešiem.

Eilande bijusi Latvijas Tiesnešu biedrības viceprezidente, aktīvi piedalījusies biedrības pasākumos arī pēc aiziešanas pensijā.

"Jautāta, kādi ir pamatprincipi, ko ievēro savā dzīvē un profesijā, Valda Eilande grāmatā "Mūsdienu Latvijas 151 jurists. Personība" atbildējusi – godīgums, taisnīgums, atklātība. Tieši tāda viņa paliks kolēģu un viņas darba turpinātāju atmiņā," raksta AT.

Eilandes darbs un aktivitāte tiesu sistēmā bija augsti novērtēta – viņa vairākkārt saņēmusi AT atzinības rakstus, Tieslietu ministrijas I pakāpes atzinības rakstu un zelta spalvu, AT Temīdas balvu nominācijā "Gada tiesnesis", Tieslietu sistēmas Goda zīmi un Goda tiesneses nosaukumu.

AT izsaka visdziļāko līdzjūtību Valdas Eilandes bērniem, mazbērniem un citiem tuviniekiem, draugiem un domubiedriem.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!