Foto: PantherMedia/Scanpix
Pārāk daudz Ziemassvētku dāvanu nevis iepriecina, bet tieši otrādi - nomāc bērnus, lēš zinātnieki.


Bērnu psiholoģijas speciālisti brīdina, ka vecāki pieļauj ļoti nopietnu kļūdu, apberot bērnus ar lielām un mazām dāvanām Ziemassvētkos un Jaunajā gadā. Svētku laikā bērni vidēji saņem vairāk nekā desmit dažādas dāvanas un tas ir par daudz emocionālajai labsajūtai. Tik bagātīga mantu dāvināšana parasti liecina par to, ka vecākiem ikdienā nav laika, ko veltīt bērniem, tāpēc viņi atpērkas svētku laikā, uzskata Barselonas universitātes Psiholoģijas evolūcijas katedras pētniece Kristīne Ramiresa.

Kad bērns svētkos saņem visu, ko vien vēlējies un pasūtījis Ziemassvētku vecītim, viņš ne tikai nespēj ar katru saņemto manu parotaļāties un novērtēt to, bet arī nonāk emocionāla pāruzbudinājuma stāvoklī. Ilgtermiņā apziņa, ka viņš saņems visu, ko gribējis, rada maldīgu ilūziju par to, ka pilnīgi visi sapņi piepildās. Kad tas nenotiek, iestājas dziļa vilšanās sajūta.

Tāpēc uzskata, ka ideālais skaits ir trīs dāvanas svētkos. Dāvanu tomēr būtu jāizvēlas vecākiem, vadoties no bērna vajadzībām, spējām un interesēm, nevis tikai izpildot bērna iegribas.

Ja bērns prasa daudz, tomēr ne visu, ko pasūtījis, Ziemassvētkos saņem, tad tas iemāca svarīgu dzīves gudrību - ne visu, ko mēs vēlamies, ir iespējams iegūt, raksta spāņu preses izdevums "La Vanguardia".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!