Gan pēc apmeklētāju skaita, gan izmēra Frankfurtes Ziemassvētku tirdziņš ir viens no lielākajiem Vācijā un visā pasaulē, turklāt tas nenoliedzami ir arī viens no visskaistākajiem. Frankfurtē pie Mainas Ziemassvētku tirgus tradīcija ir ļoti sena – pirmais tirdziņš rakstos minēts jau 1393. gadā, un kopš tā laika starp piparkūku namiņiem līdzīgajām vecpilsētas mājiņām tas noticis jau vairāk nekā sešsimt gadus, spītējot pilsētas modernizācijai un globalizācijai.

Visa Frankfurtes vecpilsēta jau no 26. novembra pārvērtīsies un tiks ietērpta svētku rotās, smaržojot pēc piparkūkām, karstvīna un ceptām desiņām. Starp Romerbergas (Römerberg) un Paula (Paulsplatz) laukumiem un to apkaimē izvietosies simtiem tirgotāju būdiņu, atrakciju un izklaižu, bet pašā vidū tiks uzstādīta milzīga egle. Interesanti, ka egli kā Ziemassvētku simbolu Frankfurtes tirdziņā ieviesa tikai 19. gadsimtā. Runājot par vēsturi, jāpiemin, ka Otrā pasaules kara laikā Frankfurtes Romerbergas laukums tāpat kā vecpilsēta tika izpostīta, bet, par spīti tam, Ziemassvētkos tirdziņš tomēr tika organizēts – tikai citās pilsētas vietās, un 1970. gadā, kad viss jau bija atjaunots, tas atgriezās savā vēsturiskajā vietā.

Šogad oficiāli tirdziņš tiks atklāts 26. novembrī plkst. 17.00, pilsētas mēram Pēteram Feldmanam (Peter Feldmann) kāpjot uz centrālās skatuves un iededzot svētku egli.

Tirgus darbosies ik dienu no plkst. 10.00 līdz 21.00, bet svētdienās no plkst. 11.00. Tas būs atvērts līdz pat 22. decembrim. Šajā laikā tirdziņu apmeklēs vairāk nekā trīs miljoni cilvēku.
Populārākie un tieši Frankfurtei raksturīgākie suvenīri, ko atvest no šī Ziemassvētku tirdziņa noteikti ir īpaši frakfurtiešu eglīšu rotājumi, ābolu vīna ziepes, Frankfurtes čības un tieši 2014. gada tirdziņam veidotas karstvīna krūzītes – tādas ik gadu tiek radītas gandrīz katram Vācijas Ziemassvētku tirdziņam, jo tajos parasti karstvīnu nepasniedz vienreiz lietojamajos traukos – krūzītes pēc karstvīna izdzeršanas var vai nu atdot atpakaļ un saņemt drošības naudu, vai paturēt.

Šogad katru Adventes sestdienu un svētdienu interesentiem tiks piedāvāta arī gida vadītas ekskursijas pa tirdziņu, kurās ietverti gan stāsti par Frankfurtes vēsturi un Ziemassvētku tradīcijām, gan dažādu gastronomisku labumu baudīšana, gan iespēja uzkāpt Svētā Nikolasa baznīcas tornī un paraudzīties no augšas uz pilsētas jumtiem un krāšņo svētku rotu. Protams, šādā pastaigā neiztikt arī bez karstvīna un marcipāna baudīšanas. Ekskursijas notiks angļu un vācu valodās, ik sestdienu un svētdienu tās sāksies plkst. 11.30 un 13.30. Tikšanās vieta – Tūrisma informācijas centrs Romerbergas laukumā. Šis gan nebūs visai lēts prieks – ekskursija pieaugušajiem maksā 12 eiro, bet bērniem, skolēniem un pensionāriem tiek piemērotas atlaides.

Ziemassvētki un baznīcu zvani sader kopā, un Frankfurtē to zina, tāpēc sestdienā pirms 1. Adventes plkst. 16.30 un 17.00, kā arī 24. decembrī plkst. 17.00 un 17.30 skanēs 50 zvani 10 pilsētas baznīcās - tos vislabāk klausīties, dodoties pastaigā pa pilsētu, jo, piemēram, Mainas krastā nevar dzirdēt tos zvanus, ko vecpilsētas centrā.

Savukārt 6. decembrī pēc plkst. 17.30 Romerbergas laukumā uz skatuves varēs sastapt tradicionālo vācu Ziemassvētku tēlu – svēto Nikolasu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!