Foto: Publicitātes foto
Šķiet vēl tikko baudījām patriotiskas noskaņas, atzīmējot valsts svētkus, tomēr nu, līdz ar vecpilsētas stūros uzvēdošo karstvīna smaržu, kādu no maisiņa izripojušo mandarīnu un nesen sagaidītajām pirmajām sniegpārslām uz vaigiem, pavisam nemanot, ir pienākusi arī pirmā Advente.

Kamēr brīnumainā svētku gaidīšanas sajūta mūsu sirdīs vēl tikai aug, aicināju uz sarunu četras brīnišķīgas dāmas, jautājot, noskaidrojot un nedaudz arī uzminot, kāda ir viņu svētku iedvesmas un sajūtu smarža un garša.

Kā pirmo aicinu jūs iepazīt nu jau divu bērnu māmiņas un vienmēr smaidošās, elegantās un mierpilnās aktrises Ditas Lūriņas-Eglienas svētku gaidīšanas ikdienu, kurā, pēc Ditas teiktā, nav vietas mākslīgām dekorācijām un lētam ārišķību kartonam, jo svētku garša taču rodas, vien esot kopā ar īstajiem cilvēkiem!

"Būšu samērā vecmodīga un teikšu, ka Ziemassvētki patiešām ir mani mīļākie gada svētki ar to radīto neatkārtojamo noskaņu – katru gadu uz mūsu mājām nāk vecītis, dziedam dziesmas, skaitām dzejoļus, protams, apmaināmies ar dāvanām. Šis ir skaists laiks jau cilvēku kopā būšanas vien dēļ.

Ar īpašām un nebijušām Ziemassvētku gaidīšanas un svinēšanas tradīcijām gan izcelties nevarēšu, jo uzskatu, ka šiem svētkiem vislabāk pieder to tradicionālās sajūtas un noskaņas.

Savās mājās cenšamies ik gadu salūkot Adventes vainagu, kurā aizdegt svecītes, baudot svētku tuvošanos, tāpat ir arī Adventes kalendārs, kas pagaidām gan vairāk aktuāls vecākajam bērnam, jo mazais vēl līdz šiem priekiem nav izaudzis," stāsta Dita.

Taujāta par svētku sajūtu, kas mūsos klusītēm mostas, aktrise atklāj, ka pagaidām tā vēl nav radusies, tomēr, viens mirklis, un - būs!

"Pagaidām vairāk esmu rudens sajūtās. Tomēr, izejot no rītiem ārā, ir jūtams, kā sals arvien vairāk sāk kniebt degunā. Tāpat gatavošanās svētkiem notiek arī teātrī. Daudzo izrāžu un koncertu dēļ Adventes un Ziemassvētku laiks mums, aktieriem, vispār sanāk krietni garāks, jo sākam tos svinēt agrāk un beidzam – vēlāk.

Domājot par īpašajām smaržām un garšām, kas man ar šiem svētkiem asociējas jau kopš bērnības, prātā nāk visiem tik labi pazīstamie aromāti - piparkūkas, pīrāgi, mandarīni un karstvīns.

Tas ir kas tāds, ko kārojas vien Ziemassvētku laikā. Karstvīnu gan divus gadus ir nācies baudīt vien smaržas veidolā, tomēr šogad nu arī es varēšu atļauties kādu malciņu," smaida Dita, piebilstot, ka jāatceras - Ziemassvētkiem nav nepieciešams meklēt kādu īpašu svētku rozīnīti, lai tie būtu izdevušies.

"Pietiek taču ar mums pašiem, to enerģētiku, kas cilvēkos mīt, un cilvēka vissvētākajām pamatvērtībām.

Šīs sajūtas notveršanu un saglabāšanu, iededzot pirmo Adventes sveci un gatavojoties Ziemassvētkiem, novēlu arī cilvēkiem. Un, pirmkārt, man gribētos uzrunāt tos, kuri strādā mārketinga un tirdzniecības jomā, lūdzot, lai viņi nenozog mums svētkus, tik ļoti ievelkot tos garumā.

Brīžam ir sajūta, ka Ziemassvētkus svinam vismaz sešus mēnešus, jo pirmās dekorācijas lielveikalu skatlogos sāk parādīties jau teju oktobra beigās vai, kā likums, uzreiz pēc valsts svētkiem. Bet novembris taču mums ir tik īpašs mēnesis, kad rotāties ar latvisko atribūtiku, atzīmējot valstiski zīmīgus datumus. Ļausim tam godpilni aizritēt, lai vēlāk ar prieku vērtu durvis decembrim un tā īpašajām noskaņām!

Ziemassvētkiem nevajag izskatīties pēc lēta kartona, visur vizuļojot gaismiņām un cilvēkiem slīkstot pirkšanas – pārdošanas drudzī, ko uzkurinām paši! Vēlu katram iemācīties sirdī pataupīt šo svētku sajūtu īstajiem datumiem un neizmainīt to sīknaudā!" aicina aktrise.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!