Foto: Shutterstock

Pēdējos gados Ziemassvētku gaidīšanas laiks Latvijā ir bez sniega vai ar tik niecīgu tā kārtiņu, ka īstu noskaņojumu nespēj radīt. Lai vismaz mājās būtu sajūta, ka tuvojas ziemas saulgrieži, piedāvājam lielisku izklaidi kopā ar bērniem – pašiem pagatavot savu sniegu. Lūk, portāls Cālis.lv apkopoja interneta dzīlēs atrodamās receptes, kā to paveikt!

Spīguļojošais sniegs

Tas būs vēss, mīksts un pūkains. Lai pagatavotu šo sniedziņu, tev būs nepieciešami divi iepakojumi kukurūzas cietes vai kukurūzas miltu, skūšanās putas un spīdumi. Visas sastāvdaļas tikai jāsamaisa un sniedziņš gatavs.

Smaržīgais un lipīgais sniegs

Būs nepieciešami sasaldēti baltu ziepju gabaliņi, sieram paredzēta rīve un spīdumi. Ielieciet ziepes uz nakti saldētavā. No rīta tās izņem un sarīvē. Rezultātā iegūsi mīkstu sniedziņu, kam var pievienot spīdumus un piparmētras ekstraktu. Tas lieliski lips, tādēļ ar bērnu varēsi no tā izveidot sniegavīru vai jebkuru citu figūriņu.

Sniegs no skūšanās putām

Būs nepieciešams viens flakons skūšanās putu, pusotra paciņa sodas un spīdumi, ja ir tāda vēlēšanās. Kādā traukā izpūt visas putas, pakāpeniski pievienojot sodu. Rezultātā iegūsi patīkamu sniega masu, no kuras varēsi arī veidot kādas figūras. Spīdumus var pievienot pēc vēlēšanās.

Foto: Shutterstock

Sniegs no uzpūstā polietelēna

Tev būs nepieciešams uzpūstais polietilēns (tas, kas tiek izmantots kā iepakojuma materiāls dažādai sadzīves tehnikai, stiklam, jaunu apavu iekšpusē) vai penoplasts un smalka rīve. Šī sniega pagatavošanai jāizmanto cimdi. Uz rīves sarīvē pamatmateriālu un, rau – sniegs gatavs! Mīkstas sniega pārslas var virpuļot pa visu māju. Ja pievienosi spīdumus, sniegs būs vizuļojošāks. Arī ar šo sniegu vari darīt dažādas lietas, pirms tam to sajaucot ar PVA līmi, kas atšķaidīta ar ūdeni.

Sniegs no bērnu autiņbiksītēm

Sagriez autiņbiksītes un izņem no tām nātrija poliakrilātu, ko pēc tam saplēs mazos gabaliņos. Iegūto masu ieliec traukā un pārlej ar ūdeni. Šķidrums jālej pakāpeniski, mazām devām, kamēr autiņbiksīšu pildījuma saplēstie gabaliņi nepārvēršas sniegā. Tikai nepārcenties, citādi sniegs būs pārāk mitrs. Lai tas izskatītos iespējami dabiskāks, trauku ieliec ledusskapī, bet ne – saldētavā.

Sarma no sāls

Tev būs nepieciešams rupjais sāls un ūdens. Gatavo koncentrētu sāls šķīdumu. Ielej katlā nedaudz ūdens un uzliec to karsēties uz mazas uguns liesmas. Ber sāli, kamēr tas vairs nešķīst. Tad katliņā, kur atrodas karstais sāls koncentrāts, mērc egļu, priežu vai jebkuru citu augu zariņus un atstāj uz kādu laiku. Kristālu veidošanās process notiks ātrāk, ja ūdens būs siltāks. Zariņus sākotnēji notecina un liek žāvēties uz četrām līdz piecām stundām. Sarma uz zariņiem ir garantēta. Ja sāls koncentrātam pievienosi kādas krāsvielas, sarma būs krāsaina.

Sniegs no PVA līmes un kartupeļu cietes

Darbam būs nepieciešamas divas ēdamkarotes kartupeļu cietes, tikpat daudz PVA līmes un vēl tikpat – sudraba krāsas. Rūpīgi samaisi (izšķīdini) visas sastāvdaļas. Šāds sniegs derēs, ja ir nepieciešams izrotāt kādu lietu ar apjomīgu baltu masu.

Foto: Shutterstock

Gaisīgais un aromatizētais sniegs

Tev būs nepieciešamas divas glāzes miltu, viena ceturtdaļa glāzes bērnu masāžas eļļa. Abas sastāvdaļas rūpīgi samaisa, un sniegs gatavs. Tas būs īpaši mīksts un ar patīkamu smaržu. Ar to varēs darboties pat bērni ar īpaši jutīgu ādu. No šī sniega var pagatavot jebkuru figūriņu, gluži kā no īstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!