Foto: Reuters/Scanpix
Starptautiskajai sabiedrībai ir jārīkojas efektīvāk, jo Ebolas vīrusa uzliesmojums apdraud visas pasaules drošību, saka Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ceturtdien, 18.septembrī, pieņemtajā rezolūcijā.

Vīrusa skartajās valstīs notiek sociāls un ekonomisks sabrukums, tāpēc jāapsver arī militāro resursu izmantošana, rīkojoties ANO virsvadībā, norāda EP.

EP rezolūcijā teikts, ka pacientu izolēšanai un ārstēšanai steidzami ir vajadzīgs ne vien finansējums, bet arī resursi, kas nodrošina rīcībspēju, tostarp kvalificēti cilvēkresursi un loģistikas materiāli.

Deputāti arī aicina apsvērt iespēju ANO ģenerālsekretāra vadībā izmantot militāros un civilās aizsardzības līdzekļus.

Vīrusa skartās valstis jau cieš no pārtikas un ūdens trūkuma un ekonomiskā sabrukuma, ko izraisījusi tirdzniecības, komerciālo lidojumu un ražas novākšanas darbu pārtraukšana pēc epidēmijas uzliesmojuma. Tas izraisījis arī sociālos nemierus, bēgšanu, haosu, kas tikai veicina vīrusa izplatīšanos.

Vīrusa uzliesmojums arī skaidri parādījis, ka attiecīgo valstu veselības aprūpes sistēmas ir ļoti vājas un ka ir steidzami jāsniedz atbalsts, lai tās stiprinātu, rezolūcijā piebilst deputāti.

EP aicina Eiropas Komisiju (EK) izvērtēt katras valsts vajadzības un sagatavot tām katrai savu plānu, lai noteiktu pieprasījumu pēc veselības aprūpes personāla, pārvietojamām laboratorijām, laboratorijas iekārtām, aizsargtērpiem un ārstēšanas centriem ar izolatoru telpām un lai to visu saskaņoti nodrošinātu.

Parlaments arī aicina dalībvalstis koordinēt lidojumus un izveidot īpašus gaisa tiltus, lai uz vīrusa skartajām valstīm un izveidot visaptverošu rīcības plānu, jo: "Ebolas vīrusa izraisītā krīze ir kļuvusi par sarežģītu politisku, drošības, ekonomisku un sociālu problēmu kopumu".

Tāpat deputāti rezolūcijā aicina dalībvalstis un EK veicināt medicīniskos pētījumus par Ebolas zāļu un vakcīnu ražošanu un pieprasa precīzi nošķirt Ebolas vīrusa vakcīnas testus no ārstēšanas, un vakcīnas klīniskās pārbaudes veikt, ievērojot attiecīgos spēkā esošos PVO noteikumus.

Kopš Ebolas vīrusa uzliesmojums tika oficiāli pasludināts 2014. gada 22. martā Gvinejā, tas izplatījies uz četrām citām valstīm (Libēriju, Nigēriju, Sjerraleoni un Senegālu), inficējot gandrīz 4000 cilvēku un prasot 2000 cilvēku dzīvības. Pasaules Veselības organizācija lēš, ka nākamo 3 mēnešu laikā slimnieku skaits varētu pārsniegt 20 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!