Foto: Reuters/Scanpix
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ("Vienotība") trešdien Saeimas Ārlietu komisijas sēdē norādīja, ka ielūgumi uz Austrumu partnerības samitu Rīgā vēl nav nosūtīti, un vēl nav zināms, vai Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko tajā būs.

Ministrs uzsvēra, ka ielūgumi tiks adresēti Austrumu partneru valstīm, nevis konkrētiem cilvēkiem.

"Es par daudz būtiskāku uzskatu to, nevis kurš atbrauks vai kurš neatbrauks, tas ir arī Baltkrievijas puses viedoklis, bet, lai mums būtu konkrētas lietas, konkrētu projektu virzība," viņš sacīja.

Samita laikā tiks pārrunāti mobilitātes jautājumi, kā arī Eiropas Savienības (ES) sadarbība ar Baltkrieviju ekonomikas un izglītības jomā.

"Mums ļoti gribētos redzēt, ka daudzi jautājumi, kas saistās ar mobilitāti jeb cilvēku brīvāku ieceļošanu, atvieglotu vīzu režīmu Eiropas Savienībā un otrādi - Eiropas Savienības pilsoņiem iespēju apmeklēt Baltkrieviju bez vīzas jeb atvieglotā kārtībā. Šie ir jautājumi, kur varētu būt progress," pauda Rinkēvičs.

Jau vēstīts, ka Ārlietu ministrija (ĀM) iepriekš informēja, ka ES kopīgi pieņems lēmumu par to, vai Lukašenko varēs doties uz samitu. Tomēr Baltkrievija labi zinot, kādi ir priekšnosacījumi, lai Lukašenko varētu tajā piedalīties.

ES Austrumu partnerības samits Rīgā notiks 21.un 22.maijā. Latvija to rīko kā pašreizējā ES prezidējošā valsts.

Viena no Latvijas prioritātēm prezidentūras laikā ir sadarbība ar Austrumu partnerības valstīm - Armēniju, Azerbaidžānu, Baltkrieviju, Gruziju, Moldovu un Ukrainu. Organizējot samitu, Latvija aktīvi virzīs Austrumu partnerības politiku ES līmenī, tā sekmējot šo valstu tuvināšanos ES, kā arī īstenos savas nacionālās intereses, attīstot divpusējo sadarbību ar reģiona valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!