Foto: DELFI Aculiecinieks

Pirotehnikas lietošanas noteikumu pārkāpšana un bīstamības faktoru neievērošana, svētku sagaidīšanu var pārvērst traģēdijā. Lai svētki nebeigtos ar gūtajiem apdegumiem un ugunsnelaimi mājoklī, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina cilvēkus ievērot drošības noteikumus, rīkojot svētku salūtu.

Pirotehniskie izstrādājumi jāiegādājas tikai uzņēmumos ar atbilstošu licenci, portālam "Delfi" norādīja VUGD Sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Viktorija Gribuste. Ugunsdzēsēji aicina neiegādāties pirotehniku no privātpersonām, kas tirgo nezināmas izcelsmes nesertificētus izstrādājumus. "No rokas" vai nelegālajās tirdzniecības vietās iegādātā pirotehnika var būt nekvalitatīva un izraisīt nelaimi. Turklāt licenzētās tirdzniecības vietās pārdevējs spēs pastāstīt par konkrēto izstrādājumu un tā drošu lietošanu vairāk nekā to, kas rakstīts lietošanas pamācībā.

Tāpat dienests uzsver, ka pirotehnikas izstrādājumi ir jālieto atbilstoši to ražotāju noteiktajam mērķim un lietošanas vietai. Pirms lietot pirotehniku rūpīgi jāizlasa lietošanas pamācība. Turklāt salūta rīkotājs jāizvēlas jau iepriekš nevis svētku laikā jāsameklē kāds brīvprātīgais, kurš nebūs iepazinies ar pirotehnikas lietošanas instrukciju. Salūta rīkotājs nedrīkst būt alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, atgādina ugunsdzēsēji.

Vēl pirms svētkiem iedzīvotājiem ir jāiztīra savu māju balkonus no viegli degošām lietām. VUGD skaidro, ka kaimiņu šautā raķete var nokrist uz balkona un izraisīt ugunsgrēku. Tāpat ugunsgrēku var izraisīt augšējo stāvu kaimiņu nevērīgi izmesta degoša cigarete.

Iepriekš ir jāizvēlas arī piemērota vieta pirotehnikas palaišanai. Vēstures pieminekļu, slimnīcu, baznīcu, mācību iestāžu un degvielas uzpildes staciju tuvumā un zem elektrolīnijām pirotehniku lietot nedrīkst, norāda ugunsdzēsēji. Tāpat nepieciešams ievērot lietošanas instrukcijā noteikto attālums no ēkām pirotehnikas palaišanai. Degošam pirotehnikas izstrādājumam vai tā karstajām daļām nonākot uz mājokļa jumta, var notikt jumta seguma un jumta konstrukcijas elementu aizdegšanās. Tāpat salūta rīkotājiem jāuzmanās no kokiem, jo vējš var mainīt pirotehnikas lidojuma virzienu, un tas var kļūt neprognozējams.

Iekārtojot uguņošanas vietu un novietojot pirotehnikas izstrādājumus, jāņem vērā vēja stiprums un virziens. Skatītājiem jājūt vējš no mugurpuses, skaidro ugunsdzēsēji. Uguņošanas lietas nedrīkst atstāt bez uzraudzības pat labi zināmās vietās, jo tās var atrast bērni vai pusaudži.

Dienests aicina vecākus un aizbildņus neļaut pirotehnikai nonākt bērna rokās. Skatītājiem, it īpaši bērniem, ieteicams atrasties drošā attālumā no pirotehnikas izstrādājuma palaišanas vietas, lai izsargātos no smagām apdeguma traumām iedarbināšanas procesā radušās kļūmes dēļ.

Pirotehnisku izņemt no iepakojuma un attīrīt degauklas drīkst tikai īsi pirms lietošanas. Gatavos pirotehnikas izstrādājumus nedrīkst izjaukt, atgādina VUGD. Savukārt pirms palaišanas pirotehnika jānovieto uz stabilas virsmas. Pretējā gadījumā palaišanas brīdī vai tās darbības laikā pirotehnika var apgāzties, negaidīti mainot trajektoriju.

Raķetes var ievietot stabili, vertikāli nostiprinātā, piemēram, zemē ieraktā pudelē vai caurulē. Nepieciešamas sagādāt tieši tikpat daudz pudeles vai caurules, cik raķetes plānots izšaut, norāda dienests.

Ja paredzēta lielāka uguņošana, laikus jāsagatavo un tuvumā jānovieto ugunsdzēšamais aparāts vai spainis ar ūdeni. Ātra uguns nodzēšana var izglābt dzīvību un pasargāt materiālās vērtības. Tāpat ugunsdzēsēji atgādina, ka tuvumā jābūt arī pirmās palīdzības aptieciņai.

Vēl pirms svētku uguņošanas iedzīvotāji aicināti parūpēties par saviem mājdzīvniekiem. Salūta radītais troksnis biedē mājdzīvniekus. Ja tie neatrodas telpās, tad mīluļi var aizbēgt tālu no dzīvesvietas. Ugunsdzēsēji aicina mājdzīvniekus salūta laikā labāk turēt mājās vai kādā slēgtā vietā.

VUGD aicina masu pasākumu rīkotājus parūpēties par to, lai vietās, kur pulcējas daudz cilvēku, nebūtu iespējams rīkot individuālu pirotehnisko izstrādājumu palaišanu. Tādējādi pasākumu rīkotāji rūpēsies arī par pasākumā esošo cilvēku drošību.

Dienesta apkopotā statistika liecina, ka katrā gadumijā reģistrēti vairāki ugunsgrēki, kuru iemesls bija neuzmanīga pirotehnikas lietošana. Nelaimes gadījumā, kad nepieciešama ugunsdzēsēju palīdzība, iedzīvotāji aicināti zvanīt 112.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!