Foto: Shutterstock

Finiša taisnē ieiet pirmssvētku jeb trakais dāvanu sarūpēšanas laiks. Ko kuram dāvināt? Jāatzīst gan, ka visīpašāk dāvanas gaida mazie Ziemassvētku svinētāji. Viņiem domātais dāvanu maiss parasti ir arī vislielākais, iespējams, visdāsnākais. Šoreiz ne par to, kādas dāvanas mazie gaida, bet gan par lietām, ko tomēr nevajadzētu likt vecīša sarūpētajā maisā, kastē vai kādā citā, droši vien, palielāka izmēra glabātuvē.

Portāla Cālis.lv ieteikumi, kas balstīti uz speciālistu bērna audzināšanas jautājumos ieteikumiem

Maisā noteikti nevajadzētu atrasties žagariem. Svētki nav tas laiks, kad pat visnepaklausīgākajam bērnam atgādināt par gada laikā iekrātajiem sliktajiem darbiem.

Mācību vielu saturošām grāmatām. Piemēram, bērns nespēj iemācīties reizrēķinu vai apgūt kādu no svešvalodām. Neliec, lūdzu maisā grāmatu "Kā viegli iemācīties rēķināt galvā" vai "Angļu – latviešu sarunvaloda nedēļas laikā". Svētki ir domāti, lai cilvēki priecātos, tādēļ nevajag bērnam lieku reizi atgādināt to, ko viņš pats jau zina, - ka nedaudz vairāk jāpamācās.

Naudu. Lai gan citās reizēs par lieku eiro priecātos ikviena vecuma bērns, lai papildinātu krājkases saturu, tomēr Ziemassvētki nepavisam nav tie svētki, lai dāvinātu naudu. Tieši tas pats attiecas uz dāvanu kartēm, piemēram, kino vai teātra apmeklējumam. Ja pieaugušajam, kuram nespēj izdomāt neko citu, vēl tas būtu pieļaujami, bērns vēlas sagaidīt "īstu dāvanu" – pietiekami liela izmēra, skaisti iesaiņotu, apsietu ar banti.

Apģērbu. Iespējams, par kādu jaunu apģērba gabalu priecāsies pusaugu vecuma meitenes, bet ne bērnudārza vecuma bērni un puiši. Bērni ļoti labi saprot, ka nodrošināt viņus ar apģērbu – tas ir vecāku pienākums, tādēļ nav jāgaida Ziemassvētki. Izņēmums, protams, ir vecmāmiņu adītās zeķes un citas lietas, kurām galvenā vērtība – ieguldītais sirds siltums un labās domas.

Šampūnus un ziepes. Tieši tas pats attiecas uz šādām lietām. Tās ir ikdienai nepieciešamas preces, kuras parasti sarūpē vecāki. Uzdāvinot šādu dāvanu, tu pat kādu netieši vari aizvainot – sak, vai tad staigāju netīrs?

Lūk, vēl piecas citas lietas, ko nevajadzētu bērniem dāvināt Ziemassvētkos, tās apkopojis portāls Huffingtonpost.com!

Planšetes un viedtālruņus

Protams, viss ir atkarīgs no bērna vecuma, tomēr jāatceras - ja tavs bērns ir aptuveni četrus vai piecus gadus vecs, tad šī doma no prāta ir jāizmet. Pediatri atgādina, ka bērniem ar draugiem ir jāskraida pa pagalmu, nevis stundām ilgi jādirn pie elektroierīcēm, spēlējot spēlītes, tādējādi jau kopš mazām dienām ļaujoties mazkustīgam dzīvesveidam.

Šokolādes vecīši un citi saldumi

Protams, protams, palutināt mazuli ar saldumiem, ļoti gribās, taču lielā tūta ar saldumiem – nav pati lieliskākā ideja. Turklāt vēl jāņem vērā, ka saldumi pirmssvētku laikā lielā daudzumā pieejami arī ārpus mājas – dārziņā, skolā, ciemos ejot – tas ir vienkāršākais veids, kā apsveikt svētkos bērnu. Tādēļ mājās izvairies no šādas dāvanas. Un atceries, ka bērniem nav mēra sajūtas, tādēļ pastāv liela varbūtība (ja vien uzreiz neatņemsi, protams), ka nespēsi novaktēt bērnu, kurš puskilogramu saldumu spēs apēst vienā vakarā. Bet tālāk jau var sekot – ne tikai vēdergraizes, bet pat alerģijas parādīšanās, un svētki sabojāti.

Kucēns, papagailītis un kāmītis

Dzīvas būtnes nedrīkst dāvināt, jo tās nav lietas. Ja tavā ģimenē ir nolemts ieviest mājdzīvnieku, tad dariet to pirms vai pēc svētkiem. Jauna ģimenes locekļa ienākšana ģimenē nevar būt svētku laikā. Kādēļ? Nu piemēram, tu taču apzinies, ka kādu dienu kāmītis tomēr nomirs, bet šis bēdīgais notikums turpmāk bērnam asociēsies ar Ziemassvētkiem, kuru laikā dzīvnieciņš bērnam tika uzdāvināts.

Pārāk dārgas rotaļlietas

Bieži gadās tā, ka vecāki savā starpā sacenšas – kura bērns saņems visdāsnāko dāvanu. Jāatzīst, ka šī ir nepareizā motivācija. Vēl sliktāk, ja vecāki bērniem māca salīdzināt cenas, par kādu tās iegādātas viņiem un savu atvašu draugiem.

Supervaroņu figūras

Tā vietā, lai dēlēnam uzdāvinātu kārtējo Betmena mantu, labāk būtu uzdāvināt lelli ārsta, policista vai ugunsdzēsēja izskatā. Tādā veidā bērnam paskaidrojot, ka šie, lūk, ir to profesiju cilvēki, kuri reālajā dzīvē dara varoņdarbus – katru dienu glābj cilvēku dzīvības, tādēļ tieši viņi ir īstie varoņi.

Sniegt kādas rekomendācijas dāvanu izvēlē ir grūti, jo katrs bērns ir ar savām interesēm un saviem sapņiem. Un kurš gan vēl labāk zinās, ko bērni vēlas, ja ne vecāki. Tomēr dāvanu vēlams izvēlēties tādu, kurai būtu ne tikai izklaidējošas funkcijas, bet arī attīstošas, izglītojošas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!