Foto: LETA
Balstoties uz mūsu lasītāju atsaucību un interesi diskutēt par ceļu satiksmes jautājumiem, 2012.gadā Delfi Aculiecinieks sadarbībā "Skandi Motors" uzsāka vērienīgu projektu "Ceļu reportieris". Projekta otrajā kārtā, ko uzsākām rudenī, lasītāju iesūtītos vērojumus aicinājām komentēt Valsts policijas, Rīgas domes Satiksmes departamenta un citu atbildīgu institūciju pārstāvjus. Taču "Ceļu reportierī" lasītāji varēja atrast ne tikai to vien. Aculiecinieki arī 2012.gadā fiksēja dīvainus, strīdīgus, šaušalīgus un citādi neierastus notikumus uz mūsu valsts autoceļiem.

Turpinājumā piedāvājam paraudzīties uz aizvadīto gadu no DELFI Aculiecinieka "Ceļu reportiera" skatu punkta.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Pie publicētajām ceļu satiksmes negadījumu reportāžām komentāru vidē nereti sākas diskusija, kas vainīgs, kas kur nepareizi nogriezās, cik ātri brauca, utt. Taču vairumos gadījumu tie ir tikai minējumi un negadījuma apstākļus skaidro policija. Izņēmumi ir pašas avārijas brīža video. Tā sakot - bez komentāriem.

Šeit apkopota avārijas brīžu video izlase. Atgādināsim, ka daļai no šo reportāžu autoriem piešķīrām Aculiecinieka specbalvas - videoreģistratorus un GPS navigatorus.

- Autovadītāju bezkaunība noved pie avārijas (video)

- Lūk, tā kravas auto izraisīja avāriju Daugavgrīvas ielā (novērošanas kameras video)

- Deg sarkanais signāls, bet minivens turpina braukt... (novērošanas kameras video)

- Motocikls nenoturas uz ceļa un avarē (aculiecinieka video)

- Avārijas brīdis - BMW sānos ietriecas Golf (video)

- Autovadītājs: Bez videoreģistratora es būtu avārijas vaininieks (video)

- Rīgas centrā BMW vadītājs veic negaidītu manevru un sadauza spēkratu (aculiecinieka video)

- Avārijas brīža video: Vasaras riepas un neievērota distance

Foto: DELFI Aculiecinieks

Pārdroša, bezkaunīga, bezatbildīga rīcība - sauciet, kā vēlaties. Nelaime tāda, ka šādu situāciju video saņemam gandrīz ik dienu. Šīs situācijas, par laimi, beidzas bez avārijām, dauzītiem dzelžiem un upuriem. Taču tās vienmēr ir brīdinājums - uzmanīsimies no citu kļūdām un paši neradīsim bīstamas situācijas uz autoceļiem!

- Motocikls bēg no policijas un brīnumainā kārtā neiekļūst avārijā (video)

- Sekundes desmitdaļas līdz avārijai (video)

- Autovadītājs: Kā man palaimējās, braucot pa slapju ceļu! (video)

- Mūsu ģimenei šis brauciens varēja būt pēdējais (video)

Foto: DELFI Aculiecinieks
Turpinājumā neiedziļināsimies situāciju analīzē un komentāros. Arī skumju negadījumu sekas uz ceļiem 2012.gadā ir nokļuvušas aculiecinieku objektīvos. Gads iesākās ar traģisku avāriju Krāslavas novadā. Automašīnu Mazda 626 nenoturējās uz ceļa un iebrauca upē. Rezultātā gāja bojā septiņi jaunieši. Vairāk

- Jaungada nakts traģiskās autoavārijas notikuma vieta

Jūlijā neveiksmīgs izrādījās arī kāda BMW ar Lietuvas valsts reģistrācijas numura zīmēm brauciens pa Jūrmalu. Autovadītājs gāja bojā, bet no spēkrata pāri palika tikai driskas. Vairāk - Traģiska BMW avārija Jūrmalā (video)

Tāpat vairākas traģiskas avārijas notika uz lielākajiem autoceļiem valstī un Rīgā:

- Smaga avārija uz Valmieras šosejas

- Traģiska avārija uz Tallinas šosejas

- Traģiska autoavārija uz Ventspils šosejas

- Smaga autoavārija Ulmaņa gatvē (video)

Foto: LETA

2012.gads autobraucējiem pagāja arī zem fotoradaru zīmes. Par šī jaunieveduma radīto ažiotāžu gada garumā ticis daudz runāts. Aculiecinieki runāja mazāk, bet vairāk rīkojās, ko pierāda arī neskaitāmie vērojumi, kur, kā un kad ir novietoti fotoradari.

Zem eglītes mazs fotoradars... Nolikts nelikumīgi?

Lasītāju aizraušanās ar fotoradaru bildēšanu brīžiem robežojās ar apsēstību, un vispār, šķiet, ka 2012.gadā pa Latvijas ceļiem neklīda lielāki bubuļi kā Fotoradars un Viņa Operators. Tie nepatika, bet no tiem arī baidījās.

Fotoradaru "deguna priekšā" atgadījās vairākas avārijas. Kāpēc? Iespējams, atbildi sniegs reportāža Pamanīja fotoradaru, strauji bremzēja - vairāku auto avārija un sastrēgums Rumbulā

Cīņai pret nīstajiem radariem to nemīlētāji maigākajā formā izvēlējās apmēram šādu veidu: Labi cilvēki brīdina par ļauno fotoradaru

Bet agresīvāk noskaņotie izvēlējās radikālākas metodes - Pret fotoradaru auto veikts 'kefīra atentāts'

Skaidrs, ka bez atbildes nepalika arī tie, kas trāpījās zem sitiena, jo dažiem fotoradaru operatoriem pacietības mērs bija pilns!

Jācer, ka Latvijas automobilistu vēsturē šis laika posms tiks raksturots ar sekojošu frāzi: "Fotoradaru karu kulminācija bija 2012.gads. Tie beidzās, iestājoties 2013.gada janvārim."

Foto: F64

2012.gada pavasarī mēģinājām apzināt Latvijas ceļu stāvokli un aicinājām lasītājus ziņot par ceļu bedrēm, nekvalitatīviem remontdarbiem un citām ķibelēm, kas saistītas ar ceļu stāvokli. Atsaucība bija pietiekami liela, un jāpiekrīt kādam Delfi komentētājam, ka "uz visiem Latvijas ceļiem ir viena liela bedre". Cerot, ka situācija nākošajā gadā mainīsies, mēs izveidojām Latvijas autoceļu bedru karti. Dārgie Delfi lasītāji, ja šajā kartē nav norādīts kāda bedraina ceļa posms, jums ir visas iespējas to papildināt.

Skatīt lielākā kartē


 
Foto: DELFI Aculiecinieks

Kādas tik jokainas lietas nenotiek transporta plūsmā! Mēs varam šķendēties par dažviet nepilnīgi organizēto satiksmi, par šokējošiem CSN pārkāpumiem, par avāriju skaitu, bet vienmēr būs autovadītāji, kas ceļu satiksmē ienesīs ko neierastu... Piedāvājam 10 jokaināko, dīvaināko un citādi neparasto aculiecinieku vērojumu izlasi.

- Nikns 'Mercedes' stāvvietā vairākas reizes taranē 'Audi'

- Kā 'normāls' šoferis pārmāca tūļu uz ceļa

- Kad autovadītājai telefona saruna ir svarīgāka par CSN...

- Hallo, policija? Te pilns ar muļķiem, kas brauc pretējā virzienā! (video)

- Dāma aizsnaudās pie stūres... (video)

- Lūk, tā izklaidējas letiņu jaunieši! (video)

- Šķērsojot ceļu, iedzēris gājējs uzbrūk automašīnai (video)

- Dīvains kaskadieris uz Salu tilta (video)

- Pārgalvīga latvieša 'ziemas prieku' video

- Braucoša auto jumts ir domāts, lai uz tā uzrīkotu dzīres (video)

Foto: DELFI Aculiecinieks

2012.gadā notika vairāki ceļu satiksmes negadījumi ar kravas mašīnu iesaistīšanos. Ziņas par šādām avārijām saņemam gandrīz katru nedēļu. Gadās, ko padarīsi. Taču šeit ir viens "bet". Ja avarē mašīna ar smilšu kravu, tad uz ceļa izgāžas tonna ar smiltīm. Bet kas notiek, ja uz ceļa izgāžas tonna ar alus iepakojumiem vai saldētu gaļu?... Turklāt alus fūru avārijas 2012.gadā notika ar dīvainu regularitāti.

Viss sākās ar fūres avāriju pie Pļaviņām. Turpinājumā izgāzto kravu izlase.

- Pie Pļaviņām avarē fūre ar alus kravu; apkārtnes iedzīvotāji steidz palīdzēt likvidēt negadījuma sekas

- Alus fūres avārija Jaunciemā izvēršas par vietējo iedzīvotāju dzīrēm

- Alus fūru avārijas nu jau kļūst par tradīciju...

- Prezidenta kungs, varbūt vēlaties saldētas zivis no Lietuvas?

- Avarējusi fūre ar gaļas kravu rosina jelgavnieku interesi

- Pie Salu tilta no fūres izgāžas krava ar cūkas un vistas gaļu

- Uz Ventspils šosejas izbirusi māja

 

Foto: DELFI Aculiecinieks

Īpaša ceļu satiksmes vērojumu sadaļa ir jāatvēl velobraucējiem. Kopš pašiem Delfi Aculiecinieka sākumiem autobraucēji ir iesūtījuši desmitiem neapmierinātības piesātinātus video par velosipēdistu uzvedību kopējā satiksmē. Arī velo braukšanas cienītāji nepaliek bez atbildes. Divkauja turpinājās arī 2012.gadā.

- Uz velosipēdistiem sarkanais neattiecas - trīskāršs pierādījums (video)

- Velosipēdistu izglāba sekundes desmitā daļa (video)

- Divu velosipēdu avārija Brīvības ielā (video)

- Vai velosipēdists ir pilntiesīgs ceļu satiksmes dalībnieks? (ar Valsts policijas komentāru)

Iespējams, šīs nesaskaņas atrisinātu pārdomāta satiksmes organizēšana, kurā būtu ierādīta līdzvērtīga vieta arī velobraucējiem. Delfi Aculiecinieka slejās velobraucēji vairakkārt ir aizstāvējuši savas tiesības un ierosinājuši konstruktīvus risinājumus ceļu satiksmes izmaiņās. Par to, piemēram, šajā reportāžā:

- Tikai nesakiet, ka Rīgas ielās nav vieta veloceliņiem!

  

Foto: DELFI

2012. gada laikā Delfi Aculiecinieka autori ir ierosinājuši diskusijas par vairākiem satiksmes uzlabojumiem uz mūsu autoceļiem un pilsētu ielās. Tam, lai vārdi būtu ne tikai vārdi, bet arī reāla rīcība, varam pateikties sadarbībai ar Valsts policiju un citām atbildīgām institūcijām, kas skaidro lasītāju novērotās situācijās, bet atsevišķos gadījumos arī veic nepieciešamos pasākumus situācijas uzlabošanā. Kā pirmo, kas iesāka šo svarīgo sadarbību, jāmin "desu bodes" lietu, ko iesāka mūsu autors "emarcis":

- Kad desas prātā, CSN nav jāievēro?

Līdz šim Aculiecinieka redakcija bieži saņēma vērojumus, kuros tika aktualizēti (arī nosodīti, apsmieti) operatīvā transporta pārvietošanās un stāvēšanas noteikumi. Realitātē izrādījās, ka vieni noteikumi ir tie, kas rakstīti likumā, citi - ierindas autovadītāju priekšstatos. Pateicoties sadarbībai ar Valsts policiju guvām atbildes arī uz šiem jautājumiem. Piemēram, par tēmu Policijas auto stāv 'zem zīmes' bez ieslēgtām bākugunīm

Līdz šim Aculiecinieka slejās ir nācies lasīt gan par Rīgas sabiedriskā transporta kustību un ar to saistītiem vērojumiem, gan cīņu pret krimināliem pārkāpumiem, kā skaidrojuma meklējumiem strīdīgās situācijās. Mūsu pieaicināto ekspertu komentārs šeit ieviesa skaidrību. Lūk, daži piemēri:

- Vai tiešām Rīgas satiksmes autobusiem grafiks ir svarīgāks par CSN?

- Ierosinājumi cīņai pret automašīnu spoguļu zagļiem

- Autovadītājs: Sniegs aizputina zīmes. Sniegs arī sodu maksās?

Daudz uzmanību esam pievērsuši satiksmes organizēšanas jautājumiem. Kaut vai runājot par rīdziniekiem sasāpējušo Vienības gatves rekonstrukcijas gaitu un citiem jautājumiem. Daži no tiem:

- Vienības gatves rekonstrukcijas nedienas

- Autovadītājs: Kāpēc Latvijā nav atļauts pie 'sarkanā' griezties pa labi?

- Dažviet Rīgā autovadītāji pārkāpj CSN, jo autobusi kavē satiksmi

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!