Foto: LETA
Labklājības ministrija, Rīgas Domes Sociālais dienests un fonds "ziedot.lv" pirmdien vienojās par nepieciešamību izveidot pasākumu plānu, lai nodrošinātu ilgtermiņa atbalstu traģiskajā Zolitūdes lielveikala sabrukšanā cietušajiem cilvēkiem un bojāgājušo tuviniekiem.

Labklājības ministrijas valsts sekretāre Ieva Jaunzeme teica, ka plānots izstrādāt individuālus, katra cietušā cilvēka un traģēdijā bojāgājušo piederīgo vajadzībām pielāgotus atbalsta plānus. Upuru tuvinieku vidū ir gan bērni, gan pieaugušie, gan veci ļaudis, kuru vajadzības ir atšķirīgas.

Tāpat plānots izveidot īpašu uzraudzības mehānismu, lai sekotu līdzi tam, kā upuru ģimenes locekļu turpmākos likteņus ietekmēs šī traģēdija.

Cietušajiem tiks nodrošināta medicīniskā rehabilitācija "Vaivaros" un nepieciešamie tehniskie palīglīdzekļi.

Savukārt, lai sniegtu upuru bērniem ne tikai psiholoģisku, bet arī materiālu pabalstu, bojāgājušo bērniem – kopumā sešpadsmit nepilngadīgajiem – plānots segt mācību izdevumus. Saskaņā ar "ziedot.lv" vadītājas Rūtas Dimantas teikto, veikalu tīkls "Maxima" apņēmies katra traģēdijas upura bērnam nodrošināt ikmēneša pabalstu, kas sākotnēji būs 500 lati, bet mainīsies līdz ar vidējās mēnešalgas izmaiņām. Tie trīs bērni, kas zaudējuši abus vecākus, ik mēnesi varēs saņemt 1000 latus lielu pabalstu no "Maxima".

Rīgas Domes Labklājības departamenta pārstāvis Mārtiņš Moors skaidro, ka sociālie darbinieki būs atbildīgi par individuālā atbalsta plāna izstrādi katra cietušā un upura ģimenei.

Vairāk nekā 373 tūkstošus latu, ko līdz pirmdienas pēcpusdienai cietušo atbalstam saziedojuši līdzcilvēki un komersanti, plānots sadalīt starp cietušajiem vienreizējos pabalstos.

Gatavību ziedot 100 tūkstošus latu cietušajiem "ziedot.lv" apliecinājis būvuzņēmums "Re&Re", savukārt sabrukušās ēkas īpašnieks "Homburg Zolitūde" apņēmies ziedot 50 000 latu.

Rīgas dome jau iepriekš paziņoja, ka bojāgājušo ģimenēm izmaksās 10 000 latus lielas kompensācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!