Foto: DELFI Aculiecinieks
Rīgas pilsētas būvvaldes kompetence jautājumos par būvkonstrukciju drošību ir apšaubāma, uzskata arhitektu biroja SIA "Depo projekts" līdzīpašnieks Uldis Zanders.

Uzņēmuma "Depo projekts" līdzīpašnieks Zanders, kurš kopā ar savu sertificēto būvinženieru komandu veic "Rimi" veikalu padziļinātās izpētes un ir iepazinies ar būvvaldes vēstulēm, kas adresētas SIA "Rimi Latvia", norāda, ka viņam šo vēstuļu saturs rada šaubas par būvvaldes kompetenci.

"Man kā projektētājam, lasot šīs vēstules, rodas jautājumi par Rīgas būvvaldes darbinieku kompetenci. Piemēram, ir vizuāli apsekots objekts, nekas nav konstatēts, bet būvvalde uzdod veikt tehnisko apsekošanu. Tas ir pozitīvi preventīvs pasākums, bet kāpēc būvvalde medijos paziņo, ka veikals ir to ēku skaitā, kurās konstatētas nedrošības pazīmes," jautā Zanders.

Kopumā vērtējot situāciju, uzņēmuma "Depo projekts" speciālistiem nav nekādu šaubu par "Rimi" veikalu drošību, jo defekti, par kuriem ir runa būvvaldes izvērtējumos, lielākajā daļā ir kosmētiski un nekādā veidā nevar ietekmēt ēku drošību, uzsver Zanders.

Kā norāda "Rimi" pārstāve Laura Podskočija, uzņēmums no Rīgas būvvaldes ir saņēmis informāciju par 12 objektiem, no tiem desmit ir tirdzniecības centri, kuros "Rimi Latvia" ir viens no daudziem telpu nomniekiem, un no vēstuļu satura nav izprotams, vai konkrētais defekts ir konstatēts tieši "Rimi" veikalā vai tirdzniecības centra teritorijā - piemēram, rūsa objekta pagrabā tirdzniecības centrā.

""Rimi" ikdienā savos veikalos veic regulāro tehnisko uzraudzību un nevienā no tiem, tajā skaitā būvvaldes minētajos veikalos, pārbaužu laikā nav konstatēti nekādi draudi pircēju un darbinieku drošībai. Medijos tiek minēti vēl seši veikali, par kuriem "Rimi Latvia" no Rīgas būvvaldes nekādu informāciju joprojām nav saņēmis," norāda "Rimi" pārstāve.

Viņa uzsver, ka veikt padziļinātas savu ēku un ēku, kurās "Rimi" ir nomnieks, būvkonstrukciju izpētes "Rimi Latvia" sāka pirms būvvaldes vēstuļu saņemšanas. "Rimi Latvia" uzdevumā visā Latvijā strādā vairāki sertificētu būvinženieru uzņēmumi. To vidū ir SIA "Būvniecības konsultants", SIA "AI Engeering", SIA Inženieru birojs "Būve un forma", SIA "Jurēvičs un partneri", "Depo projekts" un citi.

"Patlaban piesaistītie eksperti strādā pie papildu detalizētākām pārbaudēm. Pārbaudīti ir vairāk nekā desmit veikali Latvijā, un darbs turpinās," piebilst "Rimi" pārstāve.

Kā ziņots, pēdējo nedēļu laikā, veicot sabiedriski nozīmīgu ēku vizuālu apsekojumu, Rīgas pilsētas būvvalde konstatējusi dažāda izmēra un konfigurācijas plaisas 31 jau strādājošā lielveikalā - 18 "Rimi" un 13 "Maxima" lielveikalos.

Kopumā pēdējo nedaudz vairāk nekā divu nedēļu laikā Rīgas pilsētas būvvaldes inspektori veikuši nedaudz vairāk kā 200 sabiedriski nozīmīgu objektu apskati - gan būvniecības stadijā esošu, gan ekspluatācijā jau nodotu. Tostarp ir apsekoti vairāk nekā 100 "Rimi", "Supernetto", "Maxima" lielveikali, no tiem 31 objektā atklātas "zināmas problēmas" ar ēku tehnisko stāvokli.

Mazumtirdzniecības uzņēmums "Rimi Latvia" uzskata, ka Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāvji, veicot tikai vizuālu ēku apsekošanu, neveic detalizētu ēkas izpēti, piemēram, nesošo konstrukciju slodžu pārbaudi atbilstoši projekta dokumentiem un realitātei. "Tādējādi būvvalde izplata nepārbaudītu informāciju, kas vairo sabiedrības trauksmes sajūtu," uzsvēra "Rimi Latvia" pārstāve Podskočija.
Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis apgalvoja, ka, veicot tikai un vienīgi vizuālus ēku apsekojumus, turklāt secinājumus izziņojot vispirms masu medijiem, nevis ēku īpašniekiem un īrniekiem, Rīgas pilsētas būvvalde imitē darbību, nevis patiesi rūpējas par iedzīvotāju drošību.

Krūzītis norādīja, ka, aplūkojot ēku stāvokli tikai vizuāli, nesniedzot konkrētus pārbaudāmus faktus, teju jebkuru Rīgas ēku var saukt par nedrošu. "Formāli pārbaudot ēkas un informējot iedzīvotājus, Rīgas būvvalde noņem jebkādu atbildību no sevis kā uzraugošās institūcijas."

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Depo projekts" apgrozījums bija 1,83 miljoni latu, bet peļņa - 536 234 lati. SIA "Depo projekts" dibināta 1999.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 9450 lati. Uzņēmuma "Depo projekts" īpašnieki ar vienādu kapitāldaļu sadalījumu 16,67% ir Zanders, Ivars Krēgers, Antra Saknīte, Inga Bruzgule, Līga Platais un Sandra Paulsone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!