Foto: LETA
Rīgas domes komisija, kas izveidota, lai sniegtu atbalstu Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo tuviniekiem un cietušajiem, nolēma par pabalstu piešķiršanu 20 bojāgājušo ģimenes locekļiem. Kopumā šāds lēmums pieņemts jau par 32 cilvēku tuviniekiem.

Pabalstus saņems bojāgājušo laulātie, bērni un vecāki, kā arī atsevišķos gadījumos - vecvecāki. Rīgas dome informē, ka radušās arī vairākas problēmsituācijas, kas saistītas ar nereģistrētām vai šķirtām laulībām, ārlaulības bērniem, sarežģītām ģimenes attiecībām, radinieku prombūtni, atteikšanos iesniegt dokumentus. Viens jautājums tika atlikts līdz apstākļu noskaidrošanai, jo nav zināms bojāgājušā tēvs, divi jautājumi atlikti tehnisku iemeslu dēļ.

"Komisija stingri ievēro vienveidības principu un pabalstu piešķiršanu atbilstoši Rīgas domes lēmumam. Juridiskie samezglojumi tiek risināti civilprocesa kārtībā, par pamatu ņemot mantojuma tiesības un neiesaistoties radinieku strīdos," skaidro Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Olga Veidiņa. Viņa norāda, ka pabalstus proporcionāli saņems laulātais vai laulātā, bērni un vecāki.

Lemts izmaksāt pabalstus arī vienīgā apgādnieka bojāejas gadījumos. Tos piešķirs no līzekļiem, kas ziedoti, nenorādot mērķa grupu.

Pabalsti un ziedojumi nepilngadīgajiem tiks pārskaitīti uz īpašiem kontiem, kurus lietot varēs pēc 18 gadu sasniegšanas, vai aizbildņiem Rīgas Bāriņtiesas akceptētiem tēriņiem. Savukārt ziedojumu piešķiršanai cietušo ārstēšanai un rehabilitācijai nepieciešama stacionārās medicīniskās iestādes izziņa un ģimenes ārsta slēdziens un ieteikums.

Jau vēstīts, ka Rīgas dome Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo cilvēku radiniekiem vienojās izmaksāt kompensācijas 10 000 latu apmērā, bet cietušajiem - kompensācijas līdz 5000 latu.

21.novembrī Zolitūdē, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Tā ir viena no lielākajām miera laika traģēdijām Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!