Foto: Reuters/Scanpix

Lielveikalu tīkla "Maxima" darbiniekiem par vidēji 90 eiro palielināta pamatalga, pirmdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Algas pielikumu sagaidījuši 5000 "Maxima" darbinieki – kasieres un citi lielveikalā strādājošie. Laikraksta aplēses liecina, ka algas pieaugums ir vidēji 90 eiro uz papīra. Uzņēmums gan norāda, ka šāds aprēķins nav korekts, jo darba samaksas izmaiņas un apmērs atkarīgs no ļoti daudziem faktoriem, piemēram, nostrādātajām virsstundām, darba svētku dienās u.c.

"Decembrī un janvārī kopā ar "Maxima Group" direktoru padomes locekļiem tikāmies ar veikalu kolektīviem dažādos Latvijas reģionos, lai uzklausītu darbinieku viedokļus un vēlmes," laikrakstam sacīja "Maxima Latvija" vadītāja Jeļena Kondrašova. Uzņēmuma vadība laikrakstu informēja, ka ar februāri veikalu un to ražošanas cehu darbiniekiem palielinātas stundas tarifa likmes atkarībā no darba slodzes, amata deficīta un amata pozīcijas darba tirgū. "Veikalu un to ražošanas cehu darbinieku mēneša atalgojums atkarīgs no nostrādātajām darba stundām, kas atbilstoši maiņu darba specifikai ir atšķirīgs – nostrādāto stundu skaits vienā maiņā atkarīgs no daudziem faktoriem, piemēram, veikala darba laiks, plānotās akcijas, citu kolēģu prombūtne un citi faktori. Pēc stundas likmes palielināšanas kasieriem Rīgā sākotnējā stundas likme ir 2,65 eiro (bruto)," laikrakstam stāstīja lielveikalu preses sekretārs Jānis Beseris.

Pamatalgas palielinājums skars aptuveni 5000 darbinieku, un uzņēmumam tas izmaksās aptuveni 5,4 miljonus eiro gadā. Pēc laikraksta aplēsēm, vidējais pamatalgas pieaugums uz vienu darbinieku tātad būs 90 eiro uz papīra.

"Pakāpeniski sākts darbs arī pie tā, lai samazinātu darba slodzi "Maxima Latvija" darbiniekiem, nodrošinot retāku sortimenta un cenu zīmju maiņu, kā arī ērtāku no noliktavas piegādāto preču komplektāciju un citus uzlabojumus, kas atvieglos veikalu darbinieku ikdienas gaitas," laikrakstam sacīja Kondrašova.

Aprīlī visi "Maxima Latvija" veikalu darbinieki saņems jaunus formas tērpus, savukārt kasieri – arī ergonomiskus darba krēslus. Tāpat veikaliem tiks atjaunota un iegādāta papildu IT tehnika (preču skeneri, tālruņi, atsevišķos veikalos arī kases aparāti). Šajā darba apstākļu pilnveidošanā un inventāra iegādē uzņēmums plāno investēt aptuveni vienu miljonu eiro.

Sabiedrības uzmanība darba apstākļiem "Maxima" tika pievērsta pēc traģēdijas Zolitūdes lielveikalā. Pērn 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!