Kā sievietei, kurai ir bērni, tikt galā ar milzīgo darāmā apjomu un vienlaikus raudzīties, lai ģimenē visi būtu veselīgi? Daudzbērnu māmiņa Diāna Zande intervijā "Delfi Sievietēm" sniedz padomus, kā nodrošināt veselīgu uzturu visai ģimenei. Viens no viņas ieteikumiem vecākiem, kuri vēlas, lai viņu bērni augtu un attīstītos veselīgi, ir izvēlēties no visa pa druskai, lielāko akcentu liekot uz vērtīgo – tas attiecas gan uz uzturu, gan visu pārējo.

Jūs esat ļoti cienīta speciāliste vecāku vidū, kas palīdz māmiņām un tētiem, nekad neliedzot savu padomu! Tāpat esat arī daudzbērnu māmiņa! Kā ar visiem saviem pienākumiem tik sekmīgi tiekat galā?

Nevaru lielīties, ka ar visu tieku galā labi, esmu parasta sieviete, kura dažreiz jūtas apjukusi darāmo darbu apjomā un vakarā sabrūk gultā ar nopūtu un vienīgo domu galvā - izgulēties. Laikam ejot, esmu atmetusi ilūziju, ka visu var paspēt un ar visu vienlīdz sekmīgi tikt galā.

Zinu, ka dažām lietām pievēršu vairāk savas uzmanības un laika, bet citas vai nu lūdzu nokārtot kādam citam (piemēram - es uzcepšu kartupeļus, ja kāds tos nomizos, vai arī - es palasīšu pasaku, kad skolas somas būsiet paši sakārtojuši) vai atlieku uz vēlāku laiku. Jā, un no dažām lietām, protams, nākas atteikties.

Lai tiktu galā ar tiešām milzīgo darāmā apjomu, nemitīgi nākas izvirzīt prioritātes - kas ir svarīgākais? Dažreiz tās ir mācības, citreiz - darbs, citreiz - bērni, citreiz - atpūta un nekā nedarīšana (lai pēc tam atkal varētu darīt), vēl dažreiz - veltīt laiku sev, lasīt vai sēdēt parkā uz soliņa un vērot baložus. Jā, laiks mums visiem dots vienādā daudzumā un ļoti pamatīgi apsveru, ko ar šo laika daudzumu darīšu, kā izmantošu, lai izdarītu sev un man svarīgajiem cilvēkiem nozīmīgo.

Kādus padomus vecāki Jums visbiežāk jautā?

Vai, tie jautājumi ir tik daudz un dažādi - sākot ar to, ka bērns nezīž krūti, beidzot ar to, kā piesaistīt vīru mājas nodarbēm, un vēl pa vidu - kā maza bērna mammai atkal justies kā sievietei u.tml. Jau 7 gadus mana dāvana Latvijas vecākiem ir tālruņa konsultācijas krūts ēdināšanas jautājumos. Jautājumi par šo tēmu, protams, katrai mammai ir atšķirīgi - cik atšķirīgs ir katrs mazulis. Arvien biežāk vecāki zvana un par mazuļa uzturu jautā arī bērnam paaugoties, ne tikai - kādu papildēdienu mazulim piedāvāt, bet arī - ko darīt, ja mazais neēd? Ja vēlas tikai našķus un suliņas... kā mazuli ēdināt veselīgi, ko darīt, ja mājās bērns pieradis pie veselīga uztura, bet pie omes saņem īstu saldumu diētu...

Kā jūs kopumā vērtējat - vai bērni Latvijā ēd veselīgi?

Šis ir visai sāpīgs jautājums, domājot ne tikai par bērniem, bet arī par ģimenēm kopumā - cik veselīgi ēdam mēs, pieaugušie? Ko no mums mācās mūsu bērni? Interesanti, ko pirms kāda laika bērnudārza vecāku sapulcē teica vadītāja - mīļie vecāki, centieties saviem bērniem gatavot daudzveidīgu ēdienu! Bērni nezina, kas ir cepts ābols, sakņu sautējums, viņi prasa cīsiņus, makaronus, čipsus.... Diezgan bēdīgi, vai ne? Bet tas bēdīgais, ka tos makaronus, čipsus, cepumus, saldos sieriņus bērniem pirmo reizi piedāvā mājās - mūžam aizņemtie vecāki, kuriem nav laika, prasmes un dažreiz arī vēlēšanās domāt par veselīgu uzturu bērnam.

Liela daļa Latvijas vecāku atzīst, ka viņu bērns ēd neveselīgi. Un, ja vēl bērns maz kustas, daudz sēž pie TV, datora, graužot čipsus? Tai pat laikā, ir vecāki, kuri ļoti domā par sabalansētu, veselīgu ēdienu savai ģimenei. Un tas veselīgais ēdiens parasti ir pietiekami viegli pagatavojams un galvenais - garšīgs!

Kā Jūsu bērniem ar veselīgu uzturu?

Mani bērni ir parasti bērni, kuri labprāt ēstu konfektes, čipsus, uzdzerot limonādi... Mūsu mājās tam domāti svētki, tad ēdam visu ko - gan veselīgo, gan neveselīgo. Un, tā kā svētki nav katru dienu, tad našķi, kārumi nav ikdienas ēdienkartē. Sestdienas bērniem ir saldumu dienas, tad viņi veikalā izvēlas kārumus sev pa prātam - katram ir neliela naudas summa, par kuru bērni izvēlas kārumus. Interesanti, ka ne vienmēr tie ir saldumi vai čipsi. Diezgan bieži bērni nopērk augļus, vienreiz dēls nopirka avokado - viņam tas ļoti garšo! Tas nozīmē, ka kārums mūsmājās ne vienmēr ir neveselīgs. Arī mazā meita visai bieži, kad kopā gatavojam ēst, runā par veselīgiem produktiem. Viņa pie ledusskapja pielikusi veselīga uztura piramīdu!

Manuprāt, svarīgi bērniem arī stāstīt par veselīgu un neveselīgu uzturu. Reti pirkt pusfabrikātus, gatavot ēdienu pašiem, papūlēties gatavot svaigus salātus, spiest sulas (rudenī tas ir brīnumgards našķis). Man šķiet, ka vārds „veselīgs" mūsu mājās ir ikdienišķs, turklāt, ne tikai no vecāku, bet arī bērnu mutes. Domāju, ka bērnam jāpagaršo gan kola, gan burgers, bet ikdienā rūpējos, lai savu iespēju robežās, bērniem un mums pašiem piedāvātu ēdienu, kas būtu mums labs.

Ja runājam par veselīgu uzturu, kas visvairāk nepieciešams augošam organismam?

Tā pati manis pieminētā uztura piramīda - tur viss tik vienkārši aprakstīts - ideja, ka visam jābūt līdzsvarā! Mazāk kalorijām bagāti, bet nevērtīgi miltu izstrādājumi, vairāk rupja maluma vai pilngraudu produkti, dārzeņi, zivis (mēs esam jūras valsts, bet zivis mūsu uzturā ir teju delikateses statusā), piena produkti (dzīvnieku taukus mēs lietojam par daudz - sākot ar pārspīlētu piena produktu daudzumu, beidzot ar cīsiņiem, pastētēm, citiem gaļas pusfabrikātiem), veselīgie tauki jeb neaizvietojamās taukskābes - Omega-3 un Omega-6. Tās ir neaizvietojamas, jo ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem ir nepieciešamas, bet organisms pats tās saražot nevar, tāpēc vecākiem jāpadomā, kā nodrošināt bērnus ne tikai ar šīm vērtīgajām taukskābēm, bet arī citām veselīgām un vajadzīgām uzturvielām, piemēram, vitamīniem un minerālvielām.

Kā Jūs nodrošināt, lai bērni šīs uzturvielas un taukskābes saņem pietiekamā daudzumā?

Kādreiz bērnībā atceros ļoti veselīgās, bet šausmīgi negaršīgās zivju eļļas pudeli... brrr. Mums ģimenē visiem garšo zivis - gan pašu ķertas, gan veikalā pirktas. Esmu ievērojusi, ka pēc lielām slodzēm (piemēram, sesijas), acis veikalā tā vien raugās uz zivju plauktu. Treknās zivis ir ne tikai garšīgas - sautētas, salātos, uz maizītēm vai zupā, bet arī ir neaizvietojamo taukskābju avots.

Cenšos salātus vairāk gatavot nevis ar krējumu (protams, vasarā tomāti ar sīpoliņu un krējumu ir mūsu mīļākie salāti), bet ar eļļu. Esmu nopirkusi dažādas eļļas un katra no tām salātiem piešķir īpašu garšu. Arī kvalitatīvs margarīns ir viens no taukskābju avotiem. Sviestu mūsu mājās uzskatām par našķi vairāku iemeslu dēļ - pirmkārt, tas ir ļoti, ļoti trekns produkts, grūti uzsmērēt plānā kārtā, un, kā jau minēju, dzīvnieku valsts tauki nav tik veselīgi un tos jau saņemam, dzerot kefīru vai pienu un ēdot sieru. Viens veselīgs našķis ir Indijas rieksti (bez sāls) kurus šad tad nopērku un kraukšķinām ar prieku.

Kas vēl garšo Jūsu ģimenei?

Mums visiem patīk dārzā stāvēt pie zirņu dobes un lasīt no vēsajām pākstīm zirņus, tikko no dobes izrauts burkāns, zaļumi visdažādākajos veidos - salātos, zupā, uz maizītes... Vasarā ēdam visu, kas aug mūsu dārza dobēs. Tās nav lielas, ravējamas un apkopjamas ar prieku un vitamīni no tām mūs spēcina arī rudenī.

Biešu zupa - milzīgs katls ar smaržīgu viru... kartupeļu pankūkas ar sīpolu mērcīti un piedevām... burkānu kūka... banānu - kefīra kokteilis.... jauno spinātu lapiņu salāti.... pašu gatavota pesto mērce... Sautēts lasis diļļu mērcē... un protams, ja esam uz kalna slēpojuši, ar prieku ēdam arī frī ar kečupu. Svētkos kā jau svētkos.

Kā ar našķiem un saldumiem? Bērniem taču ļoti garšo saldumi?

Jā, garšo... Man arī garšo krējuma zefīrs ar melnu kafiju. Ir tikai normāli, ka trīsgadnieks, kad viņam piedāvā izvēlēties auzu vai rīsu putru, atsaka - gribu torti - tāda ir mana izvēle! Nezinu, ko bērni ēstu, ja nedēļu varētu veikalā paši izvēlēties jebko... visticamāk, no saldumu plaukta būtu lielākā daļa - kamēr apšķebinātu dūšu. Un tad palūgtu mums - mamma, tēti, uzcepsim kartupeļu pankūkas?

Ko Jūs ieteiktu visiem vecākiem, kas vēlas, lai viņu bērni augtu un attīstītos veselīgi?

No visa pa druskai, lielāko akcentu liekot uz vērtīgo - gan runājot par uzturu, gan par visu pārējo. Ne tikai aktivitātes prātam (pulciņi un nodarbības skolā), bet arī braukšana ar riteni, slēpošana, paslēpes un ķerenes. Ne tikai laiks mācībām, bet atpūtai - kopā ar vecākiem, draugiem, radiem. Sarunas vakarā un no rīta, bučas un mīļums, gādība un bezrūpība...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!