Ikviens piekristu, ka nav nekā jaukāka pēc jaukas ziemīgas pastaigas par krūzi karsta dzēriena! Tā kā jau kādu laiku ziemu var uzskatīt par sākušos, padalīsimies ar dažām pavisam elementārām receptēm, kā pašām ātri un viegli pagatavot dažādus karstos dzērienus, kas palīdzēs sasildīties aukstos ziemas vakaros.

Bezalkoholiskie dzērieni

Apelsīnu tēja

Katlā liek 25g apelsīnu mizas un 10g citronu mizas, ievieno 50g apelsīnu sīrupa vai džema un 25g sausās beramās tējas. Visu pārlej ar 1l verdoša ūdens, ļauj 5 minūtes ievilkties un pasniedz.

Tēja ar upeņu sulu

Stipras tējas uzlējumam ļauj 5 minūtes ievilkties, pēc tam 3/4 glāzes piepilda ar tēju, bet 1/4 - ar uzkarsētu upeņu sulu. Var pievienot kanēli un/vai krustnagliņas.
Līdzīgi gatavo ananāsu tēju, aveņu, aprikozu, mežrozīšu augļu, bumbieru un citas tējas.

Tēja ar garšvielām

0,5 l ūdens uzvāra 2 krustnagliņas un gabaliņu ingvera saknes. Novārījumam pievieno 3 tējkarotes sausās beramās tējas un ļauj uzlējumam 5 minūtes ievilkties. Pēc tam izkāš un pievieno 0,5l karsta vārīta piena.

Bezalkoholiskais karstvīns

Katliņā saliek kopā 2 citrona šķēles, 2 apelsīna šķēles, 2 krustnagliņas, 3 ēd. karotes medus un 500ml sarkano vīnogu sulas. Uzkarsē, bet neļauj dzērienam vārīties, pēc tam izkāš un pasniedz karstu.

Upeņu karstvīns

1l ūdens pievieno klāt 300 ml upeņu sulas, cukuru (pēc garšas), pāris kanēļa standziņas, 6 krustnagliņas, ingvera gabaliņu, 1/2 citrona sulas. Vēl var pievienot klāt rozīnes un mandeles. Visas izejvielas katlā lēnām sakarsē gandrīz verdošas. Mazliet nostādina un pasniedz karstu.

Ātri pagatavojamais karstais upeņu dzēriens

Saliek krūzē 3 ēd. karotes upeņu ievārījuma, pievieno vienu krustnagliņu, nelielu kanēļa standziņu, pāris citrona šķēlītes. Pārlej ar verdošu ūdeni.

Karstā šokolāde ar zefīriem

Uzkarsē pannu vai lēzenu katliņu. Katliņā ielej 300ml piena, mazliet uzsilda un pievieno piena vai rūgtās šokolādes gabaliņus, un uz lēnas uguns intensīvi maisa, līdz šokolāde ir pilnībā izkususi, kā arī seko, lai piens nepiedegtu. Kad šokolāde ir pilnībā izkususi, katliņa saturu ielej palielā krūzē un virsū uzber amerikāņu zefīru (marshmallows) un pāri pārkaisa kokosa skaidiņas, kanēli, smalki rīvētas šokolādes skaidiņas vai ko citu.

Karstā baltā šokolāde ar kokosrieksta skaidiņām

Uzkarsē lēzenu, ne pārāk dziļu katliņu vai pannu un ielej 300ml piena. Kad tas ir mazliet uzsilis, pievieno baltās šokolādes gabaliņus un intensīvi maisa uz lēnas uguns, līdz šokolāde ir izkususi. Pievieno 1/2 tējkarotes kokosa skaidiņu, pavisam nelielu šķipsniņu sāls un mazliet vaniļas esences vai vaniļas sīrupa. Katliņa saturu ielej lielā krūzē un rotā ar putukrējumu, kam pāri pārkaisa kokosa skaidiņas, smalki rīvētu šokolādi vai jebko citu kas vien ienāk prātā.

Alkoholiskie dzērieni

Senā tēja

Sajauc 3 tasītes stipras tējas, tasīti medus un tasīti degvīna, viskija vai konjaka. Visu uzvāra. Pasniedz mazās tasītēs. Šis dzēriens ir sevišķi noderīgs pēc pastaigām ziemā, vieglas saaukstēšanās, kā arī nespēka gadījumā.

Groks

Glāzei saldas, stipras tējas pievieno tējkaroti konjaka un ēdamkaroti ruma. Dzer karstu. Groks ir ātri sildošs dzēriens, patīkams pēc pastaigām ziemā, drēgnās rudens dienās, vieglas saaukstēšanās gadījumā.

Tēja ar sarkanvīnu

Glāzē ar karstu stipru tēju ielej glāzīti (30 – 35g) sarkanvīna vai sarkanā portvīna. Pievieno kanēli un/vai krustnagliņas.

Baltais karstvīns

Katliņā saber kopā 100g cukura, 2 krustnagliņas, 1 kanēļa standziņu un 1 sagrieztu šķēlītēs apelsīnu, pievieno klāt 0,75l baltā deserta vīna un 0,5 glāzes ūdens. Sajauc visas sastāvdaļas un uzsilda līdz ~70 grādiem. Iztur dažas minūtes un pasniedz karstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!