Foto: stock.xchng
Sagribējās dzīvē kaut ko jaunu un ķēros pie eksperimentiem ar vakariņām. Izvēle krita par labu ungāru gulašzupai, jo par to biju domājusi jau gadiem un gribējās arī kārtīgi gaļu uzēst.

Zupai vajadzēs:

Puskilogramu liellopu gaļas

Vienu lielu sīpolu

Divas ķiploku daiviņas

Divus burkānus

Četrus kartupeļus

Pusotru sarkano papriku

Bundžiņu gabalos grieztu konservētu tomātu (vai 400 gramus īstus tomātus, kad tādi būs atgriezušies mūsu platuma grādos)

200 gramus sausa sarkanvīna

sāli

ceturtdaļu tējkaroti maltus melnos piparus

vienu čilli piparu (man nebija, asumam pieliku ēdamkaroti adžikas)

kārtīgu šķipsnu timiānu (man ietrāpījās raudene - nepareizā burciņa paņēmās)

pustējkaroti ķimenes (es neliku, jo mīļotajam negaršo)

Sīki sakapā sīpolu, ķiploku, čilli - apcep mazliet uz pannas zeltainu un liek palielā katlā. Burkānu es rīvēju uz sakņu rīves un apcepu kopā ar sīpoliem, bet var arī uzreiz griezt rimbuļos un mest katlā.

Gaļu sagriež kubiņos vai strēmelītēs, vadoties pēc tā, kādas ģeometriskās figūras vairāk iet pie sirds. Liek uz sakarsētas pannas un nelielā eļļas daudzumā ātri apcep, tā lai pierauj mazliet zeltaina brūnumiņa.

Gaļu pievieno katlā pie sīpoliem, ķiplokiem un burkāniem, pielej ūdeni. Tilpumu nepateikšu, bet nu tā uz aci kā zupai, nu kāds nepilns litrs laikam bija, lai viss būtu zem ūdens un būtu vēl brīva vieta pārējām detaļām. Pieber pārējās garšvielas, sāli, pielej glāzi vīna un vāra uz lēnas uguns kādu stundu, līdz gaļa sāk tuvoties gatavībai.

Sagriež kartupeļus, papriku un tomātus (vai atgriež tomātu bundžu) un pievieno zupai, un vāra vēl kādu pusstundu. Zupas sastāvdaļām jābūt tādām mazliet pajukušām, un pašai zupai tādai krietni biezai. Sanāk mazliet asa un spēcīga zupīte, kā radīta aukstiem ziemas vakariem.

Internetā meklējot recepti, uzgāju, ka gulašzupa ir tradicionāls ungāru ganu ēdiens. Tā kā šiem nav laika sēdēt pusdienu pie katla, tad to gatavo lielā katlā uz ugunskura, kurā saliek visas sastāvdaļas un atstāj, lai gatavojas zupa pati savā nodabā. Tikai tas ugunskurs jāpieskata, lai neizdziest.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!