Foto: ČetrasSezonas.lv
Kāds droši vien sūkstās par visur jau dzirdamajām Ziemassvētku dziesmām un daudzajām sarunām par šo tēmu, tomēr kāds, tieši pretēji, jau steidz gādāt dāvanas, rotājumus un gaidīt gaida šos svētkus, lai pēc tam izmuktu no tik pierastā pirmssvētku stresa. Lai gan otrie tiek uzskatīti par trakiem, tieši dažas dienas pirms svētkiem šie trakie tiek novērtēti zelta vērtē, jo viņi izbauda visu, kas pieder Ziemassvētku sajūtai, kamēr pirmie – skrien.

Vienu no lielākajiem priekiem šajā laikā sagādā dažādu tirdziņu apmeklēšana - gan meklējot dāvanas, gan vienkārši pastaigājoties. Tur vienmēr smaržo pēc svecēm, karstvīna, piparkūkām... Ziemassvētkiem. Un pats galvenais, tur valda labestība un mīļums. Diemžēl Latvijā šādu īstu un patiesu, Ziemassvētku sajūtu pārpildītu tirdziņu ir maz, lai gan gandrīz katrā pilsētā tāds ir vismaz viens. Tie, kas ceļo, zina, ka viena no burvībām, ko izbaudīt tepat Eiropā, ir īsts un romantisks, bērnības garšu un sajūtu pilns tirdziņš gan Vācijā, gan Austrijā, Francijā un Itālijā.

Šobrīd jau tūrisma kompānijas sāk piedāvāt braucienus uz šiem tirdziņiem, bet vienmēr ir jautājums - kurus no šiem tirdziņiem tiešām ir vērts apmeklēt? Ceļojumu žurnāls "TNT Magazine" par labākajiem Ziemassvētku tirdziņiem Eiropā atzinuši Tallinas, Prāgas, Kopenhāgenas un Barselonas Ziemassvētku tirdziņus. Tallinas Ziemassvētku tirdziņš nosaukts par vienu no labākajiem tā Ziemassvētku tradīciju, kā arī, kā saka žurnāls, "romantiska, pasakai līdzīgu skata" baudas dēļ.

Foto: ČetrasSezonas.lv

Par labākajiem Ziemassvētku tirdziņiem atzīti arī vēl citi Eiropas tirdziņi, ierindojot tos dažādās kategorijās. Klasika - Nirnbergas tirdziņš Vācijā atzīts par labāko tā izskata dēļ, Prāgas tirdziņš - visplašākā ēdienu piedāvājuma dēļ, tirdziņš Vīnē - tā dažādības dēļ, jo tas piedāvā gan iepirkšanos, gan vietējo mākslinieku darbu apskati un citas aktivitātes, Kopenhāgenas tirdziņu ieteikts apmeklēt tiem, kuriem patīk atrakciju parku apmeklēšana un aktīva brīvā laika pavadīšana, Budapeštas tirdziņu ieteikts apskatīt, jo tajā var iepazīties ar Ungārijas tradīcijām, Krakovas tirdziņš jāredz pilsētas vēsturiskās arhitektūras dēļ, Berlīnes tirdziņš ieteikts hipsteriem, savukārt Barselonas Ziemassvētku tirdziņš ieteikts tādēļ, ka tajā iespējams izbaudīt "nesezonālus Ziemassvētkus". Žurnāls ieteicis apmeklēt arī tirdziņu Dublinā.

Vislabākā atmosfēra - Ķelnes Ziemassvētku tirdziņš

Ķelnes Ziemassvētku tirdziņš Vācijā faktiski ir apvienojums ar sešiem tirgiem vienā pilsētā, no kuriem četri lielākie un iespaidīgākie atrodas ārpus pilsētas gotiskās katedrāles. Tirgus ir milzīgs notikums, un katru gadu tas piesaista apmēram divus miljonus apmeklētāju. Koka kabīnes, pagaidu ledus slidotavas, Viduslaiku Ziemassvētku tirgus ir tikai daži no iemesliem, kāpēc, Ķelnes apburti, daudzi apmeklētāji atgriežas gadu pēc gada. Patiesībā neviens cits nerīko tādus tirgus, kādi ir Vācijā, un Nirnbergas, Drēzdenes un Minhenes Ziemassvētku tirdziņi arī tiek uzskatīti par skaistākajiem un apburošākajiem tirdziņiem Eiropā.

Tur šogad tirdziņi notiek:
Ķelnes Ziemassvētku tirdziņš: 21. novembris-23. decembris
Nirnbergas Ziemassvētku tirdziņš: 25. novembris-24. decembris
Drēzdenes Ziemassvētku tirdziņš: 24. novembris-24. decembris
Minhenes Ziemassvētku tirdziņš: 25. novembris-24. decembris

Labākais tirdziņš bērniem - Prāgas Ziemassvētku tirdziņš

Prāgas Ziemassvētku brīvdienu tirdziņa tēma - pasakas un folklora. Šeit organizatori tiešām paveikuši neticamo - radījuši ļoti reālistisku "Ziemas brīnumzemes" ainavu. Te atradīsi dzīvnieku zoodārzu, ļoti lielu un labi apgaismotu Ziemassvētku eglīti, dažādus koncertus un vizināšanos ar zirgiem. Tradicionāli šeit atradīsi sezonālo ēdienu, dekorācijas, dāvanas un daudz ko citu.

Prāgas Ziemassvētku tirdziņi: 26. novembris-8. janvāris (2011)

Labākais budžeta tirdziņš - Bratislavas Ziemassvētku tirdziņš

Bratislavas Ziemassvētku tirdziņš Slovākijā ir tradicionāls, bet mazāk komerciāls. Tas, iespējams, nav pats slavenākais sezonas tirgus, bet tā ir lieliska izvēle ceļotājiem, kam svarīgs ir budžets. Šo Austrumeiropas tirgu iecienījuši gan tūristi, gan vietējie iedzīvotāji. Šeit var atrast gan vietējo gatavotas dāvanas, gan ziemas apģērbu, kā arī keramikas izstrādājumus. Skatīties dzīvas izrādes, kamēr izbaudi maizi ar cepeša taukiem, sīpoliem, ar zosu aknām pildītas pankūkas vai arī ne tik asu izjūtu cienītājiem - pankūkas ar augļu pildījumu un ābolu pīrāgus.

Bratislavas Ziemassvētku tirdziņš: 26. novembris-26. decembris (2011)

Visunikālākā iepirkšanās pieredze - Valkenburgas Ziemassvētku tirdziņš

Ja tev patīk kas nedaudz atšķirīgs, tad noteikti dodies uz Valkenburgas Ziemassvētku tirdziņu Nīderlandē. Viss tirgus ir izvietots alā un atrodas zem pilsētas, un ceļotāji ierodas no visām pasaules daļām, lai iegūtu šādu iepirkšanās pieredzi. Klīst pa sveču izgaismotiem labirintiem, gaiteņiem un dobumiem, meklējot dāvanas un dekorus un apbrīnojot tur esošos iespaidīgos sienu kokgriezumus un skulptūras.

Valkenburgas Ziemassvētku tirdziņš: 18. novembris-23. decembris (2011)

Labākās pārtikas mīlētājiem - Briseles Ziemassvētku tirdziņš

Kaislīgiem pārtikas un šokolādes baudītājiem noteikti jāizbauda populārais Ziemassvētku tirdziņš Briselē Beļģijā. "Ziemas Brīnumpasaule" atrodas Sv. Katrīnas laukumā, kur organizatori izvietojuši izgaismotu panorāmas ratu, dažādas ielu aktivitātes un slidotavu. Tiek piedāvāti dažādi kulinārijas gardumi, piemēram, tvaicēti gliemeži, austeres, piparkūkas un meža sēnes uz grauzdiņa ir tikai daži no gardumiem. Un nekādā gadījumā, šeit esot, nedrīkst aizmirst nobaudīt arī beļģu šokolādi, no kuras pašas siekalas saskrien mutē.

Briseles Ziemassvētku tirdziņš: 2011. gada 25. novembris-2012. gada 1. janvāris

Stilīgākais Ziemassvētku tirdziņš - Barselonā

Katalonijas galvaspilsēta bieži tiek uzskatīta par vienu no stilīgākajām Eiropas pilsētām, un Ziemassvētki Barselonā nav izņēmums. Laiks ir pietiekami silts, lai staigātu apkārt naktī un apbrīnotu dzīvīgās ielas un to māksliniekus. Jautrais "Santa Lucia" tirgus atrodas netālu no katedrāles gotiskajā Barselonas kvartālā, un šeit var iegādāties vietējo amatnieku darbus, neparastas dāvanas un tradicionālos spāņu saldumus Turrón. Ja plāno atrasties šeit ap 28. decembri, tad esi gatavs, ka tiksi izjokots spāņu versijā par aprīļa joku dienu, kad ielas būs pildītas ar māksliniekiem un dzīvo mūziku.

"Santa Lucia" Ziemassvētku tirdziņi: 24. vai 28. decembris (2011)

Vislabākais, kas aptver visu vēlmes, - Vīnes Ziemassvētku tirdziņš

"Christkindlmärkte" Vīnē ir ļoti populārs, 700 gadu vecs Ziemassvētku tirdziņš. Šeit tevi sagaida tradīcijām  bagāti pasākumi ar lielu nostalģijas, jautrības un romantikas devu. Tāpat kā koncerti un vēsturiskas Ziemassvētku ainas, šeit ir arī publiku izklaidējošs dzīvs Adventes kalendārs un bērnu Ziemassvētku darbnīca, kas atrodas rātsnamā. Sajūta kā pasakā, no kuras negribas atgriezties.

Vīnes Ziemassvētku tirdziņš: 19. novembris-26. decembris (2011)

Ar šiku un sajūtām - Parīzes Elizejas Lauku (Champs-Elysees) Ziemassvētku tirdziņš

Lielākais un slavenākais no visiem daudzajiem Parīzes tirdziņiem, kurš stiepjas Elizejas laukos, un te, protams, iespējams izbaudīt un iegādāties labākos un izmeklētākos gurme gardumus Ziemassvētku galdam, nobaudot lielu daļu gardumu turpat uz vietas. Īsti franciska sajūta un šarms. 

Parīzes Elizejas Lauku tirdziņš: 19. novembris-24. decembris

Tikpat skaisti

Tradicionālais Ziemassvētku tirgus Londonā

Tradicionāls Ziemassvētku tirgus norisinās starp London Eye un South Bank. Neparastas dāvanas, piemēram, dzintara un sudraba rotaslietas, ar rokām gatavotas un skārda rotaļlietas, trausli stikla ornamenti,  keramikas izstrādājumi, unikālas metāla konstrukcijas un vēl daudz kas cits. Tirgus ir atvērts katru dienu, sākot no novembra vidus līdz decembra beigām.

Zagrebas Ziemassvētku tirgus, Horvātijā

Neskatoties uz zemo temperatūru un ledus segumu uz ielām, Zagrebas Ziemassvētku tirgū iespējams sajusties kā siltā oāzē. Gatavošanās Ziemassvētkiem sākas Adventes svētdienā, kad ielas ietērpj Ziemassvētku gaismās un rotājumos.

Ziemassvētku tirdziņš Nicā, Francijā

Lai gan lielākā daļa cilvēku pazīst Nicu kā vienu no skaistākajām Vidusjūras pludmalēm un ideālu vietu vasaras laika apstākļiem, šeit mājvietu radis arī viens no labākajiem Ziemassvētku tirdziņiem Eiropā. Tas izvietots Place Massena un ietver slidotavu, mākslīgo sniegu, tirgus stendos pārdod dāvanas un pārtiku, pieejams milzu panorāmas rats, batuti un joku mājas.

Ziemassvētku tirdziņš Stokholmas vecpilsētā, Zviedrijā

Ielas ir rotātas ar Ziemassvētku gaismām un svecēm, kas mirgo logos visā vecpilsētā, padarot šo vietu par lielisku svētku svinībām. Ziemassvētku tirdziņš Stokholmas vecpilsētā ir atvērts no novembra beigām līdz decembra beigām un atrodas Stortorget, nelielā laukumā pie Karaļa pils. Šeit pieejami amatnieku izstrādājumi, glögg (aromatizēts vīns) un pepparkakor (piparkūkas). Vislabākais skats uz tirgu ir no Nobela muzeja, kur var atkāpties no pūļa un baudīt skatu.

Likes (Licques) Ziemassvētku tirdziņš, Francijā

Likes apmeklētāji var baudīt svētku ēdienu, kā arī bioloģiski audzētu mājputnu gaļu. Tirgus ir slavens ar savu ikgadējo tītaru parādi, kas notiek jau kopš 17. gadsimta. Apmeklētāji var iegādāties dažādas pārtikas preces, tītara gaļu, amatniecības preces, šokolādi un rotājumus. Šeit ir arī milzu festivāls ar tītaru skriešanas parādi pa ielām. Tas notiek decembra vidū.

Lisabonas Ziemassvētku tirdziņš, Portugālē

Notiek Feira Internacional de Lisabon, un šis Ziemassvētku tirdziņš apvieno svētku dāvanas un jaunumus vienuviet ar kvalitatīvu izklaidi. Daži pārdevēji piedāvā mākslīgos kokus, rotājumus, uguņošanu, ietinamo papīru un piederumus, balonus, keramikas izstrādājumus un vēl daudz ko citu.

Ziemassvētku tirdziņš Sicīlijā

No novembra sākuma līdz decembra beigām Ziemassvētku gars atskan Sicīlijā, Itālijā. Kaltadžirones (Caltagirone) Ziemassvētku tirgus notiek nedēļas nogalēs, tur koka stendos pārdod sicīliešu amatniecības izstrādājumus un saldumus.

Ziemassvētku tirdziņš Gēteborgā, Zviedrijā

Decembrī Gēteborgā norisinās viens no tradicionālākajiem Ziemassvētku tirdziņiem Skandināvijā. Tas notiek Liseberg parkā. Ir vairāk nekā 60 koka kabīņu, kas rotātas ar svētku rotājumiem, bērnu vizināšana, gardi ēdieni un dzērieni. Ja tev paveiksies, varēsi pat noglaudīt īstu ziemeļbriedi.

Tallinas Ziemassvētku tirdziņš, Igaunijā

Tallinas Ziemassvētku tirdziņš notiek no pirmās Adventes dienas līdz janvāra sākumam. Dodies uz Tallinas rātsnamu, lai pārlūkotu vairāk nekā 50 pārdevēju stendus, kuros iespējams iegādāties vietējos rokdarbus. Pašā centrā atrodas milzu Ziemassvētku eglīte, kas izrotāta ar gaismām un rotājumiem, bet tradicionālās igauņu folkloras grupas dzied un dejo, lai izklaidētu sanākušos.

Helsinku Ziemassvētku tirdziņš, Somijā

Lielajā Ziemassvētku tirdziņā, kas notiek Senāta laukumā, vairāk nekā 120 stendos pārdod amatniecības izstrādājumus un ceptus gardumus. Dodies caur Wanha Satama, lai iegrieztos Dāmu Ziemassvētku tirdziņā, kur pārdod rotaslietas, keramikas izstrādājumus un adījumus, kurus gatavojušas tikai sievietes. 

Berlīnes Ziemassvētku tirdziņš, Vācijā Berlīne ir Ziemassvētku tirdziņu karstais punkts ar vairāk nekā 60 stendiem, kuros izvēlēties sev piemērotāko pirkumu. Apmeklē Šarlotenburgas (Charlottenburg) Ziemassvētku tirdziņu, šis ir slavenākais no visiem, jo norisinās pilī un tās apkārtnē, kas ievij tirdziņu romantikas plīvurā.  

Ja vien neesi jau izdomājis, kur vēlies doties, ja vien tu vari to atļauties un ja vien tev pietrūkst Ziemassvētku sajūtas un gribi daudz skaistu mirkļu, nopērc biļeti un dodies uz kādu no šiem tirdziņiem, un zini, ka svētki būs izdevušies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!