Foto: PantherMedia/Scanpix
Kad sveces iedegtas un visi sēž pie galda - laiks kādam neparastam dzērienam, kas darīts tieši šiem svētkiem. Te iedvesmai vairākas receptes:


Ziemassvētku kafija

2 bumbieri, 150 ml Dansukker tumšā cukura sīrupa,90 ml smalki samaltas kafijas, 2 g malta kardamona, 2 g malta koriandra, 800 ml ūdens, 80 ml Rīgas melnā balzama, 100 ml saldā krējuma.

Bumbierus nomizo, sagriež uz pusēm, nomizo un sagriež 1 x 1 cm lielos kubiciņos. Katliņā samaisa bumbierus ar sīrupu un vāra, līdz bumbieri ir mīksti. Sadala četrās glāzēs. Kafiju kopā ar garšvielām uzvāra kafijas automātā vai katliņā. Putukrējumu saputo stingrās putās. Katrā glāzē ielej 20 ml balzama un pielej kafiju. Virspusē liek putukrējumu un apslaka to ar sīrupu.

Piparkūku kafija
48 Dansukker brūnie cukurgraudi, 2 tējk. piparkūku garšvielu, 400 g svaigi vārītas stipras kafijas, 400 ml siltas šokolādes, 200 g putukrējuma, 2 sasmalcinātas piparkūkas.

Četrās glāzēs ieliek vienu vai divus cukurgraudus un garšvielas. Pielej kafiju un maisa, līdz cukurs ir izkusis. Pievieno šokolādi. Katrā glāzē ieliek nedaudz putukrējuma un uzber piparkūku drupačas. Pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas.

Mandarīnu kokteilis
500 ml mandarīnu sulas, 300 ml plombīra saldējums, 1 šķipsna malta kanēļa, 1 šķipsna maltu krustnagliņu, 1 mandarīns.

Saldējumu kopā ar mandarīnu sulu un garšvielām sakuļ mikserī. Lej glāzēs un pasniedz rotātu ar mandarīnu šķēlīti.

Uzputots šokolādes piens
200g piena, 100 g kafijas, putukrējums, šokolādes skaidiņas.

Glāzē ieliek ledu, lej pienu un kafiju. Uz kafijas uzspiež putukrējumu un pārkaisa šokolādes skaidiņas. Garšai var pielikt Baileys liķieri.

Baltais Ziemassvētku punšs
700 ml sausa baltvīna, 100 ml džina, 150 ml Dansukker pūdercukura, šķipsniņa kaltēta ingvera, 2 strēmelītes apelsīna mizas, 1 kanēļa standziņa.

Sajauc baltvīnu, pūdercukuru, ingveru, apelsīna mizu, kanēli un karsē šķidrumu uz lēnas uguns 5 minūtes. Pievieno džinu.

Ziemas ekspresis

750 ml ūdens, 4 zaļās tējas maisiņi, 4 krustnagliņas, 1 kanēļa standziņa, 3060 ml Dansukker dzidrā cukura sīrupa, 80 ml bumbieru liķiera.

Uzvāra ūdeni. Ieliek tajā tējas maisiņus un garšvielas, patur 5 minūtes, izņem ārā. Ūdenim pielej sīrupu un uzsilda maisījumu. 4 tējas glāzēs salej liķieri un pārlej pāri tējas maisījumu. Pasniedz nekavējoties.

Kanēļa un piena tēja
Ūdens, piens, kanēļa standziņas, brūnais cukurs, zaļā tēja.

Ūdeni un pienu ņem attiecībā 3:1. Ūdeni uzvāra, pievieno zaļo tēju un kanēļa standziņas, kuras pirms tam "sadauza" - noliek starp diviem dēlīšiem un uzsit ar gaļas klapētāju. Pienu uzvāra ar brūno cukuru. Tējas biezumus un kanēļa standziņas nosmeļ, novārījumu sajauc ar piena maisījumu. Salej krūzēs. Uzkaisa smalko kanēli.

Karstā šokolāde
100 g tumšās šokolādes, 200 g kafijas krējuma (var arī saldo krējumu), 25 g balzama (konjaka, ruma).

Šokolādi salauž mazos gabaliņos, liek traukā, pievieno kafijas krējumu un uz lēnas uguns karsē, līdz veidojas vienveidīga masa. Nevārīt! Beigās pievieno balzamu (konjaku vai rumu) un vēl karstu lej mazās krūzītēs.

Brīvdienu dzēriens
1 litrs dzērveņu sulas, medus (pēc garšas), krustnagliņas, kanēļa miziņa.

Uzsilda dzērveņu sulu ar krustnagliņu un medu. Pasniedz ar kanēļa miziņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!