Foto: PantherMedia/Scanpix
Mūsdienās ir grūti iztikt bez dažādām pārtikas piedevām un konservantiem, lai nodrošinātu to, ka pārtika nebojājas – nepelē, nepūst, nerūgst. Tomēr vairums pārtikas piedevu ir samērā bezjēdzīgas, jo tikai uzlabo produkta izskatu un krāsu vai pastiprina garšu.

Turklāt arī tad, ja uz produkta rakstīts, ka kāda no piedevām ir dabīgas izcelsmes, tas nebūt negarantē, ka šī viela ir mazāk kaitīga nekā sin- tētiskā. Vienalga, vai pārtikas piedeva ir iegūta sintētiskā ceļā vai izdalīta no augu vai dzīvnieku valsts produkta, jebkurā gadījumā tā ir ķīmiska viela.

E-piedevām ir slēptie riski

Visas atļautās pārtikas piedevas tiek apzīmē- tas ar burtu E un 3 vai 4 ciparu skaitli! Pārtikas piedevas, kuras atļauts lietot ES un Latvijā, iedalās dažādas pielietojamības piedevās: krāsvielas, konservanti, emulgatori, saldinā- tāji, garšas uzlabotāji u.tml.. Pārtikai nedrīkst pievienot tādas pārtikas piedevas, kas nav ie- kļautas ES atļauto pārtikas piedevu sarakstā. E-piedevu bīstamība slēpjas apstāklī, ka to ne- kaitīgums ir pārbaudīts katrai atsevišķi, bet nav zināms, kā tās "strādā komandā", mijiedarbojo- ties viena ar otru. Lai arī E-piedevas ir izmēģinā- tas uz dzīvniekiem un atzītas par nekaitīgām, jā- ņem vērā, ka cilvēks nav žurka, un daudz ko no tā, ko pacieš žurka, var nepanest cilvēks, tāpēc rodas alerģijas, aknu problēmas utt..

Visi e neapzīmē konservantus

Bieži dzirdēts jautājums - kā tas iespējams, ka uz jogurta rakstīts E -..., E-..., E.., un beigās paraksts: Nesatur konservantus!? Konservanti ir tikai vie- na no E-piedevu grupām, un tie ir visi E no E-200 līdz E-299. Ja minēti citi E numuri, kas nepieder pie otrā simta E numuriem, tad konservantu tur nav, bet ir citas pārtikas piedevas.

Lasi produkta sastāvu!

Ieteicams ikdienā izvēlēties pārtikas pro- duktus, kuru sastāvā ir iespējami mazāk pārtikas piedevu. Jutīgām iedzīvotāju gru- pām, piemēram, bērniem un grūtniecēm šim jautājumam jāpievērš īpaši liela uzma- nība. Ikdienā nevajadzētu lietot uzturā sau- sās zupas, mērces, konservus, buljona ku- biņus, desas, čipsus, krāsainas limonādes, karameles, saldumus košās krāsās, kā arī citus pārtikas produktus ar garu derīguma termiņu.

Pirms pārtikas produkta iegādes rūpīgi izlasi produkta sastāvu! No diviem līdzīgiem pro- duktiem (piemēram, maize, jogurts) izvēlies to, kurš satur mazāk pārtikas piedevu!

Kam pievērst uzmanību, pērkot pārtiku:

  • Obligāti jāpievērš uzmanība derīguma termiņam.
  • Jo mazāk E-piedevu, jo labāk!
  • Īpaši jāskatās, vai produkts nesatur piedevas, bez kurām var iztikt, piemēram, krāsvielas, garšas pastiprinātājus.
Ilze Graikste, konsultēja profesors Īzaks Rašals, Dr. Habil. Biol., LZA akadēmiķis, LLMZA īstenais loceklis, Augu ģenētikas laboratorijas vadītājs, Latvijas ģenētiķu un selekcionāru biedrības prezidents

Avots: Veselības inspekcija

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!