Turklāt arī tad, ja uz produkta rakstīts, ka kāda no piedevām ir dabīgas izcelsmes, tas nebūt negarantē, ka šī viela ir mazāk kaitīga nekā sin- tētiskā. Vienalga, vai pārtikas piedeva ir iegūta sintētiskā ceļā vai izdalīta no augu vai dzīvnieku valsts produkta, jebkurā gadījumā tā ir ķīmiska viela.
E-piedevām ir slēptie riski
Visas atļautās pārtikas piedevas tiek apzīmē- tas ar burtu E un 3 vai 4 ciparu skaitli! Pārtikas piedevas, kuras atļauts lietot ES un Latvijā, iedalās dažādas pielietojamības piedevās: krāsvielas, konservanti, emulgatori, saldinā- tāji, garšas uzlabotāji u.tml.. Pārtikai nedrīkst pievienot tādas pārtikas piedevas, kas nav ie- kļautas ES atļauto pārtikas piedevu sarakstā. E-piedevu bīstamība slēpjas apstāklī, ka to ne- kaitīgums ir pārbaudīts katrai atsevišķi, bet nav zināms, kā tās "strādā komandā", mijiedarbojo- ties viena ar otru. Lai arī E-piedevas ir izmēģinā- tas uz dzīvniekiem un atzītas par nekaitīgām, jā- ņem vērā, ka cilvēks nav žurka, un daudz ko no tā, ko pacieš žurka, var nepanest cilvēks, tāpēc rodas alerģijas, aknu problēmas utt..
Visi e neapzīmē konservantus
Bieži dzirdēts jautājums - kā tas iespējams, ka uz jogurta rakstīts E -..., E-..., E.., un beigās paraksts: Nesatur konservantus!? Konservanti ir tikai vie- na no E-piedevu grupām, un tie ir visi E no E-200 līdz E-299. Ja minēti citi E numuri, kas nepieder pie otrā simta E numuriem, tad konservantu tur nav, bet ir citas pārtikas piedevas.
Lasi produkta sastāvu!
Ieteicams ikdienā izvēlēties pārtikas pro- duktus, kuru sastāvā ir iespējami mazāk pārtikas piedevu. Jutīgām iedzīvotāju gru- pām, piemēram, bērniem un grūtniecēm šim jautājumam jāpievērš īpaši liela uzma- nība. Ikdienā nevajadzētu lietot uzturā sau- sās zupas, mērces, konservus, buljona ku- biņus, desas, čipsus, krāsainas limonādes, karameles, saldumus košās krāsās, kā arī citus pārtikas produktus ar garu derīguma termiņu.
Pirms pārtikas produkta iegādes rūpīgi izlasi produkta sastāvu! No diviem līdzīgiem pro- duktiem (piemēram, maize, jogurts) izvēlies to, kurš satur mazāk pārtikas piedevu!
Kam pievērst uzmanību, pērkot pārtiku:
- Obligāti jāpievērš uzmanība derīguma termiņam.
- Jo mazāk E-piedevu, jo labāk!
- Īpaši jāskatās, vai produkts nesatur piedevas, bez kurām var iztikt, piemēram, krāsvielas, garšas pastiprinātājus.
Avots: Veselības inspekcija