Foto: ČetrasSezonas.lv
Ne vienmēr kūkas jācep ilgi un sarežģīti. Bet lai vai cik viegli to pagatavot, vienmēr ir kāds knifs, kāpēc tā ir laba. Šoreiz knifi ir divi. Pirmkārt, kūka ir bez miltiem. Otrkārt, krēms ir labs tikai tāpēc, ka pašu vārīts. Tikai nenobīsties, tas nav sarežģīti un briesmīgi. Tas ir 10 minūšu jautājums, un gatavs. Pamēģini.Un noteikti pievieno biskvītam apelsīnu eļļu, garša ir dievīga.

Sastāvdaļas:   

biskvīts:

  • 1 ola
  • 1 olas baltums
  • 50 g cukura
  • 40 g sviesta, izkausēts
  • 80 g mandeļu miltu
  • apelsīnu eļļa

krēms:

  • 125 g salda krējuma
  • 1/3 vaniļas pāksts
  • 2 mazu olu dzeltenumi
  • 40 g cukura
  • ½ ēd.k. kukurūzas cietes
  • 90 g creme fraiche

pasniegšanai:

  • 500 g zemeņu, notīrītas un lielākās pārgrieztas uz pusēm
  • dažas piparmētru lapiņas

Rezultāts:   

12 gabali

Pagatavošana:   

  1. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu un ar sviestu ietauko kūkas formu ar noņemamām maliņām 23 cm diametrā.
  2. Ar mikseri saputo olu, olas baltumu un cukuru, līdz masa ir gaisīga, apmēram 4 minūtes. Iemaisi mandeļu miltus. Beigās pievieno izkausēto sviestu un apelsīnu eļļu. Vēlreiz samaisi, lai ir vienmērīga mīkla. Lej ietaukotajā formā.
  3. Liec krāsnī cepties apmēram 10-13 minūtes, līdz biskvīts ir zeltains. Ņem ārā no krāsns un pilnībā atdzesē.
  4. Tikmēr pagatavo krēmu. Uz pusēm pārgriez vaniļas pāksti, izņem sēkliņas un kopā ar pāksti ieliec katlā (vari pielikt gatavošanas procesā vaniļas cukuru "Santa Maria", kurā ir vaniļa). Pielej saldo krējumu un uzvāri, līdz saldais krējums ir karsts, bet neburbuļo. 
  5. Kad tas izdarīts, ar mikseri saputo olu dzeltenumus ar cukuru apmēram 3 minūtes, līdz masa ir gaišāka un gaisīgāka. Pievieno kukurūzas cieti un vēlreiz samaisi. Mikserim LĒNĀM darbojoties, lej klāt sakarsēto saldo krējumu. Pirms lej klāt, izņem vaniļas pākstis.
  6. Lej krēmu atpakaļ katlā un liec katlu uz mazas uguns. Aktīvi maisot, karsē, kamēr krēms kļūst arvien biezāks. Tam vajadzētu būt tik biezam, ka jau vari droši paņemt ar karoti un tas stingri uz karotes turas.
  7. Tad krēmu uzreiz pārlej tīrā bļodā un liec ledus ūdens peldē atdzesēties, līdz tas ir auksts. Ja nesteidzies, liec vienkārši ledusskapī.
  8. Pirms pasniegšanas ar karoti sajauc krēmu ar creme fraiche.
  9. Saliec kopā kūku. Liec biskvītu uz šķīvja. Pa virsu liec krēmu un to pārber ar zemenēm un piparmētrām. Pasniedz.

Vēl citas receptes gardiem un izmēģināšanas vērtiem ēdieniem, kā arī padomi un gardēžu ceļojumu apraksti - portālā ČetrasSezonas.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!