Foto: AFP/Scanpix

Kas sanāk, kad Latvijas tumīgajam kartupelim un maigajam burkānam pievieno dienvidu zemju specifiskās garšas – kariju, ingveru, čili, kokosriekstu pienu? Burkāns ir universāls dārzenis - ko tikai no burkāniem nevar sataisīt?! Kulinārijas portāls Pie Galda piedāvā vairākas lieliskas burkānu ēdienu receptes!

Daudzās ģimenēs gatavo tradicionālos kāpostu tīteņus, kas pildīti ar malto gaļu un rīsiem. Šoreiz piedāvājam veģetāru variāciju, kāpostu tīteņos pildot burkānus ar sarkanajām pupiņām un sutinot tos aromātiskā apelsīnu -karija mērcē.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

1 kāpostgalva (~ 800 g)

400 g vārītu vai konservētu sarkano pupiņu

2 burkāni

2 sīpoli

1 apelsīns (vai ~ 100 ml apelsīnu sulas)

4 ēdamkarotes eļļas

1 neliela buntīte zaļumu

2 ēdamkarotes miltu

2 tējkarotes karija

šķipsniņa rīvēta muskatrieksta

sāls, malti melnie pipari

6-8 porcijas

Pagatavošanas gaita:

1. Sīpolus un burkānus notīra un noskalo. Burkānus sarīvē uz rupjās rīves. Sīpolus sasmalcina. Zaļumus noskalo un sasmalcina.

2. Apelsīnu noskalo, pārgriež uz pusēm un izspiež sulu.

3. Uzkarsē pannā eļļu un apcep burkānus (~ 5-7 minūtes). Kad tie ir kļuvuši koši zeltaini, pievieno sīpolus un visu cep vēl 2-3 minūtes. Nepieciešamības gadījumā pielej vēl eļļu. Apceptos burkānus un sīpolus liek bļodā.

4. Bļodas saturam pievieno pupiņas, sasmalcinātos zaļumus, sāli, piparus, šķipsniņu rīvēta muskatriek­sta un visu samaisa.

5. Kāpostam atdala ārējās lapas, noskalo un liek verdošā ūdenī 4-5 minūtes blanšēties. 200 ml no ūdens, kurā blanšēti kāposti, atstāj mērcei, pārējo nolej. Lapas atdzesē. Ja lapas vēl ir cietas, tās uzmanīgi ar gaļas āmuru izdauza.

6. Katrā lapā pilda 2-3 ēdamkarotes pildījuma un satin tīteņus.

7. Gatavos tīteņus liek karstumizturīgā veidnē.

8. Atsevišķā katliņā uzkarsētā eļļā apcep miltus. Pievieno 200 ml kāpostu ūdens, apelsīnu sulu, kariju un šķipsniņu sāls. Nepārtraukti maisot, uzvāra.

9. Gatavo mērci pārlej pāri tīteņiem.

10. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C un liek cepties tīteņus. Cep ~ 20 minūtes. Tīteņus pasniedz galdā karstus kopā ar skābo krējumu.


Kas sanāk, kad Latvijas tumīgajam kartupelim un maigajam burkānam pievieno dienvidu zemju specifiskās garšas - kariju, ingveru, čili, kokosriekstu pienu?

Pamēģiniet!

Mums sanāca burvīgi sildoša, sātīga biezzupa skaisti dzeltenā krāsā. Katrā ziņā, mūsu platuma grādos šīs svešzemju garšas tradicionāliem pašmāju dārzeņiem piešķir pavisam jaunas garšas nianses.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

½ kg kartupeļu

½ kg burkānu

1 sīpols

2 ķiploka daiviņas

3 cm svaigas ingvera saknes

1-2 cm čili pipara gabaliņa

1 ēdamkarote karija pulvera

3 ēdamkarotes gaišās sojas mērces

400 ml dārzeņu buljona

sāls, svaigi malti pipari

2 ēdamkarotes medus

½ bundža jeb 100 ml kokosriekstu piena (pēc izvēles)

8 porcijas

Pagatavošanas gaita:

1. Kartupeļus un burkānus nomazgā un nomizo. Kartupeļus sagriež kubiņos, burkānus - ripiņās.

2. Sīpolu, ķiploka daiviņas un ingvera saknes gabaliņu notīra un smalki sakapā. Čili pipara gabaliņu arī sasmalcina.

3. Pannā uzkarsē eļļu, apcep sīpolu, ķiploku, čili piparu un ingveru.

4. Kad sīpoli kļuvuši caurspīdīgi, saceptajām garšsaknēm pievieno kartupeļus, burkānus un kariju. Maisot visu viegli apcep.

5. Pielej vīnu, visu uzvāra un turpina vārīt ~ 5 minūtes, līdz vairs nav jūtams vīna aromāts.

6. Pievieno ūdeni vai dārzeņu buljonu, sojas mērci un medu. Pannai vai katliņam uzliek vāku un vāra, līdz kartupeļi un burkāni ir mīksti.

7. Kad dārzeņi ir mīksti, tos sablenderē. Pagaršo. Zupai pēc garšas pievieno sāli, piparus un, ja nepieciešams, vēl kariju. Garšai jābūt saldi asai. Ja vēlaties zupai piešķirt vēl vairāk eksotikas, tad pirms pasniegšanas galdā biezzupai pievieno kokosriekstu pienu un visu vēlreiz uzkarsē.

Variācijas par tēmu:

Biezzupas gatavošanā varat izmantot arī citus dārzeņus: puravu, pastinaku, seleriju.


Mazi, saldi cepumiņi ir burvīgs našķis pie tējas vai kafijas.

Burkāni labi sader ar riekstiem, auzu pārslām, medus saldumu un ingvera asumiņu. Rudens laikā īpaši svarīgi ir stiprināt imunitāti un ingvers ir kā labs organisma aizsargs, tādēļ tā daudzumu cepumos var palielināt.
Cepiet uzreiz tā pavairāk, ar rezervi , lai visu nedēļu Jums pa ķērienam būtu mazie veselības kumosiņi.

 

Nepieciešamās sastāvdaļas:

1 ½ glāzes miltu (240 ml glāze)

2-3 burkāni

1 glāze pilngraudu auzu pārslu

1 glāze Indijas riekstu

1/4 glāzes medus

3 olu baltumi

1 ½ tējkarotes cepamā pulvera

1/2 tējkarotes kanēļa

1-2 tējkarotes kaltēta malta

ingvera

1/2 glāzes brūnā cukura

1/4 glāzes eļļas

2 tējkarotes vaniļas cukura

sāls

3 plātis cepumu (~ 32 gab.)

Pagatavošanas gaita:

1. Bļodā iesijā miltus, pievieno cepamo pulveri, kanēli, šķipsniņu sāls, ingveru.

2. Riekstus sadrupina.

3. Burkānus nomizo, noskalo un sarīvē uz smalkās rīves.

4. Atsevišķā trauciņā samaisa cukuru, eļļu, medu, olu baltumus un vaniļas cukuru.

5. Pievieno burkānus, miltus un visu samaisa viendabīgā masā.

6. Pieber auzu pārslas un sadrupinātos riekstus. Mīklu rūpīgi samīca un uz 1 stundu liek vēsumā.

7. Uz cepamās plāts ieklāj papīru. Ar tējkaroti uz pannas liek mazas mīklas piciņas. Ar pirkstu galiem nolīdzina cepumu virsiņu.

8. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai un liek cepties cepumus. Cep, līdz virsiņa kļūst cieta. Kad panna ir izņemta no plīts, cepumus atdzesē uz pannas. Pasniedzot cepumus var pārkaisīt ar pūdercukuru.

Variācijas par tēmu:

Cepumiem var izmantot burkānu izspiedas, kas palikušas, spiežot burkānu sulu.

Cepumu mīklu var bagātināt ar kaltētām dzērvenēm, rozīnēm vai ķirbju sukādēm.

Der zināt:

Viduslaikos burkāni tika celti karaļnamu galdos, jo tos uzskatīja par delikatesi un goda mielastu. Ikdienas uzturam burkānus sāka audzēt un patērēt tikai 17. gadsimtā.


Gatavo Līva Vilnīte, 1. Ģimnāzijas absolvente

Šo recepti Līva nosapņoja, no rīta piecēlās, pierakstīja un vakarā izmēģināja. Rezultāts izrādījās varen labs. Vēl vairāki eksperimenti ar garšvielu proporcijām, olām un glazūrām, un nu - recepte nodota jūsu vērtējumam. Burkāni piešķir mafi nu mīklai sulīgumu, olu baltumi - pufīgumu, bet saldā gotiņa vidū ir patīkams pārsteigums gan lieliem, gan maziem.

Glazūra nav obligāta, bet atsvaidzina ar savu skābenumu. Dod Dievs mums katram tik saldi kulinārus sapņus. Vai ne?

Nepieciešamās sastāvdaļas:

4 vidēja lieluma burkāni

200 g sviesta

300 g miltu

15 g paciņa cepamā pulvera

15 g vaniļas cukura

200 g cukura

2 olu baltumi

10 gotiņas vai ~ 150 g Pūres karameļu mērces

Mafinu panna vai silikona forma, papīra bruncīši

Glazūrai:
10 ēdamkarotes pūdercukura
3 ēdamkarotes citrona sulas
1 tējkarote sviesta

16 mafini

 

Pagatavošanas gaita:

1. Izkausē sviestu un samaisa kopā ar cukuru.  

2. Burkānus sarīvē uz smalkās rīves un ar visu sulu pievieno sviesta-cukura maisījumam.

3. Miltus samaisa kopā ar cepamo pulveri un pievieno mīklai.

4. Pievieno kanēli, vaniļas cukuru un visu rūpīgi izmaisa, lai nav nekādu kunkuļu.

5. Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un saputo stingrās putās. Ja mīkla liekas pārlieku bieza, pievieno 3-4 ēdamkarotes ūdens.

6. Olu baltumus iecilā mīklā un vienmērīgi izmaisa.

7. Papīra formiņas ieklāj pannā. Katrā formiņā ieliek ēdamkaroti mīklas, tai virsū pusi gotiņas vai tējkaroti karameļu mērces. Tad piepilda formiņu tā, lai mīkla aizņem 2/3.

8. Cep 180 ° C  15-20 minūtes, līdz mafini ir zeltaini brūni.

Citronu glazūrai:

9. Pūdercukuru ieber bļodiņā, pievieno izkausētu sviestu.

10. Pievieno citrona sulu.

11. Visu samaisa viendabīgā masā. Glazūras masai ir jābūt pabiezai. Ja tā ir šķidra, pievieno vēl pūdercukurs.

12. Atdzisušus mafinus pārklāj ar glazūru un dekorē ar rīvētām citronu miziņu skaidiņām.

Palutiniet savus mīļos ar gardiem un vienkārši pagatavojamiem ēdieniem no žurnāla "Pie Galda!" recepšu krājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!