Foto: PantherMedia/Scanpix
Veikalos blakus ierastajiem augstākā labuma kviešu miltiem atrodami arī pilngraudu jeb rupja maluma milti, rudzu, rīsu, griķu, auzu, zirņu un citi milti, ko reti kurš ikdienā lieto. Ar tiem varam padarīt miltu izstrādājumus veselīgākus un piešķirt mūsu ēdienkartei jaunas garšas.

Augstākā labuma milti tiek gatavoti no attīrītiem graudiem, kuri gandrīz nemaz nesatur vitamīnus un minerālvielas, bet pilngraudu miltus gatavo, samaļot veselu graudu. Tādēļ ieteicams uzturā vairāk lietot pilngraudu produktus. Ar rupja maluma jeb pilngraudu kviešu, miežu, auzu vai rudzu miltiem var pilnībā vai daļēji aizstāt parastos miltus, cepot pankūkas, plācenīšus vai gatavojot citus ēdienus, kam jāpievieno milti. Tie satur arī daudz vairāk šķiedrvielu, tādēļ ātrāk rada sāta sajūtu, normalizē gremošanas trakta darbību, palīdz izvairīties no aizcietējumiem un samazināt holesterīna līmeni asinīs. Rupjā maluma miltu izstrādājumi ieteicami diabēta un sirds slimību pacientiem, kā arī tiem, kas cīnās ar lieko svaru.

Tā kā bērniem ļoti garšo pankūkas, tad, izmantojot dažādus miltus, varam pilnveidot bērnu uzturu, ļaujot ēst pankūkas bieži.

Ir vērts izmēģināt arī nepierastākus miltus, piemēram, rīsu, griķu, kukurūzas vai zirņu. Tos droši var lietot celiakijas pacienti, jo nesatur glutēnu. Šos miltus var pievienot kūkām, pīrāgiem, pankūkām un citiem izstrādājumiem, ka arī cept no tiem maizi, daļēji aizstājot kviešu miltus vai dažādās kombinācijās iztiekot bez kviešu miltiem. Zirņu milti ir īpašs produkts, kas satur vērtīgās augu valsts olbaltumvielas. Tie, cepot pankūkas, plācenīšus vai kotletes, var aizstāt olas, jo palīdzēs mīklai turēties kopā. Zirņu milti ir plaši izmantojami veģetāriešu un vegānu virtuvē.

Griķu un biezpiena pankūkas
Vajadzēs: 1 olu, 2 glāzes ūdens, 70 g griķu miltu, 50 g biezpiena, eļļu cepšanai, sāli, cukuru.
Pagatavošana: olu sajauc ar šķipsniņu sāls un cukuru pēc garšas, saputo. Pievieno ūdeni, miltus un smalki drupinātu biezpienu, visu sajauc. Cep nelielā eļļas daudzumā, ēd ar krējumu vai ievārījumu.

Rudzu miltu pankūkas
Vajadzēs: 1 glāzi piena, 1 glāzi rūgušpiena vai kefīra, 2 olas, ½ tējk. sodas, ēd. k. cukura, šķipsnu sāls, rupjos rudzu miltus pēc vajadzības, lai mīkla iznāktu bieza.
Pagatavošana: sajauc visas sastāvdaļas biezā mīklā, lej ar karoti uz labi izkarsētas pannas un cep eļļā. Ēd ar brūkleņu vai citu ievārījumu.

Siera, kukurūzas cepumi
Vajadzēs: 100 g svaigā siera, 100 g sviesta, 50 g rīvēta siera, kukurūzas miltus pēc vajadzības (apmēram 2 – 3 glāzes), 1 olu, sāli vai cukuru atkarībā no tā, kādus cepumus vēlaties.
Pagatavošana: sviestu sagriež mazos gabaliņos un sakapā ar 1 glāzi miltu. Pievieno svaigo sieru, olas dzeltenumu un ar rokām sajauc. Pievieno uz smalkās rīves sarīvētu sieru, sāli vai cukuru un pakāpeniski ber klāt pārējos miltus. Mīklu samīca. Tai jāiznāk maigai, mīkstai, bet nav jālīp pie rokām.
Saveļ mīklu bumbā un ieliek maisiņā, patur stundu ledusskapī.
Gatavo mīklu izrullē, cik biezu vēlas. (Mīklu viegli izrullēt uz cepamā papīra.) Izspiež cepumus ar formiņām vai glāzi un apsmērē ar viegli sakultu olas baltumu.
Cep apmēram 200 grādos apmēram 20 minūtes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!