Foto: DELFI
Dzīve Esplanādē šobrīd rit ne pēc ierastajiem noteikumiem. Vakaros, kad iededzas svētku apgaismojums, dzīves ritmu šeit nosaka Trušu karalistes iemītnieki, Čiekurs Egles dēls ar biedriem no organizācijas "Zilais Krusts" un mazie, no sajūsmas spiedzošie rīdzinieki.

"Bērni no sajūsmas spirinās un vecāki nevar viņus dabūt prom. Drusku baidāmies par Ziemassvētkiem un Jauno gadu – tad apsardze būs jāpastiprina divkārt," stāsta Čiekurs, jo trušu valstība vilina arī ļaužus kunga prātā un nepieklājīgi noskaņotus britu jaunekļus.

Prieks par murmuļiem

"Cilvēki ir briesmīgi pateicīgi, ka esam šitos 46 murmuļus te atveduši! Cilvēkiem taču vairs nav lauku, un bērni to trusi lāga nav redzējuši, tāpēc dzirdam tik daudz labu vārdu," portālam "Delfi" stāsta sarkanajā Ziemassvētku rūķa tērpā iestīvēts vīrs ar spurainām ūsām, ko visi te dēvē par Čiekuru, Egles dēlu. Čiekurs ir viens no trim vīriem, kas šovakar atbildīgs par karalistes uzraudzīšanu.

Pa dienu strādā viena maiņa, vakaros vīrus nomainīt ierodas nakts maiņa. Ik ap laikam vīri ieiet mazā namiņā apsildīt ūsas. Trušiem ārā gan ķepas nesalstot. To apstiprina uz sētas staba uzlīmētais uzraksts - "trušiem nav auksti!" Uzraksts gan daudzus rīdziniekus nepārliecina, un katrs otrais izskatās gatavs adoptēt kādu "spalvaino murmuli".

No blakus esošā svētku tirdziņa skan iespaidīgs "Ave Maria" dziedājums. Pa iežogojumu braši ļepato dažādu krāsu īpatņi, kas nekautrējoties šarmē sanākušos ļaudis. Mazajos karalistes namiņos deg gaismiņas - te ir vesela pilsētiņa ar greznām mājām, pilīm, šķūnīšiem, tiltiņiem un pat savu baznīcu. "Cilvēki te vienā laidā kavē autobusus, jo bērni atsakās doties prom. Tad mani lūdz pavaktēt autobusu, lai bērni var līdz pēdējai minūtei priecāties," stāsta Čiekurs un noglauda ūsu. Par Čiekuru, Egles dēlu kolēģi viņu iesaukuši tādēļ, ka Lēdmanē, kur organizācijai "Zilais Krusts" ir lauku īpašums, par trušiem mežā brīvdabas aplokā visvairāk atbildīgs tieši viņš. "Tie truši tur savā nodabā dzīvojas, es viņus tur uzraugu, vadu bērnu ekskursijas, tā arī kļuvu par Čiekuru," stāsta vīrietis, tērpts viss sarkanā.

Trušu apskate ir bez maksas, taču karalistes saimnieki priecājas par ziedojumiem. "Viss, ko savāksim ziedojumos, aizies ģimenēm, kurām svētkos pietrūkst siltuma, mīļuma un palīdzības. Lai slava Dievam! paskaidro Čiekurs. Tāpat "Zilais Krusts" aicina uz vīru kora koncertiem. "Vīri rauj dziesmas tā, ka klausītājiem asaras acīs!" piebilst cits vīrs no trušus pavadošā personāla ar iesauku Ima. Tad Imam paliek vēsi un viņš dodas namiņā iedzert kafiju.

Truši ar īpašo apsardzi

Kaut arī trušu kopiena nosaukta par karalisti - sava karaļa un karalienes tai nav. Truši spēlējot demokrātiju, pa laikam kārtīgi izplūcoties un kopumā "karalistē viss esot mierīgi". Tāpēc katrs, kas atnāk murmuļus aplūkot, savu karalieni un karali var izvēlēties pats.

Vakars drīz beigsies un skatītāji izklīdīs. Truši pamielosies ar burkāniem un arī dosies uz saviem apartamentiem, toties "Zilā Krusta" vīriem darbs vēl nebeigsies. Tad sākas karalistes sargāšanas darbi. "Jā, nāk kunga prātā. Nesaprot, ka viņam jau to trusi nenoķert! Pat ja mēģinātu, trusis var tā iecirst ar pakaļkājām! Salauzīs tik sētu un sadarīs citus briesmu darbus," purpina Čiekurs. Tad ir vesela kategorija vāvuļotāju, kas nākot dzērumā trušiem sirdi izkratīt, tos tad lūdzot "solīdi aiziet".

Cita nakts viesu daļa ir čurājošie briti, kas acīmredzot ir ceļā uz Brīvības pieminekli, bet tik tālu vairs nav spējīgi aiziet. Tad viņos mostas vēlme čurāt uz karalistes sētas. "Tiem britiem tā laikam ir kāda slimība. Mūsu puiši piegāja klāt un populāriem vārdiem starptautiskā valodā paskaidroja. Mūsu vīriem pirkstu mutē nevar bāzt - var nokost! Tā viss mierīgi tika nokārtots, " analizē Čiekurs.

Tāpēc uz Ziemassvētkiem un Jauno gadu apsardze tiks pastiprināta un "likšot vīrus klāt". Tāpat trušu uzraugi aicina nepalaist garām "Zilā Krusta" vīru kora koncertus 26.decembrī un janvāra sākumā. "Mīliet viens otru un esiet līdzcietīgi! Lai slava Dievam!" saka Čiekurs un dodas apraudzīt karalisti.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!