Foto: AP/Scanpix
Rimi veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis ir pārliecināts, ka pavārs var būt ikviens – nepieciešama vien radoša iedvesma un vēlme apgūt jaunas iemaņas. Tieši tāpēc šefpavārs mudina izmēģināt ko jaunu un tādus produktus kā maize un siers, kurus ierasts iegādāties veikalā jau gatavus, pagatavot pašu spēkiem.

Foto: Publicitātes foto

Nepieciešams (1 klaips):- Svaigais raugs - 25 g

- Piens - 500 ml

- Sviests - 50 g

- Pilngraudu kviešu milti - 400 g

- Linsēklas - 2 ēd. k.

- Sezama sēklas - 3 ēdamk.

- Jūras sāls - 1 tējk.

- Cukurs - 1 ½ ēd. k.

Pagatavošanas laiks: 1½ h

Pagatavošana:

Lielā bļodā sajauc raugu, sāli un cukuru.

Ļauj raugam izkust.

Uzsildi pienu kopā ar sviestu līdz 36 C°.

Pārlej to raugam un samaisi.

Pievieno miltus un masu samaisi ar karoti.

Pievieno sezama sēklas un linsēklas. Mīklai jābūt nedaudz mitrai, papildus miltus nav nepieciešams pievienot.

Lej mīklu ietaukotā maizes formā.

Atstāj to istabas temperatūrā vismaz uz 20 - 30 minūtēm, lai tā uzrūgst un palielinās vismaz uz pusi.

Sakarsē krāsni līdz 200 C°.

Maizi cep 40 minūtes.

Padoms!

Kad maize izcepusies, uzreiz to neizņem no formas. Ļauj atdzist vismaz 5 minūtes, tad to varēsi vieglāk noņemt no cepamās formas malām.


Foto: Publicitātes foto

Nepieciešams (4 porcijas):

  • Burkāns - 1 gab.
    Sarkanā paprika - 1 gab.
    Sīpols - 1 gab.
    Ķiploks - 5 daivas
    Brokolis - 1 gab.
    Kukurūzas vālīte - 1 gab.
    Pupiņu pākstis - 100 g
    Ūdens - 2 l
    Piens - 300 g
    Melnās lēcas - 120 g
    Sāls, pipari - pēc garšas

Pagatavošanas laiks: 1h

Pagatavošana:

  1. Notīri dārzeņus, sagriez tos gabaliņos.
  2. Sāc vārīt buljonu - katlā liec veselu sīpolu un ķiploku daivas, vari pievienot burkānu galus un brokoļa kātu.
  3. Vāri vismaz 20 minūtes - nokās.
  4. Lai nesakrāsotu buljonu, melnās lēcas vāri citā katliņā 20 minūtes.
  5. Pievieno buljonam visus sagrieztos dārzeņus un vāri tos 10 minūtes uz lēnas uguns.
  6. Kad dārzeņi gatavi, pielej pienu, uzvāri.
  7. Ja nepieciešams, pievieno sāli un piparus.
  8. Pievieno melnās lēcas un pasniedz siltu. Šī zupa lieliski garšos kopā ar piena maizi un pašgatavoto ricotta sieru!

Padoms!

Gardās piena zupas noslēpums ir buljons, kas jānovāra pirms piena pievienošanas. To liec klāt tikai tad, kad dārzeņi jau gatavi.


Foto: Publicitātes foto

Nepieciešams (200 gr siera):

- Piens - 750 ml

- Salds krējums (35%) - 250 ml

- Jūras sāls - ½ tējk.

- Citrona sula - 2 ēd. k.

- Marle un siets

Pagatavošanas laiks: 2 h

Pagatavošana:

- Ielej katliņā pienu un saldo krējumu, pievieno sāli.

- Uzvāri uz lielas uguns, pēc tam liesmu nogriez mazāku un pievieno citrona sulu - vāri 2 minūtes.

- Kad piens sarauts vieglās pārslās (biezpienā), noņem katlu no uguns un padzesē 5 minūtes. Masu pārlieku nemaisi!

- Uzliec sietu ar marli virs lielākas bļodas un ielej tajā siera masu, lai notek piena sūkalas.

- Ļauj masai atdzist istabas temperatūrā vismaz stundu.

- Kad siers atdzisis, nogaršo to kopā ar tikko paša cepto pilngraudu piena maizi vai liec siera masu uzglabāšanas traukā un novieto ledusskapī.

Atceries!

Pašgatavoto Ricotta sieru var glabāt ledusskapī līdz pat 2 nedēļām!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!