Foto: PantherMedia/Scanpix
Pazīstamais amerikāņu dietologs un veselīgas ēšanas veicinātājs Džareds Kohs savā jaunākajā grāmatā "The Refrigerator Look Book" publicējis to deviņu produktu sarakstu, kurus vislabāk no ēdienkartes izsvītrot pavisam.

Neveselīgo produktu topa pirmajā vietā ir konservēti tomāti. Ārsts brīdina, ka, šādi uzglabājot tomātus, veidojas paaugstināts bifsenola līmenis - šī ķīmiskā viela var izraisīt gļotādu kairinājumu un lielākā koncentrācijā ir kancerogēna.

Otro vietu visai paredzami ieņem apstrādāti gaļas produkti, piemēram, bekons, desas, sardeles un cīsiņi. Šādus produktus nevajadzētu lietot to sastāvā esošo hormonu un nitrātu dēļ.

Dietologs neiesaka lietot arī margarīnu, kas kaitē asinsvadiem, paaugstinot sirds un asinsvadu slimību un vēža risku. "Turklāt regulāra margarīna lietošana draud ar aptaukošanos," brīdina Kohs.

Neveselīgo produktu topā tāpat iekļuvusi augstas rafinētības pakāpes augu eļļa, jo tajā ir nepareizs taukskābju Omega-6 un Omega-3 līdzsvars.

Mikroviļņu krāsnī pagatavots popkorns satur kancerogēnus un citas toksiskas vielas, kas draud ar ļaundabīgu audzēju veidošanos.

Kaitīgi ir arī neorganiski kartupeļi, jo to audzēšanā izmanto pesticīdus un fungicīdus.

Vēl dietologs iesaka nelietot uzturā vai ievērojami ierobežot sāls, sojas produktu un mākslīgo saldinātāju patēriņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!