Foto: Publicitātes attēli
Pēdējie četri gadi Jelgavas domē ir bijuši spraigi, jo līdz šim, gandrīz divdesmit gadus, valdošajai politiskajai elitei nebija striktas opozīcijas, kura elpotu pozīcijas deputātiem pakausī. Jau četrus gadus opozīcijas priekšgalā ir uzņēmējs Dainis Liepiņš. Viņš nolēmis vēlētājiem atskaitīties par paveikto.

Darbs opozīcijā

"Godīgi sakot, man bail pat iedomāties, kas ar Jelgavu notiktu, ja es pirms četriem gadiem nebūtu ievēlēts. Esmu pārliecināts, ka tad, piemēram, dotācijas nekursējošajam sabiedriskajam transportam būtu vēl lielākas, arī visi daudzmiljonu projekti būtu krietni pompozāki. Iespējams, tieši mana aktīvā rosīšanās opozīcijā ir novērsusi vēl lielāku pašvaldības budžeta līdzekļu šķērdēšanu.

Esmu pārliecināts, ka visatļautība domē būtu krietni vien lielāka, nekā tā ir pašlaik. Šo četru gadu laikā vairāki uzņēmēji man ir stāstījuši, ka bijuši domē, lai tur runātu par viņus interesējoša projekta realizāciju, bet saņēmuši atbildi, ka būšot pārāk grūti to "izbīdīt cauri", jo, lūk, deputāts Dainis Liepiņš tajā pārāk daudz iedziļinoties. Daļa savtīgo lēmumu pašlaik līdz balsošanai domē pat nenonāk, jo valdošā elite jau zina, ka man atkal būs jautājumi, kāpēc tas ir tā vai citādāk, un man pietiks uzņēmības, lai tādiem lēmumiem pievērstu sabiedrības un mediju uzmanību.

Paveiktais

Kopā ar partijas biedru Saulvedi Šalājevu esot opozīcijā, esam ieviesuši korekcijas domes darbā. Jau kopš pirmās dienas iestājos, lai būtu konstruktīvas diskusijas par lēmumiem, kas skars teju vai visus Jelgavas iedzīvotājus. Diemžēl līdz šim valdošās politiskās elites attieksme pret to ir bijusi ļoti skeptiska. Uz daudziem jautājumiem pat man, deputātam, bieži vien tā arī neizdevās saņemt atbildes, vienmēr bija aizbildināšanās, ka domes speciālisti visu jau ir sagatavojuši un nav iemesla apšaubīt viņu profesionalitāti. Principā visi koalīcijas biedri balso tā, kā viņiem liek. Tie taču nav patstāvīgi deputāti, bet balsošanas mašīnas. Ne vienmēr lēmumi tiek pieņemti jelgavnieku interesēs. Piedodiet, bet es neticu, ka nav iespējams panākt, lai pilsētas sabiedriskais transports kursē biežāk, nekā tas notiek pašlaik.
Vienmēr jau var aizbildināties, ka nav naudas, bet tajā pašā laikā pilsēta privātam uzņēmumam, kura līdzīpašniece ir Jelgavas autobusu parka komercdirektore Viktorija Ļubļinka, maksā miljonus par remontiem un apkopēm. Tas nozīmē, ka nauda ir, tikai tā netiek pareizi un godprātīgi sadalīta.

Labās tradīcijas jāturpina

Pilsētā ir ļoti daudz labu lietu. Esmu pārliecināts, ka visas labās ieceres, kas Jelgavā ir sāktas realizēt, noteikti jāturpina, piemēram, Eiropas Savienības finansējuma piesaistei jābūt tikpat aktīvai. Atbalstāmi ir arī visi kultūras un sporta pasākumi, pat vairāk – noteikti jāveicina to attīstība un pilnveide.

Iespējams, pirms 2009. gada vēlēšanām daudzi jelgavnieki nobijās no mūsu saukļa par pārmaiņām, lai gan tas nebija tā domāts, ka visus pašvaldības darbiniekus atlaidīsim un Jelgavas labās tradīcijas aizmirsīsim. Pārmaiņas neskartu jelgavniekus, kuri godprātīgi strādā pašvaldības iestādēs un bez kuriem nav iedomājama pilsētas pārvalde. Labi speciālisti ir liela vērtība, tādēļ tie vienmēr būs vajadzīgi.

Mēs jau toreiz nācām ar uzstādījumu, ka jābūt attieksmes maiņai pret jelgavniekiem. Tas ir aktuāli arī pašlaik. Pirmkārt, ir jāveicina diskusijas par svarīgiem jautājumiem. Cilvēkiem drīkst būt dažādi viedokļi, taču galvenais ir runāt un nonākt pie kompromisa. Otrkārt, ir jāveicina lokālais patriotisms. Ja jelgavnieki būs lepni par savu pilsētu, tad arī viņiem nebūs vēlme mest uz ielas atkritumus, vai demolēt sabiedriskā transporta pieturas. Tieši pretēji – viņi būs motivēti maksāt nodokļus, jo zinās, kādiem mērķiem šī nauda tiek izlietota. Es gribētu panākt, lai jelgavniekiem nav vienalga, jo pašlaik radies iespaids, ka daudzus māc vienaldzība.

Jelgava nedrīkst būt tikai "guļamvagons"

Par spīti tam, ka publiskajā telpā domes politiskā elite ar Andri Rāviņu priekšgalā uzsver, ka uzņēmējdarbība šeit attīstās un viss notiek, skaitļi rāda ko citu. Pretstatā šai mākslīgi uzturētajai eiforijai skaitļi gan rāda ko citu. 2012. gadā par vairāk nekā 10 procentiem ir palielinājies to cilvēku skaits, kuri strādā Rīgā, nu jau viņu ir vairāk nekā 14 tūkstoši. Tas liecina nevis par pilsētas izaugsmi, bet gan tieši pretēji – ka nekas spīdošs šajā jomā nenotiek. Andra Rāviņa vadības stila dēļ informācija līdz jelgavniekiem nonāk tāda, kādu valdošā elite ar mēru priekšgalā vēlas pasniegt, nevis reālās situācijas atspoguļojums.

Mēram jābūt stingram un taisnīgam – ne savējo piesedzējam

Es apzinos, ka sabiedrībā patlaban ir vēlme pēc stingrās rokas, taču Andris Rāviņš savas vadīšanas metodes aizguvis no Ventspils mēra Aivara Lemberga un Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko. Tie nav labākie paraugi, kam līdzināties. Es esmu par to, ka stingrībai ir jābūt, bet tai jābūt sabiedrības interesēs.

Ja cilvēki sūdzas par kāda pašvaldības iestādes vadītāja darbu un attieksmi, ir jādomā, kā situāciju risināt. Jelgavā tas netiek darīts, lai gan daudzi ir neapmierināti ar Nekustamā īpašuma pārvaldes darbu, autobusu parku un izglītības pārvaldes vadītāju Guntu Auzu. Tā vietā, lai analizētu, kādi tam iemesli, domes vadība nostājas pret tiem, kuri sūdzas. Tas nozīmē, ka mērķis ir nevis rezultāts, bet gan savtīga tiekšanās pēc varas.

Ko es darītu citādāk

Pilsētas vadības pompozitātei un pašslavināšanai nav nekāda pamata, atšķirībā no tās pašas Ventspils, kurā uzņēmumu vadītāju profesionalitāte ir ļoti augstā līmenī. Mums var nepatikt Lembergs, taču viņa vadītajā pilsētā nav tā, ka ielas un ceļi pusgadu pēc remonta atkal ir jālabo.

Šādiem darbu veicējiem pašvaldība nākamajā reizē iedod vilka pasi, bet konkursos Jelgavā gadiem uzvar vieni un tie paši uzņēmēji, par spīti tam, ka veikums izrādījies brāķis. Es uzskatu, ka pašvaldība jāpārvalda ar stingru roku, tikai tai ir jāizpaužas tā, ka tie, kuri tērē budžeta naudu, nes arī atbildību. Jelgavā tas diemžēl nenotiek, jo ir izveidots mākslīgs aizsargvalnis, lai cilvēkus, kuri ne vienmēr strādā pilsētnieku interesēs, pasargātu no kritikas un objektīva viņu darba izvērtējuma. Es to gribu mainīt! Jelgavnieki ir pelnījuši labāku pārvaldi.

Laiks jaunajiem!

Pašlaik visā Latvijā notiek paaudžu maiņa. Vēlētāji vairāk negrib redzēt varas priekšstāvju rindās komunisma skolu izgājušos. Ir vajadzība pēc jauniem cilvēkiem ar svaigu skatījumu uz pašvaldībā notiekošo. Šādas pārmaiņas ir vajadzīgas arī Jelgavā. Ir jānāk jauniem cilvēkiem. Tiem, kuriem pašlaik ir 35–40 un nedaudz vairāk gadu, jau ir pietiekami liela dzīves un darba pieredze, bet tajā pašā laikā viņi vairs nav padomju produkti. Uzticēsimies viņiem!

Papildus informācija:
Partijas "Reģionu alianse"
Jelgavas nodaļas vadītājs
Dainis Liepiņš

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!