Foto: Pexels

Finanšu pasaule ik dienu piedzīvo kāpumus un kritumus. Lai sniegtu lasītājiem ieskatu, kas notiek akciju tirgos, "Delfi Bizness" piedāvā nedēļas (22.04.-26.04.) notikumu apkopojumu.

Investīcijas un prezidenti

Ilgtermiņā finanšu tirgiem ASV ir vienalga, kurš uzvarēs vēlēšanās, taču, ja investors meklē īstermiņa peļņu, tirgus analītiķi norāda, ka ir vērts ieklausīties, kas ir katra kandidāta sirdij un kampaņas programmai tuvākie sektori. "Ir vienalga, kurš uzvarēs, mēs (finanšu tirgi – red.) tikai gribam, lai vēlēšanas būtu aiz muguras," atbildot uz jautājumu, kur investēt, gatavojoties vēlēšanām, saka "Freedom Capital Markets" galvenais globālo tirgu analītiķis Džejs Vuds* intervijā "Delfi Bizness".

Uzzināt vairāk

Spēļu krīze?

Plaukstošā globālā videospēļu nozare pēdējos gados sākusi buksēt un pieredzēt dažādas problēmas. Videospēles kļūst aizvien dārgākas, bet cilvēku pirktspēja un apetīte pēc jaunām spēlēm, kā liecina dati, sāk rukt. Paralēli 2024. gadā turpinās pērn uzsāktās masveida atlaišanas. Sevišķi to pieredz pasaules lielākie spēļu izstrādātāji. Vai nozare piedzīvo krīzi?

Uzzināt vairāk.

Pensionēšanās 75 gados

Cilvēki gan pasaulē, gan Latvijā dzīvo arvien ilgāk. Kā vēsta pēdējie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati, gada laikā vidējais mūža ilgums arī Latvijā pieaudzis par 1,3 gadiem. Šī tendence nav vērojama pirmo gadu un prognozējams tās turpinājums. Tāpat arī dzīves dārdzība turpina pieaugt globāli. Ik dienu dzirdam par inflācijas dinamiku un ikviens to izjūtam arī praktiski. Ja paraugāmies vēl salīdzinoši nesenā pagātnē un salīdzinām 2015. gada februāra patēriņa cenas Latvijā ar šo pašu mēnesi šogad, tad pēc CSP datiem tās bija par 43,4% augstākas. Ņemot vērā šos faktorus, ir skaidrs, ka jautājums par pensionēšanās vecuma standartu būs neizbēgami jārisina globālā līmenī, raksta IPAS "Vairo" valdes priekšsēdētājs Iļja Arefjevs.

Uzzināt vairāk

Mazās ziņas no tirgiem

Amerikāņu akcijas rūk. ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" ceturtdien kritās par 1,0% līdz 38 085,80 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" saruka par 0,5% līdz 5048,42 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" samazinājās par 0,6% līdz 15 611,76 punktiem.

Londonā jauns rekords. Londonas biržas indekss FTSE 100 ceturtdien pieauga par 0,5% līdz 8078,86 punktiem, sasniedzot jaunu rekordu. Parīzes biržas indekss CAC 40 saruka par 0,9% līdz 8016,65 punktiem, bet Frankfurtes biržas indekss DAX samazinājās par 1,0% līdz 17 923,79 punktiem.

"Microsoft" svētki. ASV datortehnoloģiju gigants finanšu gada 3. ceturksnī, kas noslēdzās martā, strādājis ar 21,9 miljardu dolāru peļņu, kas ir par 20% vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada, liecina uzņēmuma pārskats. Akciju cenas kompānijai gan pēdējās nedēļas ir nedaudz sarukušas.

"Meta" pelna, bet... "Meta" trešdien ziņoja par ceturkšņa peļņas pieaugumu, bet uztrauca analītiķus ar paziņojumu, ka paredz iztērēt 35 līdz 40 miljardus ASV dolāru par investīcijām mākslīgajā intelektā. Tā rezultātā "Meta" akcijas cena ceturtdien kritās par 10,6%.

"Airbus" izaugsme. Eiropas aviobūves uzņēmums "Airbus" šogad pirmajā ceturksnī guvis 595 miljonu eiro tīro peļņu, kas ir par 28% vairāk nekā attiecīgajā ceturksnī gadu iepriekš, teikts uzņēmuma ceturtdien publiskotajā paziņojumā.

Nepārdos "TikTok". Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos. "Ārvalstu mediju vēstītais par to, ka "ByteDance" izskata iespēju pārdot "TikTok", neatbilst patiesībai," teikts paziņojumā.

"Volvo" zaudējumi. Zviedrijas autobūves uzņēmums "Volvo Cars", kas pieder Ķīnas autoražotājam "Zhejiang Geely Holding Group", šogad pirmajā ceturksnī strādājis ar 3,6 miljardu kronu (310,2 miljoni eiro) tīro peļņu, kas ir par 10% mazāk nekā attiecīgajā ceturksnī pērn.

"Telsa" dimbā. ASV elektroautomobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla" šogad pirmajā ceturksnī strādājis ar 1,1 miljarda dolāru peļņu, kas ir par 55% mazāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada.

Pērk varu. Vara cena piektdien pirmo reizi pēdējos divos gados pārsniegusi 10 000 ASV dolāru atzīmi saistībā ar pieprasījuma kāpumu un piegāžu deficītu. Vara cena Londonas metālu biržā piektdien rīta tirdzniecības sesijā sasniedza 10 028 dolārus par tonnu, kas ir augstākais līmenis kopš 2022. gada aprīļa. Tirdzniecības sesijas turpinājumā vara cena gan nedaudz sarukusi.

"Tallink" atgūstas. Igaunijas prāmju un viesnīcu operators "Tallink Grupp" 1. ceturksnī strādājis ar 2,6 miljonu eiro tīro peļņu pretstatā 5,4 miljonu eiro zaudējumiem janvārī-martā pērn, liecina kompānijas neauditētais finanšu pārskats. "Tallink Grupp" ieņēmumi gada salīdzinājumā sarukuši par 6,3% līdz 160,4 miljoniem eiro. Uzņēmuma peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas (EBITDA) salīdzinājumā ar janvāri-martu pērn pieaugusi par 27,2% līdz 34,5 miljoniem eiro.

Cenu svārstības

Automātiskie ieguldījumi fondos atstāj aktīvos investorus ar garu degunu

Vai ieguldīt ir grūti un prasa daudz laika? Vai peļņu nodrošina rūpīga aktīvu atlase un stundām ilga izpēte? "Nākotnes kapitāla" eksperimenta pirmais gads liecina par pretējo. Gada laikā automatizētās investīcijas ir pārspējušas tradicionālo akciju atlasi.

"Nākotnes kapitāla" portfeļi

2021. gadā raidījuma "Nākotnes kapitāls" vadītājs Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Viņš iegulda "S&P 500" indeksā iekļautajās akcijās, proti, lielos, miljardiem dolāru vērtos ASV uzņēmumos. Kuzikovs sāka ieguldīt arī Latvijas valsts krājobligācijās. Savukārt viņa kolēģis Raivis Vilūns investē kriptovalūtās, Baltijas biržā tirgotajos uzņēmumos un kopfinansējuma platformās. Investoriem pievienojies arī "robots" – "SEB" automatizētais rīks, kas iegulda naudu biržās tirgotajos elektroniskajos fondos (ETF). Šādi pagājušajā nedēļā veicās visiem trim portfeļiem:

  • Konstantīns Kuzikovs: +8,9%%

  • Raivis Vilūns: +22,36%

  • "SEB Roboinvestors": +13,94%

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!