Foto: DELFI
Covid-19 pandēmija sāk atkāpties, bet turpinām just tās sekas uz procesiem mūsu galvās un varas lēmumos par to, kā organizēt sabiedrību. Kas mainījies mūsu tiesībās? Ar ko samierināties kopējā labuma vārdā, bet pret ko asi cīnīties? To DELFI analizēs jūnijā sešu raidījumu ciklā “Inficētās brīvības?”.

irmais “Inficētās brīvības?” raidījums ir skatāms DELFI jau šodien un tajā pētām, kas apdraud cilvēku privātumu pandēmijas laikā un pēc tās un vai lietotne “Apturi Covid” ir bīstama privātumam. Viedokļus pauž eksperti – “TechHub Rīga” līdzdibinātājs Andris Bērziņš, NATO Stratcom centra IT eksperte Nora Biteniece un Singapūras sociālās izpētes aģentūras “Black Dot Research” direkors Nikolass Fangs.

Piedāvājam īsu ieskatu vakara raidījumā.

Inficētās brīvības?” – tās būs sarunas gan ar Latvijas ekspertiem – juristiem, mediju pētniekiem, sociologiem, gan ārvalstu lietpratējiem, un raidījumos tiks skatītas tādas tēmas kā privātums, vārda brīvība, pieejamība kvalitatīvai informācijai, nabadzība un sociālā atstumtība, demokrātija un pilsoniskās tiesības, populisms. Skaties “Inficētās brīvības?” turpmākās divas nedēļas – jauns raidījums katru otro darba dienu būs atrodams DELFI sākumlapas augšējo rakstu zonā, bet pēc tam visi vienkopus glabāsies DELFI arhīvā.

Raidījumu cikls noderēs plašai sabiedrībai kā palīgs apzināties savas tiesības un prasīt varas rīcību, lai tās godprātīgi tiktu ievērotas.

Lūk, daži secinājumi, kas radās, veidojot ciklu, un kuru iztirzājumam varēs sekot līdzi ikviens, kurš skatīsies raidījumus:

  • Lietotne “Apturi Covid” ir droša no tās lietotāja privātuma viedokļa, taču nekur nepazūd bažas par to, ka jau tagad lielo korporāciju rīcībā ir neiedomājami daudz privātu datu par cilvēkiem un vienmēr būs stingri jāseko, lai nesāktos to ļauprātīga izmantošana.
  • Cīņā pret dezinformācju nedrīkst pielietot risinājumus, kas noārda cilvēku tiesības brīvi paust uzskatus. Ironiskā kārtā ne Kremļa dezinformācija, bet tieši meli par jauno koronavīrusu Cēsīs rosināja izmaiņas krimināllikumā, kas var apdraudēt vārda brīvību.
  • Ekspertu vērtējumā demokrātijas līmenis Austrumeiropas reģionā pasliktinās, bet Baltijas valstis šajā ziņā ir salīdzinoši stabilas. Taču, lai tā būtu arī nākotnē, pie tā ir jāstrādā.
  • Latvijā palielinās nepieciešamība pēc psiholoģiskās palīdzības, it īpaši krīzes laikā. Ja valsts vara nebūs pavirša, tad, tieši palīdzot nabadzīgiem un izmisušiem cilvēkiem atgriezties apritē, uzlabosim dzīvi Latvijā vispār.
Foto: DELFI
Foto: DELFI

Raidījuma producenti un vadītāji – projekta "DFRLab" digitālās vides pētniece Baltijā Nika Aleksejeva un Latvijas Universitātes pasniedzējs, pētnieks Mārtiņš Pričins. Raidījums tapis ar Baltijas mediju izcilības centra atbalstu.

Katra raidījuma ilgums ir 20-25 minūtes. Tiem, kas būs pārāk nevaļīgi, lai skatītos pilnos ierakstus, DELFI piedāvās katra raidījuma esenci rakstu un spilgtāko fragmentu apkopojumu veidā.

Neļausim inficēt mūsu brīvības!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!