Fоtо: EPA/Scanpix/LETA

Pieaugošais ūdens trūkums pasaulē veicina vairāk konfliktu un nestabilitāti, savā jaunākajā ziņojumā brīdina Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO). Tajā teikts, ka piekļuve tīram ūdenim ir ļoti svarīga miera veicināšanai, vēsta medijs "Al Jazeera".

Piektdien, 22. martā, publicētā ANO 2024. gada ziņojumā par pasaules ūdens attīstību teikts, ka 2,2 miljardiem cilvēku visā pasaulē nav pieejams tīrs dzeramais ūdens, savukārt 3,5 miljardiem nav piekļuves droši pārvaldītiem sanitārajiem pakalpojumiem.

Meitenes un sievietes ir pirmie ūdens trūkuma upuri. Īpaši lauku apvidos, kur viņām ir galvenā atbildība par krājumu vākšanu, uzsvērts ziņojumā, ko publicēja ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO).

UNESCO vadītāja Odrija Azuleja komentējusi: "Ūdens trūkums ne tikai veicina ģeopolitisko spriedzi, bet arī apdraud visas pamattiesības."

Tāpat ūdens trūkums veicinot migrāciju, un pārvietotie cilvēki noslogo resursus vietās, kur viņi apmetas. Pētnieki atklāja, ka vismaz 10% no globālas migrācijas ir saistīti ar ūdens trūkumu.

"Paredzams, ka globālā sasilšana vēl vairāk palielinās sausuma un plūdu biežumu, kā arī smagumu, palielinoties mitriem un ļoti sausiem laikapstākļiem," uzsvērts ziņojumā.

Lielākās sekas gan esot jūtamas tieši nabadzīgākās valstīs, kurām pie klimata pārmaiņām un ūdens trūkuma ir grūtāk pielāgoties. Ziņojumā aprēķināts, ka droša dzeramā ūdens, sanitāro pakalpojumu un pienācīgas higiēnas nodrošināšana 140 valstīm ar zemiem vai vidējiem ienākumiem izmaksātu aptuveni 114 miljardus ASV dolāru gadā.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !