Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Klimata pārmaiņas, bruņotu konfliktu saasināšanās un starptautiskā atbalsta samazināšanās 2024. gadā pasliktinās humāno krīzi visā pasaulē, atsaucoties uz Starptautiskās glābšanas komitejas (IRC) paziņojumu, vēsta aģentūra "Reuters".

ASV bāzētā organizācija norādīja uz 20 valstīm, kas lielākoties atrodas Āfrikā, kurām nākamajā gadā ir lielākais humānās situācijas pasliktināšanās risks. Cilvēku skaits, kuriem nepieciešama humānā palīdzība, šogad pieauga līdz 300 miljoniem, savukārt to cilvēku skaits, kuri bija spiesti pamest savas mājas pieaudzis līdz 110 miljoniem.

"Šis ir vissliktākais laiks," komentēja IRC vadītājs Deivids Milibands, aicinot pievērst lielāku uzmanību centieniem pielāgoties klimata pārmaiņām, sieviešu tiesībām, atbalstam cilvēkiem, kuri bijuši spiesti pamest savas mājās un centieniem apturēt nesodāmību.

IRC saraksta augšgalā ierindojusies Sudāna, kura nu jau vairāk nekā pus gadu cieš no armijas un paramilitāro "Ātrā atbalsta spēku" (RSF) bruņotām sadursmēm. Tai seko konflikts starp Izraēlas spēkiem un palestīniešu teroristu grupējumu "Hamās", kas radījis humāno krīzi palestīniešu apdzīvotājā Gazā. Tāpat saraksta augšgalā izceltas arī bruņotās cīņas Dienvidsudānā.

Tāpat komiteja sarakstā iekļāvusi deviņas Subsahāras valstis, Afganistānu, Mjanmu, Sīriju, Libānu un Jemenu, kā arī Ukrainu, Haiti un Ekvadoru.

20 nosauktās valstis veido tikai aptuveni 10% no pasaules populācijas, bet aptuveni 86% no globālajām humānajām vajadzībām un 70% no pasaulē dzīvojošajiem cilvēkiem, kuri bijuši spiesti pamest savas dzīvesvietas klimata pārmaiņu vai bruņotu konfliktu dēļ.

Sudāna, kura sarakstā neiekļuva pagājušajā gadā, ierindojās saraksta pirmajā vietā, tiekot raksturota kā liela mēroga pilsētu karadarbība, kurai tiek pievērsta "minimāla starptautiska uzmanība", savukārt Gaza šajā sarakstā raksturota kā pasaules nāvējošākā vieta civiliedzīvotājiem.

Savukārt, lai gan vairākās Āfrikas valstīs uzlabojas dzīves kvalitāte, konflikti, klimata pārmaiņas, apvērsumi un nabadzība pieaug "satraucošā ātrumā", norāda IRC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!