Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Sešus mēnešus ilgajā Sudānas konfliktā, kas izcēlies starp armiju un paramilitārajiem "Ātrā atbalsta spēkiem" (RSF) līdz šim gājuši bojā līdz pat 9000 cilvēku. Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ārkārtas palīdzības koordinators Martins Grifits norāda, ka konflikts ir radījis "vienu no trakākajiem humānajiem murgiem nesenā vēsturē", ziņo aģentūra AP.

Sudānā kopš aprīļa vidus armijas un RSF starpā valdošā spriedze ir pāraugusi atklātā karadarbībā. "Sešus mēnešus civiliedzīvotāji nav piedzīvojuši nekādu atelpu no asinsizliešanas un terora. Turpina izplatīties šaušalīgas ziņas par izvarošanu un seksuālo vardarbību Sudānā," paziņoja Grifits.

ANO pārstāvis informēja, ka konfliktā nogalināti ir aptuveni 9000 cilvēku, savukārt savas mājas pamest un doties uz vai nu drošākām vietām Sudānā, vai kaimiņvalstīm bijuši spiesti miljoniem iedzīvotāju. Tāpat viņš uzsvēra, ka konflikta dēļ "izpostītas esot veselas kopienas, īpaši neaizsargātajiem cilvēkiem liegta piekļuve dzīvību glābjošiem resursiem, kā arī kaimiņvalstīs bēgļu dēļ pieaugusi nepieciešamība pēc humānās palīdzības".

Atsaucoties uz ANO migrācijas aģentūras datiem, zināms, ka vairāk nekā 4,5 miljoni iedzīvotāju Sudānā bija spiesti pamest savas mājas un pārvietoties uz citām valsts daļām. Savukārt aptuveni 1,2 miljoni cilvēku devās bēgļu gaitās uz kaimiņvalstīm. 25 miljoniem iedzīvotāju – vairāk nekā pusei no valsts populācijas – konflikta dēļ esot nepieciešama humānā palīdzība, uzsvēra Grifits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!