Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bruņotā konflikta dēļ Sudānai draud pasaulē lielākā bada krīze, 25 miljoniem iedzīvotāju sakaroties ar pārtikas trūkumu, brīdinājusi Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Pasaules pārtikas programma (WFP).

Deviņi no 10 cilvēkiem visā valstī saskaras ar "ārkārtas bada līmeni" un ir "iestrēguši" teritorijās, kurām ir gandrīz neiespējami piekļūt "nerimstošās vardarbības un karojošo pušu iejaukšanās dēļ", trešdien, 6. martā, komentēja WFP izpilddirektore Sindija Makkeina.

Karš, kas radījis arī pasaulē lielāko bēgļu krīzi, saskaņā ar ANO datiem, badā ir atstājis 18 miljonus cilvēku jeb 90% no visiem iedzīvotājiem un vēl vairākus miljonus kaimiņos esošajā Dienvidsudānā un Čadā.

"Karš Sudānā draud izraisīt pasaulē lielāko bada krīzi. Pirms 20 gadiem Dārfūra bija pasaulē lielākā bada krīze, un pasaule centās reaģēt. Tomēr šodien Sudānas iedzīvotāji ir aizmirsti. Uz spēles ir likts miljoniem dzīvību, kā arī vesela reģiona miers un stabilitāte," brīdināja Makkeina.

Humānās palīdzības sniegšana ir vēl vairāk traucēta pēc tam, kad varasiestādes atcēla atļaujas kravas automašīnām caur Čadu nogādāt humāno palīdzību Dārfūrā. Vienlaicīgi aizvien vairāk cilvēku bēg uz Dienvidsudānu un Čadu, kā rezultātā arī tur spējas nodrošināt humāno palīdzību ir uz lūzuma punkta.

"Es tikos ar mātēm un bērniem, kuri nu jau vairākas reizes ir bēguši no konliktiem, lai glābtu savas dzīvības. Tagad viņi saskaras ar badu. Bezdarbības sekas sniedzas daudz tālāk par māti, kas nespēj pabarot savu bērnu, tās veidos turpmāko gadu reģiona nākotni," secināja organizācijas izpilddirektore.

Kopš Sudānas armijas un paramilitāro "Ātrā atbalsta spēku" (RSF) konflikta sākuma aizvadītā gada aprīlī jau ir nogalināti tūkstošiem cilvēku un astoņi miljoni ir bijuši spiesti pamest savas dzīvesvietas, lai dotos bēgļu gaitās.

Abas karojošās puses un to sabiedrotie ir apsūdzēti civiliedzīvotāju nogalināšanā, māju izpostīšanā un etniskajā tīrīšanā, kas novedis pie apsūdzībām noziegumos pret cilvēci un masveida izceļošanas veicināšanā no Austrumāfrikas valsts, norāda medijs CNN.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!