Foto: AFP/Scanpix/LETA

"Ir pamats uzskatīt", ka Sudānas armija un paramilitārie "Ātrā atbalsta spēki" (RSF) pašlaik Dārfūrā veic kara noziegumus, pirmdien, 29. janvārī, ANO Drošības padomi brīdinājis Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) galvenais prokurors Karims Kans.

Kans norādījis, ka viņa birojs ievāc “ļoti nozīmīgu materiālu, informāciju un pierādījumus”, kas pierāda, ka Sudānas armija un RSF ir veikuši genocīdu, kara noziegumus, noziegumus pret cilvēci un agresijas noziegumus Dārfūrā.

SKT izmeklēšanu uzsākusi pagājušā gada jūlijā, neilgi pēc tam, kad starp Sudānas armiju un RSF 15. aprīlī izcēlās kaujas. Dārfūra ir viens no reģioniem Sudānā, ko visvairāk skārušas militārās sadursmes, norāda raidsabiedrība BBC.

Tāpat prokurors brīdināja, ka situācija Dārfūrā eskalējas un aicināja Sudānas varasiestādēm sadarboties ar SKT izmeklēšanas procesā. Tomēr viņš arī norādīja, ka līdz šim SKT nav saņēmusi atsaucību no Sudānas valdības: “Sudānas valdība joprojām nav atbildējusi uz 35 palīdzības lūgumiem.” Tāpat pārstāvis norāda, ka atsaucība nav saņemta arī no RSF. Sudānas sūtnis gan noliedz, ka varasiestādes nav sadarbojušās ar SKT. Viņš norādījis, ka amatpersonas tiesai nodevušas visus dokumentus, kas bijuši viņu rīcībā, kā arī uzaicinājuši Kanu uz vizīti Sudānā četras reizies, kam viņš esot atteicis.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!