Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kosovas serbu vadošā partija piektdien aicināja boikotēt pirmo Kosovas tautas skaitīšanu vairāk nekā desmit gadu laikā, to paziņojot dažas stundas pēc iedzīvotāju skaitīšanas uzsākšanas.

"Serbi nepiedalīsies gaidāmajā viltus tautskaitē," paziņojumā sociālajos plašsaziņas līdzekļos norādīja Kosovas vadošā serbu partija "Srpska Lista".

Tautas skaitīšana ir delikāts jautājums daudzās Balkānu valstīs, kur dzimstības kritums, masveida migrācija un etniskā spriedze apgrūtina centienus nodrošināt precīzus datus par iedzīvotājiem.

Kosovas Statistikas aģentūra (ASK) ir veikusi tikai vienu skaitīšanu 2011. gadā, un arī to serbi boikotēja. Šajā tautskaitē Kosovas iedzīvotāju skaits bija 1,8 miljoni.

Šonedēļ ASK amatpersonas paziņoja, ka cer pabeigt tautas skaitīšanu sešu nedēļu laikā, un sagaida, ka Kosovas serbi tajā piedalīsies.

Tautas skaitīšana notiek laikā, kad attiecības starp Prištinas valdību un Kosovas etniskajiem serbiem joprojām ir saspīlētas saistībā ar gada sākumā izsludināto aizliegumu apritē Kosovā izmantot Serbijas dināru.

Neapmierinātība ir vairojusies kopš jauno prasību ieviešanas, kas padarīja eiro par vienīgo likumīgo valūtu Kosovā un faktiski aizliedza izmantot dināru.

Šis solis izraisīja neapmierinātību Belgradā, kas neatzīst Kosovas neatkarību un turpina finansēt paralēlu veselības, izglītības un sociālās nodrošināšanas sistēmu serbiem.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!