Foto: EPA/Scanpix/LETA

Serbija ir tuvu līguma parakstīšanai par 12 Francijas daudzfunkcionālo iznīcinātāju "Rafale" iegādi, otrdien paziņoja Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs, raksta "Associated Press" (AP).

Šāds solis nozīmētu izmaiņas Belgradas politikā. Iepriekš valsts šāda tipa bruņojumu galvenokārt iepirka no tās tradicionālās sabiedrotās Krievijas.

Vučičs šos komentārus pauda savas divu dienu vizītes laikā Parīzē un sarunās ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, kā arī Francijas aizsardzības amatpersonām, tostarp "Rafale" ražotāja "Dassault Aviation" pārstāvjiem.

Vučičs sacīja, ka viņam pirmdienas vakarā bijusi ļoti laba saruna ar Makronu, kas ilga vairāk nekā trīs stundas, un viņi "panākuši konkrētas vienošanās par Rafale kaujas lidmašīnu iegādi".

Serbijas līderis norādīja, ka līgumi tiks parakstīti nākamo divu mēnešu laikā, piebilstot, ka lidmašīnu iegāde krasi paplašinās abu valstu sadarbību militārajā un citās nozarēs. Iespējamā darījuma finansiālās detaļas netiek izpaustas, taču valdību atbalstošie Serbijas mediji lēsa, ka visa pakete ir aptuveni 3 miljardus eiro vērta.

Serbija ir apsvērusi iespēju iegādāties jaunas "Rafale" lidmašīnas jau vairāk nekā divus gadus, kopš tās kaimiņvalsts Horvātija iegādājās 12 lietotus tāda paša veida iznīcinātājus par aptuveni 1 miljardu eiro.

Iespējamā "Rafale" lidaparātu iegāde ļautu Serbijai modernizēt savus gaisa spēkus, kurus šobrīd galvenokārt veido padomju laikā ražotie iznīcinātāji MiG-29, kā arī novecojošas Dienvidslāvijas laiku kaujas lidmašīnas.

Krievija ir bijusi tradicionāla militāro lidmašīnu, tostarp kaujas helikopteru, piegādātāja Serbijai. Belgrada ir atteikusies pievienoties starptautiskajām sankcijām pret Maskavu par tās iebrukumu Ukrainā.

Sarunās Parīzē abu valstu līderi pārrunāja arī spriedzi Kosovā, kā arī sadarbību kodoltehnoloģiju jomā un iespējamo atomelektrostacijas būvniecību Serbijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!