Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Polijas tiesnesim, kurš aizbēga uz Baltkrieviju un lūdzis tur politisko patvērumu saistībā ar apsūdzībām spiegošanā, bija piekļuve slepenai informācijai, otrdien paziņojis Polijas premjerministrs Donalds Tusks.

Baltkrievija pirmdien paziņoja, ka Polijas tiesnesis Tomašs Šmits ir šķērsojis Baltkrievijas robežu.

"Mums ir jāapzinās, ka Baltkrievijas dienesti strādā ar personu, kurai bija tieša piekļuve (bijušajam) tieslietu ministram (..) un vairākiem slepeniem dokumentiem," kas nekādā gadījumā nedrīkstētu nonākt svešu izlūkdienestu rīcībā, žurnālistiem sacīja Tusks.

Šmitam bija ciešas saites ar partiju "Likums un taisnīgums" (PiS), kas atradās pie varas līdz pagājušā gada nogalei. Pēc viņa bēgšanas uz Baltkrieviju prokuratūra sāka pret viņu izmeklēšanu par iespējamo spiegošanu. Polijas slepenie dienesti atsevišķi paziņoja, ka pārbauda, kādai tieši slepenai informācijai tiesnesim bijusi piekļuve.

Par spiegošanu Polijā draud vismaz astoņu gadu cietumsods.

Tusks žurnālistiem sacīja, ka tiesnesim ir senas saites ar Baltkrieviju, un runa nav tikai par pēdējiem mēnešiem.

Šmits un viņa bijusī sieva iesaistījās tiešsaistes kampaņā pret tiesnešiem, kuri iebilda pret PiS īstenotajām reformām tiesu sektorā. Eiropas Savienība (ES) un Vašingtona secināja, ka šīs reformas grauj Polijas tiesu neatkarību.

Šmits pirmdien paziņoja, ka apsūdzības spiegošanā ir safabricētas, kā arī pauda pārliecību, ka Polijas varasiestādes "ASV un Lielbritānijas ietekmē ved valsti uz karu".

Baltkrievijas propagandas aģentūra "Belta" pirmdien ziņoja, ka Šmits ir lūdzis patvērumu Baltkrievijā.

Tusks brīdināja, ka Baltkrievijas un Krievijas slepenie dienesti pirms jūnija sākumā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām varētu vērsties pret ES valstīm. "Mums nevajadzētu lolot ilūzijas par mērķi, ko Maskava un Minska ir izvirzījušas tuvākajiem mēnešiem," brīdināja Tusks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!