Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas karaspēks centīsies ieņemt Časivjaru un Vovčansku, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) eksperti.

ISW sestdien publiskotajā ziņojumā norādīts, ka Krievijas karaspēks pēdējā laikā pastiprinājis centienus ieņemt operatīvi svarīgo Doneckas pilsētu Časivjaru, cenšoties izmantot to, ka Krievijas uzbrukumi Harkivas apgabala ziemeļos un Ukrainas austrumos radījušas lielāku spiedienu uz Ukrainas spēkiem.

Kopš 4.aprīļa, kad Krievijas karaspēks veica mehanizētu uzbrukumu Časivjaras austrumu nomalē, krievi Časivjaras apgabalā nav guvuši vērā ņemamus taktiskos panākumus, un līdz 17.maijam līdzīga lieluma mehanizēti uzbrukumi šajā apgabalā nav veikti.

Taču 4.aprīļa uzbrukumam sekoja pastiprinātas Krievijas uzbrukuma operācijas pie Časivjaras, un nesenie Krievijas mehanizētie uzbrukumi šajā rajonā, visticamāk, liecina, ka Krievijas centieni ieņemt pilsētu kopumā pastiprinās.

Analītiķi norāda, ka no operatīvā viedokļa Časivjaras ieņemšana okupantiem būtu svarīga, jo tā Krievijas spēkiem nodrošinātu izdevīgas pozīcijas turpmākiem uzbrukumiem Kostjantiņivkai un Družkivkai, kas veido Ukrainas aizsardzības joslas dienvidu daļu, kas ir Ukrainas aizsardzības mugurkauls Doneckas apgabalā.

Turklāt šobrīd krievi par prioritāti izvirzījuši Vovčanskas ieņemšanu, uzskata ISW analītiķi.

Viņuprāt, Krievijas militārā pavēlniecība, visticamāk, izvēlējusies Vovčanskas ieņemšanu kā vienu no galvenajiem atlikušo uzbrukuma operāciju pirmā posma taktiskiem mērķiem Harkivas apgabala ziemeļos, jo šī pilsēta ir lielākais apdzīvotais centrs tieši pie robežas. Tās ieņemšana Krievijas spēkiem nodrošinātu priekšposteņus tuvu Krievijas aizmugurei, lai sagatavotu un uzsāktu Krievijas uzbrukuma operācijas otro posmu.

Tomēr eksperti norāda, ka nav skaidrs, vai Krievijas uzbrukuma operācijas otrajā posmā Harkivas apgabala ziemeļos prioritāte būs Krievijas operatīvais mērķis vēl vairāk paplašināt vēlamo "buferzonu" gar robežu vai Krievijas operatīvais mērķis virzīties uz Harkivas pilsētu.

Krievijas spēki varētu paredzēt arī nākamo uzbrukuma operācijas fāzi no Vovčanskas. Tās mērķis būtu virzīties uz Velikijburlukas ciemu, lai apdraudētu Ukrainas spēku grupējuma, kas aizsargājas Kupjanskas virzienu, operatīvo aizmuguri, pieļauj ISW eksperti.

Ukraiņi naktī notriekuši 37 dronus

Ukraiņu karavīri notriekuši visus 37 trieciendronus, ko naktī uz svētdienu uz Ukrainu raidījis Krievijas karaspēks, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

Droni "Shahed-131/136" raidīti no Primorskoahtarskas un Kurskas rajoniem Krievijā.

Droni notriekti Kijivas, Odesas, Mikolajivas, Sumu, Vinnicas, Žitomiras, Čerkasu un Hersona apgabalu teritorijā, platformā "Telegram" norādīja Oleščuks.

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 492 290 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1210 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7576 tankus, 14 630 bruņutransportierus, 12 687 lielgabalus un mīnmetējus, 1074 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 803 zenītartilērijas iekārtu, 354 lidmašīnas, 326 helikopterus, 10 155 bezpilota lidaparātus, 2204 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 17 251 automobili un autocisternu, kā arī 2077 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!