Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Trešdien, 22. maijā, no Rīgas ceļā uz Ukrainu devušies četri atjaunoti amfībijas visurgājēji "Bandvagn 202", kurus par Čikāgas latviešu kopienas ziedojumiem Norvēģijā iegādājusies Latvijas brīvprātīgo organizācija "SOS palīdzība Ukrainai", portāls "Delfi" uzzināja organizācijā.

Auto kolonna ceļu uz Ukrainu sāka trešdien pēcpusdienā no Rīgas Brīvostas muitas zonas. Pavadīšanas pasākumā piedalījās Ukrainas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols. Turpmāk visurgājēji kalpos Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Visurgājēji tika nopirkti un nogādāti Latvijā jau pagājušā gada nogalē, taču uz Ukrainu tos uzreiz nevarēja nosūtīt dažādu sarežģījumu dēļ, skaidro biedrībā "SOS palīdzība Ukrainas armijai". Tie bija zemnieku protesti Polijā ar robežas bloķēšanu, kā arī Varšavas stingrie kravu pārvadājumu noteikumi, kuru dēļ jautājuma risināšanā iesaistījusies arī Ukrainas vēstniecība Latvijā.

"Bandvagn 202" tika izstrādāts Zviedrijā, lai transportētu karavīrus un ekipējumu sarežģītos sniega apstākļos un purvainos apvidos Zviedrijas ziemeļos. Tam ir vienas tonnas kravnesība un 10 karavīru ietilpība, transportlīdzeklis ir peldošs (amfībija) un pielāgojams dažādām speciālām vajadzībām — gan ievainoto evakuācijai, gan mobilai mīnmetēja platformai.

"SOS palīdzība Ukrainai" informē, ka 2023. gads bijis līdz šim aktīvākais gads biedrības pastāvēšanas laikā, kopumā saņemot 240 260 eiro ziedojumus. "Bandvagn 202" ir biedrības līdz šim vērienīgākais projekts, kura kopējās izmaksas, ieskaitot transportēšanu, ir 87 323 eiro, informē brīvprātīgie.

"Tas nebūtu bijis iespējams bez veiksmīgās sadarbības, kas 2023. gadā ir izveidojusies ar Čikāgas latviešu centru "Ligzda". Nupat noslēdzies arī abu biedrību jaunākais kopprojekts, kura mērķis bija desmit dienu laikā savākt 50 000 ASV dolārus 180 FPV droniem ukraiņu aizstāvjiem. Kopā ar kāda anonīma ziedotāja apņemšanos dubultot katru ziedoto dolāru, izdevās savākt 101 980 ASV dolārus un jau ir iesākts dronu iegādes process. Jāatzīmē, ka tie būs Latvijā ražoti droni," biedrība informē.

"SOS palīdzība Ukrainai" projekti saistīti arī ar cita veida augsti tehnoloģiska ekipējuma sagādi (sakaru un nakts redzamības ierīces), kā arī ar atbalstu enerģijas nodrošinājumā (ģeneratori, akumulatori). Šādi ziedojumi ir vienmēr pieprasīti, saka aktīvisti.

"Biedrības "SOS palīdzība Ukrainai" nostāja paliek nemainīga – visus ziedojumus tā izlieto tikai un vienīgi frontes vajadzībām, neviens lieks cents netiek izmantots administratīvajām vajadzībām, uzturot biroju vai algojot darbiniekus. Visi biedrības koordinatori darbojas pilnībā uz brīvprātības principa," uzsver brīvprātīgie.

Biedrības aktivitātēm var sekot tās "Facebook" profilā, mikroblogošanas vietnē "X", "YouTube" kanalā, kā arī tīmekļa vietnē.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!