Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eksperti brīdina, ka Mehiko līdz jūnija beigām varētu beigties dzeramais ūdens, raksta "Business Insider".

Mehiko ilgu laiku nomocījušas problēmas, mēģinot piegādāt ūdeni miljoniem iedzīvotāju, taču zems nokrišņu daudzums trīs gadus pēc kārtas un augsta gaisa temperatūra ir radījusi nopietnu ārkārtas situāciju.

Skeptiskāko no scenārijiem – ūdens krājumu beigšanos – vietējie dēvē par "nulles dienu".

Katzamalas ūdens sistēma — virkne attīrīšanas iekārtu, rezervuāru un kanālu, kas nodrošina ūdeni desmitiem miljonu cilvēku — sāk izžūt.

Apstākļi ir tik slikti, ka Ziemeļamerikas sausuma monitoringa iestāde 30. aprīlī situāciju federālajā apgabalā, kurā atrodas Mehiko, klasificēja kā "smagu". Vietējie iedzīvotāji bažījas, ka "nulles diena" varētu pienākt jau 26. jūnijā.

Kamēr vietējie politiķi vairākus mēnešus centās mazināt ūdens krājumu krīzi, vairākos rajonos jau ir beidzies ūdens, ziņoja CNN.

Meksikas valdība Katzamalas sistēmu raksturo kā vitāli svarīgu miljoniem meksikāņu, kas dzīvo Mehiko pilsētas metropoles apgabalā un Tolukas metropoles apgabalā. Sistēma parasti pārvieto aptuveni 15 kubikmetrus ūdens sekundē un sniedz pakalpojumus aptuveni 22 miljoniem cilvēku. Tagad tā darbojas ar 28% jaudu. Problēmu veicina arī brūkošā infrastruktūra. Apmēram 40% Mehiko ūdens tiek zaudēti cauruļu noplūdes un citu problēmu dēļ, raksta "Washington Post".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!