Foto: AP/Scanpix/LETA

Ķīna piektdien pauda, ka tai būtu "grūti" piedalīties konferencē par karu Ukrainā, kas nākammēnes gaidāma Šveicē.

"Sanāksmes veidols joprojām neatbilst Ķīnas prasībām un starptautiskās sabiedrības gaidām, tāpēc Ķīnai ir grūti tajā piedalīties," sacīja Ārlietu ministrijas preses sekretāre Mao Nina.

Ukraina cenšas panākt, lai jūnijā gaidāmajā miera konferencē, kurā tā cer iegūt plašu starptautisku atbalstu savam redzējumam par nosacījumiem kara izbeigšanai, piedalītos vairāk dalībnieku.

Prezidents Volodimirs Zelenskis arī Ķīnu aicinājis piedalīties.

Taču Pekina piektdien norādīja, ka jebkurā šādā samitā būtu nepieciešama Krievijas līdzdalība, bet Ukraina šādu iespēju noraida.

"Ķīna vienmēr ir uzstājusi, ka starptautiskajā miera konferencē ir jāatzīst Krievija un Ukraina, visu pušu vienlīdzīga līdzdalība un godīga visu miera plānu apspriešana," sacīja Mao.

"Pretējā gadījumā konferencei būs grūti veikt būtisku lomu miera atjaunošanā," viņa norādīja.

Mao piebilda, ka Ķīna "savā veidā veicinās miera sarunas, uzturēs sakarus ar visām pusēm un kopīgi strādās, lai radītu apstākļus Ukrainas krīzes politiskam noregulējumam".

Maskava ir noraidījusi ideju par miera samitu bez Krievijas piedalīšanās kā "absurdu".

Zelenskis Stokholmā mudina Ukrainai nodrošināt vairāk ieroču

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien apliecināja, ka ir ieradies Zviedrijā, lai aicinātu Kijivas sabiedrotos Ziemeļeiropā piegādāt Ukrainas bruņotajiem spēkiem vairāk ieroču.

Pēdējās dienās Zelenskis ir apceļojis vairākas Eiropas galvaspilsētas, lai lūgtu lielāku militāro palīdzību Ukrainas armijai.

"Šodien es esmu Stokholmā uz trešo Ukrainas un Ziemeļeiropas samitu," sociālajos tīklos pauda Zelenskis.

"Mūsu galvenās prioritātes ir nodrošināt vairāk pretgaisa aizsardzības sistēmu Ukrainai, kopīgus aizsardzības rūpniecības projektus un ieročus mūsu karavīriem, kā arī globālus centienus, lai piespiestu Krieviju noslēgt mieru," viņš piebilda.

Prezidents norādīja, ka tiksies ar Zviedrijas, Somijas, Dānijas un Norvēģijas līderiem un parakstīs vairākus divpusējus drošības nolīgumus.

"Ukraina kļūs stiprāka, pateicoties mūsu principiālo un konsekvento sabiedroto atbalstam, kā arī jauniem drošības nolīgumiem," sacīja Ukrainas līderis.

Tikmēr Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons sacīja, ka viņa valsts spers "svarīgus soļus, lai vēl vairāk stiprinātu sadarbību starp mūsu valstīm, atbalstot Ukrainu".

"Ukrainas lieta ir arī mūsu lieta," viņš piebilda paziņojumā sociālajos tīklos.

Zelenska ierašanās Stokholmā notiek tikai dažas dienas pēc tam, kad Zviedrija Ukrainai bija apsolījusi militāro palīdzību 13,3 miljardu kronu (1,16 miljardu eiro) apmērā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!