Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien, 9. jūlijā, aicināja ASV līderus būt stipriem un nepieļaut kompromisus to centienos palīdzēt aizstāvēt Ukrainas demokrātiju pret Krievijas agresiju. Tāpat viņš mudinājis amerikāņu likumdevējus neaizkavēt lēmumu pieņemšanu novembrī gaidāmo ASV prezidenta vēlēšanu dēļ, ziņo medijs "Radio Free Europe/Radio Liberty" (RFE/RL).

"Visi gaida novembri. Amerikāņi gaida novembri, Eiropa, Tuvie Austrumi, Klusā Okeāna reģions, visa pasaule gaida novembri. Godīgi sakot, arī [Krievijas diktators Vladimirs] Putins gaida novembri," sacīja Zelenskis, uzrunājot žurnālistus Ronalda Reigana institūtā Vašingtonā.

"Ir pienācis laiks iznākt no ēnām un pieņemt spēcīgus lēmumus, rīkoties un negaidīt novembri vai kādu citu mēnesi," uzsvēra Ukrainas līderis.

Jautājumu un atbilžu daļā Zelenskis gan mēģinājis izvairīties no ASV politikas komentēšanas, kad viņam uzdots jautājums par gaidāmajām vēlēšanām. Viņš atbildēja, ka nepazīst prezidenta kandidātu Donaldu Trampu pietiekami labi, lai zinātu, kā viņš rīkosies ievēlēšanas gadījumā. Zelenskis gan pauda cerību, ka ASV atbalsts Kijivai nemainīsies neatkarīgi no balsojuma iznākuma.

"[ASV prezidents Džo] Baidens un Tramps ir ļoti atšķirīgi," norādījis Zelenskis, uzsverot, ka viņam ar Trampu republikāņa prezidentūras laikā bijušas "labas tikšanās". Tas gan bija pilns pilna mēroga iebrukuma.

"Bet viņi [Baidens un Tramps] atbalsta demokrātiju, tāpēc es domāju, ka Putins viņus abus ienīdīs," secināja Kijivas pārstāvis.

Zelenskis uzrunu Reigana institūtā teicis laikā, kad Vašingtonā norisinās NATO samits. Uzsvērts, ka samita darba kārtības augšgalā izvirzīta atbalsta sniegšana Ukrainai. Medijs informē, ka tuvākajās dienās Zelenskis centīsies nostiprināt un palielināt sabiedroto atbalstu Ukrainai, kā arī tiksies ar Baidenu.

Baidens otrdien, atklājot NATO samitu, paziņoja, ka ASV un vairākas citas NATO valstis tuvākajos mēnešos nosūtīs Ukrainai desmitiem pretgaisa aizsardzības sistēmu, tai skaitā vismaz četras sistēmas "Patriot".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!