Premjerministrs Gordons Brauns paziņojis, ka Lielbritānija varētu samazināt savu kodolarsenālu globālās atbruņošanās ietvaros, lai pārliecinātu Irānu un Ziemeļkoreju atteikties no savām kodolambīcijām, piektdien ziņo britu masu mediji.

Pēc Brauna teiktā, nākamgad ar ASV starpniecību paredzētās sarunas varētu bruģēt ceļu Lielbritānijai uz kaujas lādiņu skaita samazināšanu apmaiņā pret Teherānas un Phenjanas atteikšanos no savām kodolprogrammām.

Brauns uzsvēra, ka Lielbritānija neparedz vienpusēji atteikties no sava 160 kaujas lādiņu "Trident" arsenāla vai nomainīt zemūdeņu floti, kas kalpo par tā platformu, raksta avīze "The Times".

Premjerministrs teica, ka ir nepieciešama "kolektīva rīcība", lai mēģinātu pārliecināt abas valstis necenties iegūt savā rīcībā kodolieročus.

"Irāna mēģina izstrādāt kodolieroci. Ziemeļkoreja mēģina izstrādāt kodolieroci. Mums jāparāda, ka spējam pretoties tam ar kolektīvu rīcību," viņš teica. "Vienpusēja Lielbritānijas rīcība nebūtu labākais veids. Mums ir vajadzīga kodolvalstu kolektīva rīcība, lai teiktu, ka esam gatavi samazināt savu kodolieroču daudzumu, taču mums vajadzīgas garantijas, ka citas valstis tos neizplatīs," norādīja premjers.

Brauns gan nesniedza nekādas detaļas par britu kodolarsenāla samazināšanas apmēriem, norāda "Daily Telegraph".

G8 līderi samitā Itālijā piekrita ASV prezidenta Baraka Obamas ierosinājumam rīkot Vašingtonā kodoldrošības samitu pirms plānotās Kodolieroču neizplatīšanas līguma pārskatīšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!