Foto: AFP/Scanpix
Venecuēlas prezidents Ugo Čavess uzskata 2009. gada Nobela Miera prēmijas piešķiršanu ASV prezidentam Barakam Obamam par nepelnītu, vēsta "RIA Novosti".

"Mēs pirmo reizi esam klāt, kad notiek apbalvošana par sasniegumiem, kuru panākšanai kandidāts nav izdarījis neko: tā ir prēmija par nolūku, kas vēl ir ļoti tālu no iemiesošanās dzīvē," sacīja Čavess.

Pēc Venecuēlas līdera vārdiem, piešķirt prēmiju Obamam ir tāpat, kā "apbalvot beisbola spēlētāju, kurš sezonas sākumā paziņojis, ka uzvarēs visos mačos, kuros piedalīsies", nesagaidot šos solītos rezultātus.

"Ko izdarījis Obama, lai nopelnītu šo apbalvojumu? Žūrija paskaidrojusi savu lēmumu ar viņa tieksmi pēc pasaules bez kodolieročiem, tai pašā laikā aizmirstot par viņa karaspēka klātbūtni Irākā un Afganistānā un viņa plāniem ieņemt militārās bāzes Kolumbijā," uzsvēra Čavess.

Arī Irānas Ārlietu ministrijas pārstāvis oficiālajā paziņojumā norādīja, ka Nobela komiteja pasteigusies ar savu izvēli ASV prezidenta labā.

"Obamas deviņu mēnešu darbība nebija pietiekama šāda lēmuma pieņemšanai, jo viņam joprojām nav skaidras pieejas Afganistānas, Irākas un palestīniešu apspiešanas problēmām," norādīja irāņu diplomāts.

Kā ziņots, bijušais Kubas līderis un ASV politiskais pretinieks Fidels Kastro savukārt pozitīvi novērtējis Nobela Miera prēmijas piešķiršanu Obamam.

"Es ne vienmēr piekrītu šī institūta viedoklim, taču šoreiz jāatzīst, ka, pēc manām domām, tas bija pareizs solis," paudis Kastro.

Pēc viņa teiktā, tādējādi Obama ir saņēmis kompensāciju par zaudējumu Kopenhāgenā, kur Starptautiskā Olimpiskā komiteja par 2016.gada Olimpiādes mājvietu izraudzījās Riodežaneiro, nevis Čikāgu.

"Daudzi domā, ka viņš vēl nav nopelnījis iegūt tādu balvu. Taču mēs šajā lēmumā redzam vairāk nekā ASV prezidentam piešķirto prēmiju: tā ir kritika genocīda politikai, kuru piekopuši daudzi iepriekšējie šīs valsts prezidenti un kas ir novedis pasauli pie krustcelēm," piebilst Kastro.

Nobela Miera prēmija Obamam tika piešķirta piektdien par "izciliem diplomātiskajiem centieniem" cīņā pret kodolieroču izplatību un par miera noregulējumu Tuvajos austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!