Foto: AFP/Scanpix
Hamids Karzai nav ieguvis pietiekami balsu augustā notikušajās Afganistānas prezidenta vēlēšanās, lai kļūtu par uzvarētāju jau pirmajā kārtā, liecina BBC rīcībā esošā informācija.

Pēc sākotnējiem vēlēšanu rezultātiem tika paziņots, ka līdzšinējais Afganistānas prezidents Karzai viegli pārvarējis 50% slieksni, lai nebūtu nepieciešams rīkot otro vēlēšanu kārtu.

Taču vēlēšanu sūdzību komisija uzskata, ka Karzai nav ieguvis 50% vēlētāju atbalstu.

Ja šie dati tiks oficiāli apstiprināti, var tikt sarīkota otrā prezidenta vēlēšanu kārta, kurā Karzai nāksies atkal cīnīties ar savu sīvāko konkurentu Abdullu Abdullu.

Kā ziņots, pirmdien bija gaidāms izšķirošais ANO izmeklēšanas komisijas atzinums par Afganistānas prezidenta vēlēšanu rezultātiem.

Provizoriskie vēlēšanu rezultāti liecināja, ka par Karzai nobalsojuši 54,6% vēlētāju, taču Vēlēšanu sūdzību komisija sakarā ar "skaidriem un pārliecinošiem pierādījumiem par krāpšanu" lika pārskaitīt biļetenus no 12% vēlēšanu urnu.

Karzai atzinis, ka zināma krāpšanās notikusi, taču paudis viedokli, ka Rietumu mediji un novērotāji pārspīlējot tās apmērus. "Protams, pastāv ārēji spēki, kas iejaukušies un joprojām iejaucas mūsu vēlēšanās," viņš paziņojis, nekonkretizējot savas apsūdzības, vienīgi norādot, ka nevaino ANO misiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!