Foto: AFP/Scanpix
NATO dalībvalstis piektdien atzina, ka alianses militārajai operācijai Afganistānā nav gaidīto sekmju, un vienojās, ka ir nepieciešama jauna stratēģija, lai pārņemtu iniciatīvu cīņā ar talibu nemierniekiem un to atbalstītājiem.

NATO aizsardzības ministri, tiekoties Bratislavā, atbalstīja plānu par pāreju uz izvērstu nemiernieku apkarošanas stratēģiju, tiesa, nedz atklājot, kā paredzēts nodrošināt, ka jaunā pieeja būs sekmīga, nedz arī solot papildspēkus šīs stratēģijas atbalstam.

ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss sacīja, ka vairākas Eiropas valstis paudušas gatavību piešķirt lielākus resursus Afganistānā dislocēto Rietumu spēku galvenā komandiera ASV ģenerāļa Stenlija Makristela izstrādātās stratēģijas īstenošanai.

"Problēmas Afganistānā nav atrisināmas tikai izsekojot un nogalinot atsevišķus teroristus," žurnālistiem atzina NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens. "Mums ir vajadzīga plašāka stratēģija, kas stabilizētu visu afgāņu sabiedrību."

Atbilstoši Makristela iecerei, militārās stratēģijas centrā jābūt afgāņu civiliedzīvotāju aizsardzībai, tādējādi piespiežot nemierniekus, kas uzbrūk no bāzēm Pakistānā, vērsties pie koalīcijas un tās partneriem.

Kaut arī ASV apsver iespēju par 40 000 vīru lielu papildspēku nosūtīšanu, maz citu valstu vēlas operācijā ieguldīt jaunus resursus. Lielbritānija vēl pirms sarunām Bratislavā solījusi izvietot Afganistāna papildu 500 vīru.

Neraugoties uz to, Geitss sacīja: "Es mūsu sabiedroto pusē saskatu apņēmību un enerģiju, viņu noteiktībā piedalīties ar mums Afganistānā un panākt [operācijas] sekmīgu noslēgumu."

"Vairāki sabiedrotie norādījuši, ka viņi patlaban vai nu par to domā, vai arī ir pavirzījušies tuvāk tam, lai palielinātu militāro vai civilo ieguldījumu, vai arī abus, un es uzskatu, ka tas ir ļoti iepriecinoši."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!