Foto: AFP/Scanpix
Aktīvisti-ekologi nosaukuši masu medijos izskanējušos Dānijas delegācijas priekšlikumus, kas sagatavoti klimata izmaiņu samitam Kopenhāgenā, par pārlieku labvēlīgiem attīstītajām valstīm, trešdien vēsta BBC.

Ekologu organizācijas "Zemes draugi" pārstāvji paziņojuši, ka priekšlikums piešķirt naudu projektiem, kas vērsti uz kaitīgo izmešu samazināšanu attīstības valstīs, neesot tas, kas tika gaidīts no samita.

Pēc organizācijas viedokļa, galvenais Kopenhāgenas tikšanās mērķis ir būtiska (par 40%) CO2 izmešu samazināšana tieši attīstītajās valstīs.

Arī Ķīnas delegācijas pārstāvji samitā paziņojuši, ka ASV, Eiropas un Japānas priekšlikumi izmešu samazināšanai ir tālu no nepieciešamā līmeņa.

Kā ziņots, Kopenhāgenas samita mērķis ir vienoties par jaunu klimata izmaiņu ierobežošanas deklarāciju, kas aizstātu šobrīd spēkā esošo Kioto protokolu.

Valstu delegātiem ir nepieciešams izstrādāt likumprojektu, lai samazinātu cilvēku radīto siltumnīcefekta izraisošo gāzu izmešus, kas veicina saules karstuma uzkrāšanos un zemeslodes klimata sistēmas sabrukumu.

Viņiem arī jāvienojas par finansēšanas mehānisma izveidi nabadzīgajām valstīm, kuras klimata izmaiņu katastrofiskās sekas apdraud visvairāk.

Kopenhāgenas konference norisināsies līdz 18. decembrim ANO Klimata izmaiņu vispārējās konvencijas (UNFCCC) ietvaros.

Sagaidāms, ka nākamais samits norisināsies 2010. gadā, kurā tiks sīkāk apspriesti Kopenhāgenas samitā pieņemtie lēmumi, bet 2012. gadā spēkā jau varētu stāties juridiski saistoša deklarācija.

Taču analītiķi norāda uz ievērojamām atšķirībām starp attīstības valstu prasībām un bagāto nāciju apņemšanos cīņā ar klimata izmaiņām.

Ķīna pirmdien jau kārtējo reizi aicināja attīstītās valstis nodrošināt finansējumu, lai palīdzētu nabadzīgajām valstīm cīnīties ar klimata izmaiņām.

"Skaidrs, ka planēta pieder visiem, un, lai arī nabadzīgajām valstīm ir jāuzņemas atbildība, nabadzīgajiem nevajadzētu maksāt cenu, kas pārsniedz to spējas," vēsta laikraksts "Beijing News".

Kopenhāgenas samitam reģistrēti 15 000 dalībnieku no 190 pasaules valstīm - maksimālais iespējamais skaits. Vēl 19 000 pieteikumu rīkotājiem nācies noraidīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!