Foto: stock.xchng
Katalonijas parlaments piektdien balsojumā atbalstīja debašu uzsākšanu par Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumiem, tādējādi paverot ceļu iespējamai vēršu cīņu aizliegšanai.

Dzīvnieku tiesību aizstāvji, kas paši sevi kataloņu valodā dēvē par "Prou!" ("Pietiek!"), savākuši 180 000 parakstu ieceres atbalstam.

Atbilstoši Katalonijas dzīvnieku aizsardzības likumam cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem ir aizliegta, tomēr uz vēršu cīņām šis aizliegums nav attiecināts.

Katalonijas likumdevēji dzīvnieku aizstāvju prasību pieņēma ar 67 balsīm "par", 59 "pret," bet pieci deputāti atturējās.

Nākamgad šis jautājums tiks nodots izskatīšanai reģionālajam parlamentam Barselonā.

Piektdienas balsojums ir pirmais solis ceļā uz plašu popularitāti ieguvušā pasākuma aizliegšanu. Ja tā arī notiks, Katalonija kļūs par pirmo Spānijas reģionu, neskaitot Kanāriju salas, kur cīņas nebūs atļautas.

Iecere visā Spānijā un arī Francijā raisījusi emocionālas diskusijas.

Pirms balsojuma aptuveni 300 Katalonijā ievērojami cilvēki izplatīja publisku paziņojumu, aicinot aizsargāt kultūras mantojumu.

Paziņojumā paustas bažas, ka pēcāk varētu sekot arī vēršu skriešanās aizliegums.

Turpretī tradīcijas pretinieki apgalvo, ka vēršu cīņas ir dzīvnieku mocīšana.

Priekšlikums par vēršu cīņu aizliegumu savā ziņā izrādījies tik populārs arī tāpēc, ka šādā veidā Katalonijas iedzīvotāji redz iespēju, kā uzsvērt savu no pārējās Spānijas atšķirīgo identitāti.

Iecerei atbalstu pauduši arī britu komiķis Rikijs Džervaiss un seriāla "Baywatch" ("Pludmales patruļa") zvaigzne Pamela Andersone, kā arī leģendārā franču kinodīva Brižita Bardo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!