Bijušās Aušvicas koncentrācijas nometnes vārtu daļas – saukļa "Arbeit macht frei" (Darbs dara brīvu) – zādzība notikusi pēc kāda Zviedrijas kolekcionāra pasūtījuma, pavēstīja Polijas televīzijas kanāls "TVN24".

Par vēstures pieminekļa fragmentu noziedzniekiem solīja samaksāt no desmit līdz 30 tūkstošiem eiro (no septiņiem līdz 21 tūkstotim latu).

Policisti noskaidrojuši, ka viens no lietā iesaistītajiem starpniekiem ir Zviedrijas pilsonis. Turklāt kļuvis zināms, ka noziedznieki mēģinājuši ar nozagto vārtu daļu nokļūt Polijas ziemeļos, no kurienes ar prāmi aizbrauktu uz Zviedriju.

Ka vēstīts, zādzība notikusi naktī uz piektdienu. Policija aizturējusi piecus iespējamos zagļus, kuriem ir no 20 līdz 30 gadiem. Viņi visi bija iepriekš sodīti.

Atrasts arī pats uzraksts, kas jau bija sazāģēts trīs daļās.

Muzeja darbinieki, kas pašlaik iekārtots nometnes teritorijā, bija spiesti virs vārtiem izvietot saukļa kopiju, kas simbolizē nacistu režīma noziegumus.

Metālisko uzrakstu "Arbeit macht frei" izgatavoja nometnes ieslodzītie kalēja Jana Livača vadībā. Pēc kādas hipotēzes, lai izteiktu protestu, pirmajā vārdā "B" burts tika piestiprināts "kājām gaisā".

Muzejs nometnes teritorijā tika atvērts 1947. gadā. Tas iekļauts UNESCO pasaules mantojuma sarakstā. Ik gadu muzeju apmeklē miljoniem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!