Foto: Publicitātes foto
Prokrieviski noskaņotais opozīcijas politiķis Viktors Janukovičs pirms svētdien gaidāmajām Ukrainas prezidenta vēlēšanām izvirzījies ievērojamā vadībā pār pārējiem kandidātiem, liecina pēdējās sabiedriskās domas aptaujas.

Piektdiena ir pēdējā aģitācijas diena, kurā politiķi vēl cenšas pārliecināt vēlētājus, kuri izjūt dziļu vilšanos pēc Oranžās revolūcijas, kas nenesa būtiskas politiskas reformas un nepielika punktu korupcijai.

Janukovičs paudis cerību, ka izdosies uzvarēt jau pirmajā kārtā, tomēr maz ticams, ka Janukovičs iegūs vēlētāju balsu vairākumu. Visdrīzāk, cīņā par valsts augstāko amatu viņam nāksies pacīnīties arī 7.februārī, kad varētu notikt otrā kārta.

Paredzams, ka Janukoviča sīvākā sāncense būs premjerministre Jūlija Timošenko, kurai, pēc analītiķu domām, līdz otrajai kārtai ir pietiekami daudz laika, lai iegūtu lielāku vēlētāju atbalstu.

"Es uzskatu, ka intriga vēl nav galā," norādīja politisko pētījumu centra "Penta" direktors Vladimirs Fesenko. "Protams, ka Timošenko būs grūtāk uzvarēt otrajā raundā. Bet es domāju, ka viņai ir izredzes uzvarēt, ja viņai izdosies mobilizēt Oranžās revolūcijas atbalstītājus, kuri vēlas integrāciju Eiropā, kā arī zaudējušo kandidātu atbalstītājus."

Piektdienas vakarā Janukovičs Kijevā rīkos koncertu ar Ukrainā iecienītu popmūziķu piedalīšanos.

Savukārt Timošenko vēlas nodrošināt, ka viņai prognozēto otro vietu svētdien neapdraudēs uzņēmējs Sergejs Tigipko, kuram atbalsts pēdējās nedēļās pirms vēlēšanām strauji pieaudzis.

Tomēr Timošenko pēdējās aģitācijas dienas plāni joprojām nav zināmi.

Kopumā uz Ukrainas vadītāja krēslu pretendē 18 cilvēki. Pirmsvēlēšanu laiku aizēno ukraiņu vilšanās Oranžajā revolūcijā, kas, pretēji cerētajam, nenesa politiskas reformas un nepielika punktu korupcijai.

Paredzams, ka pašreizējais valsts galva Viktors Juščenko vēlēšanās gūs niecīgu atbalstu, tādējādi saņemot sodu par revolūcijas neveiksmi.

Ukrainas sabiedrībā valdošo cinisko attieksmi pret politisko eliti pierāda arī tīmeklī izveidotā mājaslapa "prodaygolos.com.ua", kuras adrese latviski tulkojama kā "pārdod savu balsi". Tās apmeklētājiem bija iespēja savu balsi izlikt pārdošanai izsolē, tomēr pēc plašas rezonanses iegūšanas lapa tika slēgta.

Analītiķi brīdina, ka arī pēc otrās kārtas vēl nebūs garantēta Ukrainas politiskā stabilitāte, jo, iespējams, vēlēšanu iznākums tiks apstrīdēts tiesā.

"Cīņa par Ukrainas prezidenta [krēslu] varētu turpināties vēl pēc 7.februāra plkst.22.00. Ir ļoti iespējams, ka cīņa turpināsies tiesās un pat ielu protestos," uzskata Fesenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!